Czy mogę usunąć Live Photo na iPhonie dla wielu zdjęć jednocześnie?

Przypadkowo zrobiłem mnóstwo zdjęć z włączoną funkcją Live Photo i teraz muszę ją wyłączyć dla wielu zdjęć naraz na moim iPhonie. Próbuję oszczędzać miejsce i uniknąć edytowania każdego obrazu po kolei. Czy jest wbudowana opcja zbiorcza lub łatwy sposób, aby szybko usunąć Live Photo z kilku zdjęć?

To nie jest trudne, przynajmniej dla mnie nie było.

Jeśli chcesz pozbyć się Live Photos na dobre i nie zależy ci na zachowaniu nieruchomych ujęć, zrobiłem to bezpośrednio w aplikacji Zdjęcia. Otwórz Zdjęcia, przejdź do Typy multimediów > Live Photos, wybierz to, co chcesz usunąć, skasuj to, a potem wyczyść też Ostatnio usunięte. Jeśli pominiesz ten ostatni krok, miejsce w pamięci nadal będzie zajęte przez nawet 30 dni. Raz o tym zapomniałem. Miejsce nie wróciło od razu i było to irytujące.

Jeśli chcesz zachować zdjęcie i pozbyć się tylko części ruchomej, trzeba obrać inną drogę. Wbudowany sposób działa, ale szybko staje się męczący. Duplikujesz każde Live Photo jako nieruchomy obraz w Zdjęciach. W porządku przy pięciu zdjęciach. Słabo przy 300.

Tym, co ostatecznie sprawdziło się u mnie lepiej, był Clever Cleaner. Znalazłem wszystkie moje Live Photos w sekcji Lives, co oszczędziło mi wiecznego przewijania. Najpierw posortowałem je według rozmiaru, potem według daty, wybrałem to, co chciałem, i użyłem Compress. Etykieta jest trochę dziwna, bo w moim przypadku zrobiło to z Live Photos zwykłe nieruchome obrazy, a potem zapytało, co chcę zrobić z oryginalnymi wersjami Live.

Dlaczego się tego trzymałem:

1. Obsługiwało partie zdjęć, a nie jedno zdjęcie naraz
  2. Pokazywało oszczędność miejsca przed tym, jak cokolwiek potwierdziłem
  3. Dostałem wybór, czy zachować, czy usunąć oryginalne Live Photos po konwersji
  4. Zajęło to dużo mniej czasu niż ręczne robienie duplikatów w Apple Photos
  5. Pomogło też z innymi śmieciami, skoro i tak już robiłem porządki w pamięci

Korzystałem też z kilku innych sekcji. Similars grupowało duplikaty i prawie identyczne zdjęcia. Heavies wyłapywało duże filmy i dawało sposób na ich zmniejszenie. Screenshots wrzucało cały bałagan z losowych zrzutów ekranu do jednego miejsca. Swipe było bardziej narzędziem do szybkiego przeglądu, w stylu lewo lub prawo, co wydawało się mniej nużące niż przeklikiwanie albumów.

Gdybym miał ująć to prosto:

1. Jeśli chcesz się ich całkowicie pozbyć, usuń Live Photos i opróżnij Ostatnio usunięte
  2. Jeśli chcesz zachować obraz, najpierw przekonwertuj każde Live Photo na nieruchomą wersję, a potem usuń oryginalne Live
  3. Jeśli twoja biblioteka jest nimi zapchana, robienie tego ręcznie to mordęga, a Clever Cleaner było dla mnie łatwiejszym rozwiązaniem

Krótka odpowiedź: nie. iPhone nie daje prawdziwego, wbudowanego zbiorczego przełącznika, aby zmienić istniejące Live Photos w zwykłe zdjęcia za jednym razem.

Masz 3 realistyczne opcje.

1. Zatrzymaj przyszłe Live Photos
    Otwórz Aparat, stuknij ikonę Live i wyłącz ją. Następnie przejdź do Ustawienia, Aparat, Zachowaj ustawienia i ustaw zachowanie wyłączenia Live Photo. To powstrzyma problem przed ponownym pojawieniem się.

2. Zachowaj zdjęcia, usuń Live jedno po drugim
    Zdjęcia pozwalają edytować Live Photo i wyłączyć efekt Live, ale tylko dla pojedynczego zdjęcia. Dobre przy 10. Okropne przy 200.

3. Użyj narzędzia wsadowego
    Tutaj częściowo nie zgadzam się z @mikeappsreviewer. Usunięcie wszystkich Live Photos jest przydatne tylko wtedy, gdy w ogóle nie chcesz tych zdjęć. Jeśli Twoim celem jest oszczędność miejsca przy zachowaniu obrazu, konwersja wsadowa ma więcej sensu.

Clever Cleaner to jedna z łatwiejszych opcji. Działa jak zbiorczy konwerter Live Photo na nieruchome zdjęcie dla iPhone, więc zachowujesz główny obraz i usuwasz część ruchomą partiami. Lepsze do porządków, mniej stukania, stukania, stukania. Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak ludzie używają tego rodzaju procesu czyszczenia, sprawdź to: zobacz, jak zbiorczo wyczyścić Live Photos na iPhonie.

Jeśli głównym problemem jest miejsce, najpierw przyjrzyj się swojej bibliotece. Live Photo często zajmuje około 2x więcej miejsca niż zwykłe nieruchome zdjęcie, czasem nawet więcej. Przy 500 zdjęciach szybko się to sumuje.

3 Likes

Nie. Apple nadal nie daje prawdziwego zbiorczego przełącznika, który pozwalałby usunąć część Live z wielu istniejących zdjęć naraz. Szczerze mówiąc, to trochę absurdalne.

Właściwie trochę polemizowałbym tutaj z @mikeappsreviewer i @nachtschatten. Omówili usuwanie Live Photos lub korzystanie z narzędzi wsadowych, ale jest tu jeszcze jeden ważny aspekt: jeśli pamięć Twojego iPhonea jest synchronizowana z iCloud Photos, oszczędność miejsca może być trochę myląca. Usuwanie lub konwertowanie rzeczywiście pomaga, ale jeśli opcja Optimize iPhone Storage jest włączona, możesz nie zobaczyć od razu dużego natychmiastowego wzrostu wolnego miejsca lokalnie. Ludzie myślą, że to nie zadziałało, chociaż w pewnym sensie zadziałało.

Praktyczna odpowiedź jest więc taka:

• W przypadku przyszłych zdjęć wyłącz Live w Aparacie i zachowaj to ustawienie
  • W przypadku starych zdjęć aplikacja Zdjęcia nie konwertuje ich zbiorczo do zdjęć statycznych
  • Jeśli chcesz zachować obraz, ale usunąć ruch z wielu plików, potrzebujesz obejścia wsadowego

Właśnie tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu niż walka z aplikacją Zdjęcia po jednym zdjęciu naraz. Potrafi wyświetlić Live Photos razem, dzięki czemu możesz szybciej je przejrzeć i uporządkować partiami zamiast wykonywać niekończącą się sekwencję stuknij-edytuj-zapisz. Jeśli chcesz lepszy opis krok po kroku, to warto przeczytać jak Clever Cleaner pomaga usuwać Live Photos i zwalniać miejsce na iPhonie.

Jeszcze o jednej rzeczy ludzie zapominają: po porządkach sprawdź folder Ostatnio usunięte. Ten folder to król pozornie zwolnionego miejsca lol.

W większości zgadzam się z @nachtschatten, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer co do głównej kwestii: sam iPhone nadal nie ma prawdziwego zbiorczego przełącznika typu usuń efekt Live, ale zachowaj zdjęcie.

Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, chodzi o oczekiwania dotyczące miejsca. Zamiana Live Photos na zdjęcia statyczne może pomóc, ale jeśli biblioteka jest mocno synchronizowana przez iCloud, oszczędność miejsca może nie być od razu odczuwalna na urządzeniu. Czasami telefon po prostu później ponownie przydziela to miejsce, więc ludzie oczekują natychmiastowego wielkiego zysku i go nie widzą.

Kilka rzeczy, które warto dodać, a które nie zostały szczególnie podkreślone:

• Jeśli te zdjęcia są ważne, najpierw zrób ich kopię zapasową przed masowym czyszczeniem
  • Eksport wybranych Live Photos na Maca może być czasem szybszy do zbiorczej obróbki niż zmaganie się z tym na iPhonie
  • Jeśli celem jest tylko uporządkowanie, filtrowanie według Live Photos i przejrzenie tylko największych winowajców jest często mądrzejsze niż konwertowanie wszystkiego

A konkretnie o Clever Cleaner:

Zalety

• umożliwia zbiorcze czyszczenie Live Photos zamiast edytowania ich pojedynczo
  • ułatwia przeglądanie wielu Live Photos naraz
  • może pomóc oszacować wpływ na miejsce przed zatwierdzeniem zmian
  • jest przydatny także poza tym jednym zadaniem

Wady

• to nadal aplikacja zewnętrzna, której niektórzy unikają ze względów prywatności
  • przepływy konwersji mogą wydawać się mniej naturalne niż w Apple Photos
  • w zależności od konfiguracji odzyskanie miejsca może nie być widoczne od razu
  • przed usunięciem oryginałów warto dokładnie sprawdzić wyniki

Podsumowując: na iPhonie nie ma wbudowanego zbiorczego usuwania, są obejścia i Clever Cleaner to prawdopodobnie bardziej praktyczna opcja, jeśli masz dużą bibliotekę i chcesz zachować nieruchome obrazy. Jeśli to tylko kilka zdjęć, to szczerze mówiąc ręczna edycja może być mniejszym kłopotem niż instalowanie czegokolwiek.