Parametre Yanlış Harici Sabit Disk Düzeltmesi Windows 11 İçin, Ne İşe Yaradı?

Harici sabit diskim aniden Windows 11’de “Parametre yanlış” hatası gösteriyor ve dosyaları açamıyorum. Yeniden bağlamayı ve başka bir USB bağlantı noktası kullanmayı denedim, ancak hiçbir şey değişmedi. Biçimlendirmeden veya veri kaybetmeden en güvenli çözüm nedir?

Bu tür bir hata gerçekten neyin sebep olduğuna bağlıdır, ancak genellikle dosyalarınızın gittiği anlamına gelmez. Çoğu zaman Windows artık dosya sistemini düzgün okuyamaz. Bunu, verilerin hâlâ diskte olduğu ama Windows’un diski açmayı reddettiği harici sürücülerde gördüm.

En önemli şey, hemen biçimlendirmeye kalkışmamak ve dosyalar önemliyse CHKDSK’yi ilk adımınız yapmamaktır. CHKDSK daha sonra yardımcı olabilir, ancak dosya sistemi hasarlıysa veya sürücü arızalanmaya başlıyorsa kurtarmayı daha da karmaşık hâle getirebilir. Önce önemli dosyaları alın, sonra sürücüyü düzeltmeyi deneyin.

Temel kontrollerle başlayın:

1. Başka bir USB kablosu kullanın.
  2. Sürücüyü bir hub üzerinden değil, doğrudan bir USB portuna takın.
  3. Başka bir bilgisayarda deneyin.
  4. Disk Yönetimi'ni kontrol edin ve sürücünün doğru boyutla görünüp görünmediğine bakın.

Windows sürücüyü hâlâ görebiliyorsa, onarım denemelerinden önce veri kurtarma yazılımı bir sonraki daha güvenli adımdır. Disk Drill burada iyi bir seçenektir, çünkü Windows The parameter is incorrect hatasını verdiğinde bile bazen sürücüleri tarayabilir. Sürücü kararsız çalışıyorsa, önce onun bir imajını oluşturun ve fiziksel sürücüyü doğrudan taramak yerine onu tarayın. Bu, arızalanan bir diski zorlama ihtimalini azaltır.

Dosyalar kurtarıldıktan sonra, onarım seçeneklerine bakardım:

1. Windows dosya sistemini hâlâ tanıyorsa chkdsk X: /r komutunu deneyin.
  2. Bölüm RAW olarak görünüyorsa veya CHKDSK çalışmayı reddediyorsa TestDisk’i deneyin. Bazı durumlarda biçimlendirme olmadan bölüm hasarını onarabilir.
  3. Verilerinizi zaten geri aldıysanız ve sürücü hâlâ düzgün çalışmıyorsa, hızlı biçimlendirme yeni bir dosya sistemi oluşturarak mantıksal dosya sistemi sorunlarını temizleyebilir.

Kontrol etmeye değer bir tuhaf Windows ayarı daha var. Sorun bölgesel ayarları değiştirdikten hemen sonra başladıysa, ondalık ayırıcının nokta olarak ayarlandığından emin olun (.). Yaygın değildir, ancak bu ayar bazı sistemlerde bu hatayı tetikleyebilir.

Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, bağlantıyı düşürüyorsa, Disk Yönetimi'nden kayboluyorsa veya SMART araçları çok sayıda yeniden eşlenen ya da bekleyen sektör gösteriyorsa, kullanmayı bırakın. Bu daha çok donanım arızasına işaret eder ve bu aşamada veri kurtarma laboratuvarı genellikle daha iyi bir seçenektir.

Can sıkıcı tuzak şu ki, Windows siz daha hiçbir şeyi kopyalamadan sürücüyü düzeltmeyi önerebilir ve kurtarılabilir klasörlerin parçalara dönüştüğü nokta bu olabilir. Yukarıdaki CHKDSK’yi ilk adım yapmama konusundaki uyarıya katılıyorum. Dosyalar önemliyse, önce sürücüyü onarmadan bir Linux canlı USB’den veya başka bir makineden okumayı denerdim; çünkü bazen Windows, zarar görmüş bir NTFS/exFAT birimi konusunda diğer araçlara göre daha seçici olabiliyor. Önemli klasörleri bu şekilde kopyalayabiliyorsanız, onarım seçeneklerine dokunmadan önce bunu yapın. Hâlâ okunmuyorsa, o zaman sürücünün imajını alın veya imaj üzerinde Disk Drill gibi kurtarma yazılımları kullanın. Biçimlendirme, veriler başka bir yerde olduktan sonra son adım olmalıdır.

Disk Yönetimi’ni açın ve sürücüyü bağladıktan sonra aynı boyutu ve bölüm düzenini koruyup korumadığına bakın. Görünürse, kaybolursa, yeniden RAW olarak gelirse veya yanlış kapasite gösterirse, buna bir Windows 11 ayar sorunu gibi yaklaşmayı bırakın. Bu genellikle bozuk bir kabloya, zayıf USB gücüne, arızalanan bir muhafazaya veya sürücünün kendisinin bozulmaya başlamasına işaret eder.

Önce CHKDSK çalıştırmama konusunda büyük ölçüde katılıyorum, ama ben bu konuda daha da sıkıcı olurdum: Explorer’da da ona sürekli çift tıklamayın. Her deneme, Windows’un aynı hasarlı alanları tekrar okumasını tetikleyebilir. Sürücü herhangi bir şekilde okunabiliyorsa, önce tüm sürücüyü alfabetik sırayla değil, en önemli dosyaları kopyalayın. Diski yeniden normal hale getirmeye çalışmadan önce gerçekten önemsediğiniz şeyleri alın.

İnsanların gözden kaçırdığı küçük bir şey de harici muhafazadır. Kendi güç adaptörü olan masaüstü harici sürücüyse, voltajın ve polaritenin eşleştiğinden eminseniz yalnızca başka bir uyumlu güç kaynağı deneyin. Taşınabilir bir USB sürücüyse, kısa ve sağlam olduğu bilinen bir kabloyu ve masaüstü bilgisayarda anakartın arka USB bağlantı noktasını deneyin. Disk sağlıklı ses çıkarıyorsa ve bağlı kalıyorsa, Disk Drill gibi kurtarma yazılımları makul olabilir; tercihen orijinal sürücü yerine bir imajı tarayarak. Tıklama sesi çıkarıyorsa, tüm bilgisayarı kilitliyorsa veya tarama sırasında kayboluyorsa, zorlamaya devam etmeyin. Bu noktada en güvenli çözüm bir onarım değil, önce kurtarma, onarım veya biçimlendirme ise daha sonradır.

Windows’un sizden diski başlatmanızı isteyip istememesi burada önemlidir. Bu açılır pencere görünürse, iptal edin, çünkü başlatma zararsız bir onarım değildir ve bölüm bilgilerini üzerine yazabilir. Yukarıdaki önce kurtarma tavsiyesine katılıyorum, ancak herhangi bir şeyle tarama yapmadan önce, sürücüye değişiklik yazan hiçbir Windows istemini kabul etmediğinizden emin olun.