Yedeklemeden önce Nikon kameramda yanlışlıkla sil tuşuna bastım ve gerçekten ihtiyacım olan fotoğrafları sildim. Hafıza kartından silinen Nikon kamera fotoğraflarını kurtarma konusunda yardım arıyorum ve durumu daha da kötüleştirmemek için en güvenli adımların neler olduğunu öğrenmek istiyorum.
Bunu bir süre önce bir Nikon kartıyla yaptım ve fotoğraflar hemen kaybolmamıştı.
Çoğu kamerada Delete tuşuna bastığınızda, kart genelde o alanı boş olarak işaretler. Fotoğraf verileri çoğu zaman üzerine yeni çekimler yazılana kadar orada kalır. Bu yüzden ilk adım basit. Kamerayı şimdi kullanmayı bırakın. Bir fotoğraf daha çekerek test etmeyin. Ben bu hatayı bir keresinde başka bir kartta yaptım ve seri çekim setinin bir kısmını kaybettim.
SD kartı çıkarın. Bir kart okuyucu kullanın ve kartı bu şekilde bilgisayarınıza takın. Başka bir seçeneğiniz varsa Nikon’u USB ile bağlamayı atlarım. Birçok Nikon gövdesi MTP/PTP üzerinden görünür ve kurtarma araçları kartı daha doğrudan gördüklerinde daha iyi çalışır.
Dosyaları zaten başka bir yere kopyalamadıysanız, deneyeceğim bir sonraki şey kurtarma yazılımı olurdu. Kullandıklarım arasında Disk Drill en az can sıkıcı gelen oydu. Nikon NEF dosyalarını ve JPEG’leri okuyor ve tarama seçeneğini bulmak için menülerde on dakika dolaşmam gerekmedi.
Benim yaptıklarım:
- Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
- Nikon SD kartını bir kart okuyucu üzerinden takın.
- Uygulama içinde kartı seçin.
- Universal Scan’i çalıştırın.
- Taramanın bitmesini bekleyin, sonra bulduklarını önizleyin.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Aynı SD karta geri yazmayın.
Önizleme adımı insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bir fotoğraf önizlemede açılıyorsa, bunu genelde dosyanın kendisinin hâlâ kullanılabilir olduğuna dair iyi bir işaret sayarım.
Bilmenizde fayda olan küçük bir şey, Windows’ta 100 MB’lık ücretsiz bir kurtarma sınırı var. Devasa bir çekim için yeterli değil ama para harcamadan önce kartta hâlâ okunabilir fotoğraflar olup olmadığını test etmek için yeterli.
Sorunun bir parçası videoysa, bir de Advanced Camera Recovery modu var. Onu daha sonraya bırakırdım. Universal Scan daha hızlı olan ilk geçiştir ve benim durumumda ekstra uğraş gerektirmeden kayıp fotoğrafları buldu. Daha büyük video dosyaları için ikinci mod denemeye değer.
file000123.nef gibi çirkin kurtarılmış isimlere takılmayın. İnsanların bu yüzden panik yaptığını görüyorum. Özellikle yazılım dosyaları eski dosya tablosu yerine imzaya göre çektiğinde, isim ve klasör yapısı kurtarma sırasında sık sık kaybolur. Fotoğrafın kendisi yine de sağlam olabilir.
İlk bakışta bozuk görünen NEF dosyaları için de aynı şey geçerli. Doğru codec veya uygulama kurulu değilse Windows bazı RAW formatlarını açmakta kötüdür. NEF dosyalarının Dosya Gezgini’nde bozuk görünüp bir dakika sonra RAW yazılımında sorunsuz açıldığını yaşadım.
Bir saat tarama yapmadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin:
- Bilgisayarınızın normal içe aktarma klasörü.
- Kullanıyorsanız SnapBridge.
- Telefonunuza veya masaüstünüze bağlı herhangi bir bulut senkronizasyon hizmeti.
- Geçen ay takılı olduğunu unuttuğunuz eski harici sürücüler.
Kart hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma yine de çoğu zaman işe yarar. Düz bir silme işlemi için de aynı şey geçerli. En önemli olan, kayıptan sonra ne olduğudur. Aynı kartla çekim yapmaya devam ettiyseniz, yeni veriler eski blokların yerini almaya başladığı için kurtarma ihtimali hızla düşer.
Fiziksel hasarın olduğu bir yerde kurcalamazdım. SD kart çatlamışsa, kararsız çalışıyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, ben orada dururdum. Kurtarma laboratuvarının daha mantıklı olduğu yer orasıdır. Arızalı bir kart üzerinde tekrarlanan kendin yap denemeleri bazen işi tamamen bitirir.
Kısaca:
- Kartı kullanmayı bırakın.
- Kameradan çıkarın.
- Önce yedekleri kontrol edin.
- Kart okuyucu ve kurtarma yazılımıyla tarayın.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
Delete her zaman tamamen silindiği anlamına gelmez. Olanlardan sonra karta büyük ölçüde dokunulmadıysa, fotoğrafların çoğunu geri alma şansınız hâlâ iyidir.
Evet, kısa süre sonra çekimi durdurduysanız silinen Nikon fotoğrafları çoğu zaman kurtarılabilir. Nikon’da silme işlemi genelde fotoğraf verisini hemen değil, dosya kaydını kaldırır. Aynı kartta fotoğraf çekmeye devam ettiyseniz veya video çektiyseniz riskiniz hızla artar.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ama önce bir şey eklerdim. Fotoğraflar çok önemliyse, taramadan önce SD kartın tam bir imajını alın. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya ddrescue gibi araçlar bu konuda yardımcı olur. Sonra kurtarmayı canlı kart yerine bu imaj üzerinde çalıştırın. Daha uzun sürer, ama kart tarama sırasında garipleşmeye başlarsa riski azaltır. İnsanlar bu adımı atlıyor, sonra pişman oluyor.
Kontrol edilmesi gereken birkaç Nikon’a özgü şey:
- Kameranızda çift yuva varsa, Yuva 2’nin yedek kopyaları kaydetmediğinden emin olun.
- RAW dosyalarının bir karta, JPEG’lerin diğerine yazılıp yazılmadığını kontrol edin.
- SnapBridge kullandıysanız, küçültülmüş aktarımlar için telefonunuza bakın.
- Nikon gövdeleri bazen dosyaları kamera içinde silinmeye karşı korur, ama yalnızca daha önce işaretlediyseniz. Değilse burada bir faydası olmaz.
Kart sorunsuz bağlanıyorsa, kurtarma yazılımı hâlâ en pratik seçenektir. Disk Drill, Nikon NEF ve JPG kurtarma için sağlam bir seçimdir. Önce tarama sonuçlarını dosya türüne ve tarihe göre sıralardım, çünkü kurtarılan klasör adları çoğu zaman karmakarışık olur. Bir tarama modu NEF dosyalarını kaçırırsa, daha derin bir tarama deneyin. Bazı Nikon RAW dosyaları önizleme olmadan görünür ve yine de daha sonra Lightroom veya Capture NX içinde açılır, bu yüzden onları çok hızlı gözden çıkarmayın.
Kartı bilgisayarınıza taktığınızda biçimlendirme istiyorsa, durun. Biçimlendir’e tıklamayın. Önce bir imaj alın ya da dosyalar yerine konamaz durumdaysa bir laboratuvara gidin.
Daha fazla Nikon SD kart fotoğraf kurtarma ipucu arayanlar için, şu Nikon fotoğraf kurtarma forum başlığı faydalıdır:
SD karttan silinen fotoğrafları kurtarma, düzeltmeler ve araçlar
Kısa sürüm. Kartı kullanmayı bırakın. Gizli yedekleri kontrol edin. Fotoğraflar çok önemliyse kartın imajını alın. Sonra Disk Drill ile tarayın ve Nikon karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın. Kart sorunluysa, kurcalamaya devam etmeyin.
Evet, genellikle. Nikon’da Delete tuşuna basmak fotoğraf verilerini anında yok etmez. Çoğunlukla kartın dizin girdisini kaldırır, bu nedenle yeni veriler üzerine yazana kadar kurtarma genellikle mümkündür.
@mikeappsreviewer ve @waldgeist’e büyük ölçüde katılıyorum, ancak insanların her zaman doğrudan önce kartın tam imajını almaya başlaması gerektiğine biraz daha az ikna oldum. SD kart sağlıklıysa ve okunabiliyorsa, bu basit bir yanlışlıkla silme durumu için gereğinden fazla olabilir. Yerine konamayacak düğün/müşteri işleri için elbette imajını alın. Sıradan bir hata için mi? Çoğu zaman dosyaları doğrudan kurtarıp işi bitirebilirsiniz.
Onların çok da değinmediği birkaç ek şey daha kontrol ederdim:
- Kamera oynatma menüsünde Retouch seçeneğine veya kamera içi RAW işleme çıktılarına bakın. Bazen insanlar orijinalin gittiğini sanır, ama dönüştürülmüş bir JPEG hâlâ vardır.
- RAW + JPEG çektiyseniz, iş akışına ve yuva ayarlarına bağlı olarak bir sürüm silinmiş, diğeri kalmış olabilir.
- DCIM alt klasörlerini elle kontrol edin. Bazı Nikon’lar garip klasör numaralarına geçer ve içe aktarma işlemleri bunları atlar.
- Bilgisayarınız kartı görüyorsa ama hata bulundu diyorsa, önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Windows’un dosya sistemini düzeltmesi kurtarmayı daha karmaşık hale getirebilir.
Yazılıma ihtiyacınız varsa, Disk Drill makul bir Nikon fotoğraf kurtarma seçeneğidir çünkü fazla uğraştırmadan NEF, JPG ve yaygın SD kart silinme durumlarını işler. Garip küçük resimler yüzünden paniğe kapılmadan önce kurtarılan NEF dosyalarını Nikon yazılımında veya Lightroom’da da doğrulardım.
Bunu daha sonra arayan herkes için, bu temelde dijital kamera SD kartından silinen dosyaları kurtarma sürecidir.
Bana göre en güvenli sıra şu:
- Kartı kullanmayı bırakın.
- Yazmaya karşı koruma anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
- Yedekleri ve alternatif kopyaları kontrol edin.
- Bir kart okuyucudan tarayın.
- Farklı bir sürücüye kurtarın.
Kart fiziksel olarak hasarlıysa veya rastgele bağlantısı kopuyorsa, durumu daha da kötüleştirmeden önce kendin yap yöntemlerini atlayın. O kısım çok hızlı şekilde pahalı hale gelir.