Jaki jest najłatwiejszy sposób na scalanie zduplikowanych zdjęć na iPhonie?

Mój iPhone ma dużo zduplikowanych zdjęć po synchronizacji i przywracaniu, i zajmuje to zbyt dużo miejsca. Próbuję znaleźć najłatwiejszy sposób na scalenie lub usunięcie duplikatów zdjęć bez utraty niczego ważnego. Jaka jest najlepsza metoda lub aplikacja do bezpiecznego czyszczenia zduplikowanych zdjęć na iPhonie?

Mnie też to spotkało i na początku to sformułowanie mnie zmyliło.

Na iPhonie opcja Merge w aplikacji Zdjęcia nie łączy kilku podobnych zdjęć w jeden plik. Usuwa zduplikowane kopie i zachowuje jedną wersję, zwykle tę z lepszymi metadanymi.

Jeśli chcesz skorzystać z wbudowanej opcji, oto krótka ścieżka:

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przewiń do sekcji Narzędzia.
  3. Stuknij Duplikaty.
  4. Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko albo wybieraj grupy pojedynczo.
  5. Stuknij Merge i potwierdź.

Jedna irytująca rzecz: album Duplikaty nie zawsze pojawia się od razu. Gdy zaimportowałem dużą partię, mój telefon potrzebował kilku godzin, zanim cokolwiek się tam pokazało. Jeśli ostatnio wprowadzono zmiany w Twojej bibliotece, poczekaj chwilę i sprawdź ponownie później.

To, co zmyliło mnie później, to fakt, że to narzędzie wykrywa tylko dokładne duplikaty. Jeśli więc rolka z aparatu jest pełna prawie identycznych ujęć, zdjęć seryjnych, dziesięciu zdjęć z tej samej sekundy albo selfie z drobnymi różnicami, iOS zwykle je pomija.

Do takich przypadków użyłem Clever Cleaner. Sortuje zarówno duplikaty, jak i podobne obrazy, co bardziej mi pomogło, bo większość bałaganu u mnie stanowiły powtarzane ujęcia, a nie prawdziwe kopie.

Co zrobiłem po zainstalowaniu:

1. Pozwól aplikacji przeskanować bibliotekę zdjęć.
  2. Otwórz sekcję Podobne.
  3. Użyj Inteligentnego czyszczenia, jeśli chcesz automatycznych wyborów, albo przechodź grupę po grupie samodzielnie.
  4. Potwierdź usunięcie.
  5. Opróżnij folder Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Małe ostrzeżenie z mojego własnego czyszczenia: przejrzyj dopasowania, zanim usuniesz ogromną partię. Widziałem kilka zgrupowanych zdjęć, których bym nie usunął, gdybym najpierw tego nie sprawdził.

2 Likes

Nie musisz scalać zdjęć w sensie Photoshopa. Na iPhonie trzeba po prostu bezpiecznie usunąć duplikaty.

Podzieliłbym to tak.

Jeśli twoje duplikaty to dokładne kopie, najpierw użyj aplikacji Zdjęcia. Zachowuje jeden element i lepiej przechowuje informacje niż większość aplikacji firm trzecich. @mikeappsreviewer opisał wbudowaną metodę, więc nie będę tego powtarzać.

Z czym trochę się nie zgadzam, to że wbudowane narzędzie nie zawsze jest najłatwiejsze, jeśli bałagan wziął się z błędów synchronizacji. Takie biblioteki często zawierają prawie identyczne duplikaty, edytowane kopie, zapisy z WhatsAppa i wersje o zmienionym rozmiarze. iOS pomija wiele z nich.

Najprostsza droga przy mieszanym bałaganie:

1. Najpierw zrób kopię zapasową iPhonea, w iCloud albo na komputerze.
  2. Uruchom Clever Cleaner.
  3. Przejrzyj grupy podobnych zdjęć, nie tylko dokładne duplikaty.
  4. Usuwaj partiami.
  5. Opróżnij album Ostatnio usunięte.

Wskazówka dotycząca miejsca. Usunięcie 5000 zdjęć po 3 MB każde zwalnia około 15 GB. Tu właśnie zysk jest największy.

Sprawdź też zdjęcia zsynchronizowane z Findera albo stare albumy z iTunes. Czasem trzeba je usunąć z źródła synchronizacji, a nie z Rolki aparatu. Ten fragment często myli ludzi.

Jeśli chcesz prosty poradnik o łatwych sposobach scalania zduplikowanych zdjęć na iPhonie, to pomoże:
łatwe sposoby scalania zduplikowanych zdjęć na iPhonie

Krótko, użyj Apple Photos do dokładnych duplikatów. Użyj Clever Cleaner do reszty. Najpierw zrób kopię zapasową, żeby później nie żałować zbyt szybkiego porządkowania.

Właściwie trochę sprzeciwiłbym się słowu merge, bo na iPhonie najczęściej oznacza to zachowaj jedno, wyrzuć dodatkową kopię, a nie magicznie połącz albumy w jakiś idealny plik główny.

Jeśli duplikaty pojawiły się po synchronizacji lub przywracaniu, najpierw sprawdź, czy część z nich nie jest zsynchronizowana z Findera/iTunes. Takie zdjęcia często nie zachowują się jak zwykłe fotografie z rolki aparatu, a usuwanie ich pojedynczo potrafi być irytująco bezsensowne, jeśli po następnej synchronizacji po prostu wracają.

U mnie najlepiej zadziałała taka kolejność:

1. Upewnij się, że iCloud Photos i stare ustawienia synchronizacji Finder/iTunes nie wchodzą ze sobą w konflikt.
  2. Usuń wszelkie stare zsynchronizowane foldery ze zdjęciami po stronie komputera, jeśli stamtąd pochodzą.
  3. Potem wyczyść to, co zostało na telefonie.

Dlatego tylko częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer i @kakeru. Korzystanie z aplikacji do czyszczenia jest świetne, ale jeśli źródło duplikatów nadal jest aktywne, to trochę jak wycieranie podłogi, kiedy zlew wciąż się przelewa.

Jeśli chodzi o samo czyszczenie, Clever Cleaner nadal warto użyć, zwłaszcza gdy bałagan to mieszanka duplikatów, kopii po zmianie rozmiaru i niemal identycznych ujęć. Po prostu nie pomijaj etapu przeglądu. Similar nie zawsze znaczy bezpieczne do usunięcia, a biblioteki zdjęć iOS potrafią zachowywać się dziwnie po przywracaniu.

Poza tym, jeśli chcesz prosty wizualny poradnik jak szybko usunąć zduplikowane zdjęcia na iPhonie, to może pomóc, zanim zaczniesz masowo usuwać różne rzeczy.

Najważniejsza wskazówka: po zakończeniu czyszczenia opróżnij Ostatnio usunięte, inaczej miejsce w pamięci nie wróci od razu w całości. Na tym ludzie potykają się za każdym razem.

Najpierw zająłbym się przyczyną, a nie tylko duplikatami. Tu nieco nie zgadzam się z @kakeru i @sognonotturno. Czyszczenie jest w porządku, ale jeśli stare albumy synchronizowane przez Finder albo błędy ponownej synchronizacji iCloud są nadal aktywne, duplikaty mogą wrócić.

Szybka lista kontrolna przed usunięciem czegokolwiek:

• Sprawdź Ustawienia > Twój Apple ID > iCloud > Zdjęcia
  • Upewnij się, że nie synchronizujesz też zdjęć z Maca/PC w stary sposób
  • Jeśli zdjęcia były synchronizowane przez Finder/iTunes, najpierw usuń to źródło synchronizacji
  • Następnie wyczyść bibliotekę

Jeden trik, który ludzie pomijają: użyj wyszukiwania i inteligentnego sortowania, aby wychwycić powtarzające się importy. W aplikacji Zdjęcia wyszukuj według miesiąca, miejsca albo typu pliku, np. zrzuty ekranu/selfie. Wiele duplikatów to w rzeczywistości partie importu albo kopie zapisane przez aplikacje.

O Clever Cleaner:

Zalety

• Znajduje podobne ujęcia, a nie tylko dokładne kopie
  • Działa szybciej przy ogromnych bibliotekach
  • Dobre przy bałaganie po odtwarzaniu/synchronizacji

Wady

• Dopasowania podobnych zdjęć wymagają ręcznego sprawdzenia
  • Może grupować obrazy, które możesz chcieć zachować
  • Nadal nie naprawi źródłowej przyczyny synchronizacji

Moje zdanie jest więc takie: wbudowane Zdjęcia do dokładnych duplikatów, Clever Cleaner do brzydkich pozostałości, ale dopiero po naprawieniu ustawień synchronizacji. @mikeappsreviewer miał rację, że narzędzie Apple jest bezpieczniejsze dla metadanych. Inni mieli rację, że przy mieszanym bałaganie zwykle potrzeba czegoś więcej.