Windows PC’de bir CompactFlash karttan dosyaları kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Fotoğrafları ve önemli belgeleri taşıdıktan sonra kart aniden açılmamaya başladı ve şimdi Windows biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Dosyaların kurtarılmasını daha da zorlaştırabilecek herhangi bir şey yapmadan önce en güvenli veri kurtarma yöntemini veya yazılımını bulmaya çalışıyorum.
CF kart kurtarma, ilk ne yapardım
Evet, bu berbat bir durum. Çekimden sonra bir CF kartın tuhaflaştığı oldu ve yaptığım en kötü şey ona fazla dokunmaktı. Fotoğraflarınız veya iş dosyalarınız içindeyse, kartı hemen kullanmayı bırakın. Deneme çekimi yok. Üzerine dosya kopyalamak yok. Biçimlendirme yok. Olduğu gibi bırakın.
Dosyalar neden bazen hâlâ geri gelebilir
Benim gördüğüm kadarıyla, CF karttaki kayıp dosyalar çoğu zaman bir süre daha orada durur. İlk kaybolan şey dosya tablosudur; yani sisteme verilerin nerede bulunduğunu söyleyen kısım. Verinin kendisi, üzerine yeni veri yazılana kadar hâlâ sağlam olabilir.
Bu yüzden ilk kural basit. Karta yazma işlemi yapan hiçbir şey yapmayın.
Önce sıkıcı şeyleri kontrol edin
Kurtarma araçlarına geçmeden önce, kart okuyucuyu veya bağlantı noktasını elemek isterdim.
Şunları deneyin:
- Farklı bir USB bağlantı noktası kullanın.
- Başka bir CF kart okuyucu deneyin.
- Varsa ikinci bir bilgisayara takın.
- Kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya Mac’te Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğini kontrol edin.
Ucuz okuyucuların paniğin yarısına neden olduğunu gördüm. Kart ölü gibi görünüyordu, sorun okuyucudaydı.
Kart görünüyorsa, tarayın
Sistem kartı herhangi bir şekilde algılıyorsa, normal şekilde açamasanız bile, kurtarma yazılımının hâlâ bir şansı vardır.
Seçeneklerden biri Disk Drill. FAT32 ve exFAT gibi yaygın kamera kartı dosya sistemlerini destekler ve kayıp fotoğrafları, videoları ve RAW dosyalarını oldukça iyi bulur. Önizleme kısmını sevmiştim çünkü bir şey kaydetmeden önce nelerin hâlâ kurtarılabilir olduğunu hızlıca görmenizi sağlar.
Genelde izlenecek kurtarma akışı
Ben olsam şu sırayı izlerdim:
- CF kartı kameradan çıkarın.
- Uygun bir CF kart okuyucu ile bağlayın.
- Kurtarma uygulamasını CF karta değil, bilgisayarınıza kurun.
- CF kartı seçin ve taramayı başlatın.
- Bulunan dosyalara göz atın ve önemsediklerinizi önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kaydedin.
Kurtarılan dosyaları aynı CF kartın üzerine geri yüklemeyin. Yıllar önce bunu farklı bir kart türünde bir kez yaptım. Kötü fikirdi. Henüz çıkarmadığınız dosyaların üzerine yazma riski vardır.
Kart kararsız görünüyorsa, önce klonlayın
Kart bağlantıyı kesiyorsa, hata veriyorsa veya dengesiz davranıyorsa, orijinali taramayı bırakır ve önce bir disk görüntüsü oluştururdum.
Bu size, normal gezintiyle görünmeyen alanlar dahil, kartın tam bir kopyasını verir. Orijinal donanıma sürekli yüklenmek yerine kopya üzerinden çalışmak daha güvenlidir.
İlk aşamada çalıştırmayacağım şeyler
Başlangıçta onarım araçlarını atlayın.
Şunlardan kaçınırdım:
- CHKDSK
- First Aid
- Herhangi bir onarım veya “kartı düzelt” seçeneği
Bu araçlar karta değişiklik yazar. Amacınız dosyaları geri almaksa, önce kurtarma yapın. Temizlik sonra gelir.
Ne zaman durur ve işi uzmana verirdim
Eğer kart:
- hiçbir yerde algılanmıyorsa
- pinleri eğilmişse
- ısınıyor veya aşırı ısınıyorsa
- sürekli bağlantı kesiyorsa
Yazılımları tekrar tekrar denemeye devam etmezdim. O noktada, profesyonel bir kurtarma merkezi daha mantıklıdır.
Kısa versiyon
CF kart hâlâ görünüyorsa, şansınız çoğu zaman fena değildir. Kullanmayı bırakın, bir okuyucu ile bağlayın, tarayın, bulunanları önizleyin ve her şeyi başka bir yere kaydedin.
Windows, CF kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa, biçimlendirme istemini atlayın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ancak bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Disk Yönetimi kartı doğru boyutta gösteriyorsa, bağlantı noktaları ve kart okuyucular arasında çok uzun süre geçiş yapmazdım. O noktada hızlı hareket edin ve aracınız destekliyorsa önce salt okunur bir imaj oluşturun.
Windows’ta benim sıralamam:
- Disk Yönetimi’ni açın.
- CF kartın doğru kapasiteyi gösterip göstermediğini kontrol edin.
- Gösteriyorsa, kart üzerinde veya daha iyisi onun bir imajı üzerinde kurtarma yazılımı kullanın.
- Kurtarılan dosyaları SSD’nize veya başka bir harici sürücüye kaydedin.
- Yalnızca kurtarmadan sonra, CF kartı yeniden biçimlendirmeyi düşünün.
Yazılım olarak, Disk Drill Windows’ta sağlam bir seçimdir çünkü hasarlı FAT ve exFAT birimlerini iyi işler ve fotoğraflar, RAW dosyaları, PDF’ler, DOCX ve diğer yaygın dosya türleri için derin taramalar yapar. Önizleme önemlidir. JPG veya CR2 önizlemeleriniz açılıyorsa, şansınız fena değildir. Dosya adları kaybolmuş olsa bile içerik önizlemesi düzgünse, bu yine de veri bloklarının kurtulduğu anlamına gelir.
İnsanların atladığı bir şey daha var. Okuyucu gösteriyorsa SMART veya sağlık verilerini kontrol edin. Bazı CF kartlar tamamen bozulmadan önce okuma hataları vermeye başlar. Taramalar aynı yüzde noktasında donuyorsa, orijinal kartı kurcalamayı bırakın. Bir imaj oluşturun ve kopya üzerinden çalışın.
Ayrıca, adım adım bir rehber istiyorsanız, şu Windows için CompactFlash kart kurtarma rehberi çoğu forum gönderisinden daha kolay takip edilir.
Kart 0 bayt gösteriyorsa, boyut yanlışsa veya bağlantısı kesiliyorsa, yazılımın yardımcı olma ihtimali daha düşüktür. O zaman laboratuvar zamanı, üzücü ama gerçek.
Windows size biçimlendirmenizi söylüyorsa, bu genellikle dosya sisteminin zarar gördüğü anlamına gelir; her zaman dosyaların kaybolduğu anlamına gelmez. Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @sognonotturno’ya katılıyorum, ancak tam bir kurtarma taramasından önce bir ek şey daha öneririm: Windows’un kartı normal bir disk, RAW ya da No Media olarak mı gördüğünü anlamak için kartı Aygıt Yöneticisi ve Disk Yönetimi’nde kontrol edin. Bu size hızlıca çok şey söyler.
Doğru boyutu RAW olarak gösteriyorsa, bu aslında insanların düşündüğünden daha iyidir. Bu, denetleyicinin muhtemelen hâlâ yanıt verdiği anlamına gelir. Bu durumda, biçimlendirmeyi atlayın, chkdsk komutunu atlayın ve mümkünse önce kartın sektör sektör bir kopyasını alın. Görüntü alma konusuna zaten değinmişlerdi biliyorum, ama bence bu sadece kararsız kartlar için değil. Dosyalar önemliyse, önce görüntü alın, sonra tarayın. Daha az risk, daha az pişmanlık.
Windows’ta kolay bir yol istiyorsanız, Disk Drill CompactFlash kart kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü RAW/hasarlı bölümleri tarayabilir ve karta onarmaya çalışmadan fotoğrafları, belgeleri ve kamera dosyalarını geri getirebilir. Kurtarılan verileri yalnızca farklı bir sürücüye kaydedin. Cidden, sorunları daha da kötüleştirmekten hoşlanmıyorsanız CF karta geri kaydetmeyin.
Bir noktada biraz katılmıyorum: Kart zaten garip davranıyorsa onu rastgele birçok kart okuyucuya takmaya devam etmezdim. Her yeniden bağlama, tekrar sorun çıkarması için yeni bir fırsattır. Bilinen iyi bir okuyucu, kararlı bir USB portu, ardından görüntüyü alın.
Şuna da göz atmaya değer: topluluktan gerçek dünya CF kart veri kurtarma tavsiyeleri
Disk Yönetimi 0 bayt gösteriyorsa veya kapasite tamamen yanlışsa, yazılım çok fazla yardımcı olmayabilir. Bu noktada, muhtemelen sadece dosya sistemi hasarı değil, bir donanım sorunudur.