Bir Sürücüyü Biçimlendirdikten Sonra HFS Dosya Kurtarma, Hâlâ Mümkün mü?

Yanlışlıkla bir HFS sürücüsünü biçimlendirdim ve şimdi üzerinde depolanmış önemli dosyaları kurtarmam gerekiyor. Sürücüye çok fazla yeni veri yazmadım, ancak biçimlendirmeden sonra HFS dosya kurtarma için hangi kurtarma seçeneklerinin gerçekten işe yaradığından emin değilim. İlk olarak hangi araçları veya adımları denemeliyim?

Yanlışlıkla bir sürü dosyayı sildikten sonra eski bir harici Mac sürücüsünde buna benzer bir şey yaşadım. En önemli şey, sürücüye hemen dokunmayı bırakmaktır. Ona hiçbir şey kopyalamayın, tekrar biçimlendirmeyin ve rastgele çözümler denemeye devam etmeyin. Silinen veya biçimlendirilen veriler çoğu zaman hâlâ orada olabilir, ancak yeni yazmalar kurtarmaya çalıştığınız kısımların üzerine yazabilir.

Önce kolay şeyleri kontrol edin. Çöp Kutusu'na bakın ve Time Machine kullanıyorsanız dosyalar kaybolmadan öncesine ait bir yedek olup olmadığını kontrol edin. Bu bir sonuç vermezse, disk onarım araçlarıyla uğraşmak yerine doğrudan kurtarma yazılımına yönelirdim.

Mac dosya sistemiyle iyi çalıştığı ve süreci gereksiz yere kafa karıştırıcı hale getirmediği için HFS/HFS+ kurtarma için Disk Drill kullandım. Temel akış şuydu:

1. Disk Drill'i yükleyin.
  2. HFS/HFS+ sürücüsünü seçin.
  3. Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücü için, mevcut tüm kurtarma yöntemlerini deneyebilmesi adına Evrensel Tarama kullandım.
  4. Taramanın bitmesini bekleyin, ardından Bulunan Öğeleri İncele bölümünü açın.
  5. Kurtarmadan önce önemli olan her şeyi önizleyin.
  6. İstediğiniz dosyaları seçin ve Kurtar seçeneğine tıklayın.
  7. Kurtarılan dosyaları aynı HFS sürücüsüne değil, başka bir sürücüye kaydedin.

Sürücü biçimlendirilmişse, yine de kurtarılabilir olabilir. Hızlı biçimlendirme genellikle her dosyayı hemen yok etmekten çok dosya sistemi bilgilerini kaldırır. Bu yüzden diske çok fazla yeni veri yazmadıysanız, daha erken taramak size daha iyi bir şans verir.

Tuhaf davranan bir harici sürücü için daha dikkatli olurdum. Bağlantısı kesiliyorsa, okuma hataları veriyorsa veya kararsız görünüyorsa, kurtarma aracı destekliyorsa önce bir disk görüntüsü oluşturun. Ardından gerçek sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine görüntüyü tarayın.

Sürücü Disk İzlencesi'nde görünmüyorsa, tıklama veya sürtünme sesleri çıkarıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa ya da tarama kötü okuma hataları nedeniyle tamamlanamıyorsa, kendin yap kurtarmayı burada bırakırdım. Bu noktada profesyonel bir kurtarma hizmeti daha güvenlidir, çünkü yazılımın yardımı bir yere kadardır ve her ek deneme işleri daha da kötüleştirebilir.

İlk Yardım, fsck veya herhangi bir “onarım” seçeneğini, o HFS sürücüsünden bir imaj almadan ya da başka bir diskten kurtarmayı denemeden çalıştırmayın. Bu araçlar silinmiş katalog kayıtlarını korumak için değil, bir birimi bağlanabilir hale getirmek için tasarlanmıştır ve hâlâ ihtiyaç duyabileceğiniz meta verileri değiştirebilirler. @mikeappsreviewer hızlı bir biçimlendirmenin geride çok şey bırakabileceği konusunda haklı, ancak beklentileri gerçekçi tutun: eski HFS kataloğu hasarlıysa veya değiştirilmişse, Disk Drill gibi yazılımlar dosya içeriklerini kurtarabilir ama her zaman özgün adları ve klasörleri kurtaramayabilir. Dosyalar değerliyse, önce sürücünün klonunu/imajını alın, sonra klonu tarayın. Kaybetmeleri yalnızca can sıkıcı olacaksa, sürücüyü doğrudan taramak daha hızlı ama riskli bir seçenektir.

Silme türü ve yeni biçim burada çok önemlidir. “Bir HFS sürücüsünü biçimlendirdim” ifadesi, Mac OS Extended’e hızlıca silip geri döndürmek anlamına gelebilir ya da sürücünün APFS, exFAT veya başka bir şeye dönüştürüldüğü anlamına gelebilir. Kurtarma açısından bunlar aynı şey değildir.

Eğer bu normal bir hızlı silmeydiyse ve o zamandan beri diski neredeyse hiç kullanmadıysanız, evet, kurtarma hâlâ mümkündür. Dosya verileri hâlâ orada duruyor olabilir. Can sıkıcı olan şu ki HFS/HFS+, önemli klasör ve dosya adı bilgilerini katalog yapılarında tutar ve biçimlendirme bunlara zarar verebilir veya bunların yerini alabilir. Yani düzenli bir klasör ağacını geri alabilirsiniz ya da tür ve numaraya göre adlandırılmış bir dosya yığını elde edebilirsiniz. İkisi de “kurtarıldı” sayılır ama yalnızca biri ayıklaması keyiflidir.

Birimin onarılmaması yönündeki yukarıdaki tavsiyeye katılıyorum. Hatta daha da katı olurum: mümkünse Finder’da bunu tekrar tekrar bağlamayın, özellikle de macOS sizden başlatmanızı, onarmanızı veya herhangi bir amaçla kullanmanızı istiyorsa. Finder ve Spotlight küçük metadata parçaları yazabilir ve bu her şeyi mahvetmeyebilir ama tam da kurtarmaya çalıştığınız bir diskte istemediğiniz türden gereksiz etkinlik budur.

İnsanların sıkça gözden kaçırdığı bir ayrıntı: kurtarma uygulamasını, kurtarma yaptığınız sürücünün üzerine kurmayın. Bu harici bir HFS sürücüsüydüyse, Disk Drill veya seçtiğiniz aracı Mac’inizin dahili sürücüsüne kurun ve kurtarmayı ayrı bir diske yapın. Eğer bu Mac’in dahili sürücüsüydüyse, o Mac’i normal şekilde kullanmayı bırakın. Nasıl yapacağınızı biliyorsanız başka bir sürücüden, Target Disk Mode ile, başka bir Mac’ten veya bir kurtarma ortamından önyükleyin. Uygulama indirmeleri, tarayıcı önbellekleri, sistem günlükleri ve güncellemeler kurtarılabilir verilerin üzerine yazabilir.

Disk Drill bu tür bir durum için makul bir ilk denemedir ama onu, bulduğunu iddia ettiği dosya sayısına göre değil, önizleme sonuçlarına göre değerlendirirdim. Kurtarma araçları çok büyük sayılar göstermeyi sever. Asıl faydalı soru, ihtiyacınız olan belirli dosyaların doğru şekilde önizlenip önizlenmediği ve boyutlarının mantıklı olup olmadığıdır. Bir fotoğraf önizleniyorsa bu iyiye işarettir. Bir belge listeleniyor ama saçma veriler olarak açılıyorsa veya 0 KB ise, onu henüz kurtarıldı saymayın.

Sürücü APFS olarak yeniden biçimlendirildiyse, beklentileri biraz düşürürdüm. Ham veriyi tarayarak dosyaları yine de kurtarabilir ama eski HFS klasör yapısını yeniden oluşturmak daha zor olabilir. Sürücü güvenli şekilde silindiyse, şifrelendiyse ve şifreleme metadata/anahtarı kaybolduysa veya biçimlendirmeden sonra yeni verilerle doldurulduysa, yazılım tabanlı kurtarmanın üzerinde çalışabileceği fazla bir şey kalmayabilir. “Çok fazla yeni veri yazmadım” iyi bir şeydir ama az miktarda yeni yazma bile yanlış alanlara denk gelebilir.

Pratik bir işlem sırası olarak şunu yapardım:

1. Kurtarılan dosyalar için yeterli boş alana sahip başka bir sürücü edinin, tercihen kaybettiğiniz verilerin boyutundan daha fazlası olsun.
  2. Orijinal disk sağlamsa, araç destekliyorsa onu salt okunur olarak tarayın.
  3. Disk kararsız çalışıyorsa, önce bir imajını/klonunu alın ve onun yerine imajı tarayın.
  4. Kocaman bir karmaşayı kurtarmadan önce en önemli dosyaları önizleyin.
  5. Kurtarmayı yalnızca farklı bir diske yapın.
  6. Kurtarmadan sonra, işin tamamlandığını varsaymadan önce geri yüklenen dosyalardan bir örnek açın.

Daha hızlı ama daha az kusursuz yol, sürücüyü doğrudan tarayıp önizlenebilenleri kurtarmaktır. Dosyalar ölüm kalım meselesi değilse ve disk normal davranıyorsa bu sorun değildir. Daha güvenli yol önce imaj almaktır ama daha fazla alan ve zaman gerektirir.

Yani evet, özellikle az yeni kullanımla yapılan hızlı bir biçimlendirmeden sonra bu hâlâ mümkündür. Sadece “sürücü yeniden bağlanıyor” durumunu hedef olarak görmeyin. Asıl hedef, o diskte başka bir şey değişmeden önce dosyaları oradan çıkarmaktır.

Eğer bu bir SSD idiyse, umutlarınızı azaltın. Hızlı biçimlendirmeden sonra HFS kurtarma, eski dönen diskli bir harici sürücüde çok daha iyidir; buna karşılık bir SSD’de TRIM, silinen blokların fiilen hızla yok olmasına neden olabilir. Disk Drill yine de onu tarayabilir, ancak önemli dosyalar önizlenmiyorsa, tekrarlanan taramalar muhtemelen durumu iyileştirmeyecektir.