Hej! Więc, odnosząc się do twoich problemów z WiFi, muszę powiedzieć, że nie zgadzam się w pełni z @boswandelaar w kilku punktach, mimo że NetSpot dla iOS jest całkiem solidny. Ale oto moje dwa grosze:
Czasami te zaawansowane analizatory WiFi mogą być zbyt skomplikowane, gdy potrzebujesz prostych rozwiązań. Poza NetSpot, aplikacją, którą warto wspomnieć, jest WiFiMan. Ma interfejs, który jest super łatwy w nawigacji, zwłaszcza dla osób, które nie są zbyt zaawansowane technologicznie. Co mi się podobało, to łatwość użycia bez zbytniego wchodzenia w techniczne szczegóły. Jest bezproblemowa i dość intuicyjna.
Oprócz tego, WiFi SweetSpots, również wspomniana wcześniej, jest doskonała, jeśli zależy ci na mierzeniu prędkości WiFi w określonych miejscach w domu. Ale bądźmy szczerzy, nic nie przebije ustawienia routera w najlepszym miejscu i upewnienia się, że twoje urządzenia nie są przestarzałe.
Ponadto, FYI, Fing nie tylko pomaga w analizie WiFi, ale również daje wgląd w urządzenia podłączone do twojej sieci. Więc jeśli podejrzewasz, że twój sąsiad kradnie ci pasmo, Fing jest twoją aplikacją do tego.
Ale szczerze, aby skutecznie rozwiązywać problemy, czasami łączenie różnych aplikacji daje pełniejszy obraz. Spróbuj NetSpot dla jego szczegółowych wizualizacji, WiFiMan dla prostoty i Fing, jeśli martwisz się o bezpieczeństwo. To powinno pokryć większość twoich potrzeb.
I och, nie zapomnij o możliwych aktualizacjach firmware dla twojego routera. Czasami samo to może rozwiązać wiele problemów. Kiedyś miałem ciągłe rozłączenia, dopóki nie zaktualizowałem mojego. Teraz moje połączenie jest stabilne jak skała.
Serio, powodzenia! A przy okazji, oto przydatny link do pobrania jednej z rekomendowanych aplikacji: Pobierz WiFi Analyzer na iPhone.
Mam nadzieję, że twoje problemy z WiFi się rozwiążą!