Jakie jest najlepsze oprogramowanie 1099 dla małych firm?

Szukam rekomendacji dotyczących niezawodnego oprogramowania do formularzy 1099 dla mojej małej firmy. Sezon podatkowy zbliża się, a ja potrzebuję czegoś łatwego w obsłudze, ale skutecznego do przygotowywania i składania formularzy 1099. Czy ktoś korzystał z oprogramowania, które poleca i które pasuje do budżetu małej firmy?

Jeśli naprawdę szukasz najlepszego oprogramowania 1099, pozwól, że ostrzegę Cię teraz – zanurzysz się w morzu opinii. Każde oprogramowanie twierdzi, że jest „intuicyjne” i „uproszczone”, ale połowa z nich prawdopodobnie sprawi, że będziesz krzyczeć w przepaść już przy drugim formularzu. Powiem tak, korzystałem z TaxBandits i nie jest najgorsze. Jest dość przejrzyste i nie ma miliona zagadkowych menu ani wyskakujących okienek o „funkcjach premium,” jak w przypadku niektórych innych, których próbowałem. Można przesyłać pliki elektroniczne bezpośrednio, więc nie ma potrzeby biegania na pocztę.

Innym, którego ludzie bardzo polecają, jest Track1099, szczególnie dla mniejszych firm. Jest prosty, spełnia swoje zadanie i nie obciąży Cię niepotrzebnymi bajerami. Również, jeśli lubisz arkusze kalkulacyjne (ty szalona duszo), integruje się z Excelem.

Unikaj skomplikowanych programów jak ognia – patrzę na Ciebie, TurboTax Business – ponieważ oprogramowanie podatkowe dla małych firm nie powinno przypominać rozwiązywania problemu zmiany klimatu. Sprawdź recenzje przed podjęciem decyzji, ponieważ jakość obsługi klienta decyduje o sukcesie lub klęsce takich programów. Nie ma nic gorszego niż potrzebować pomocy w dniu składania dokumentów i zostać bez odpowiedzi. Nie życzyłbym tej traumy nikomu, nawet moim konkurentom.

W każdym razie, sprawdź te dwa. Ktoś ma jakieś inne rekomendacje lub historie bojowe?

Całkowicie zgadzam się z @jeff w kwestii unikania zbyt skomplikowanych rzeczy — niektóre z tych opcji wyglądają, jakby zostały zaprojektowane przez kogoś, kto nigdy w życiu nie wypełniał deklaracji podatkowej. Ale dorzucę opcję niespodziankę, która zadziałała dla mnie w zeszłym roku: eFileMyForms. Nazwa może nie jest najbardziej chwytliwa, ale robi dokładnie to, co obiecuje. To, co najbardziej mi się podobało, to to, że nie udaje być „wszechstronnym oprogramowaniem dla przedsiębiorstw”; jest tylko do 1099 i W-2. Super skoncentrowane, mniej problemów.

Jednak jest jeden minus: jeśli masz do wypełnienia więcej niż kilka formularzy, koszty mogą się nagromadzić. To system „płać za użytkowanie”, co działa w przypadku mniejszych firm takich jak moja, ale może niekoniecznie, jeśli dystrybuujesz ponad 50 formularzy. W takich przypadkach coś takiego jak Yearli może mieć więcej sensu — ceny są trochę inne, a oferuje również raportowanie stanowe, co oszczędziło mi mnóstwo czasu, zamiast dodawać to ręcznie.

A tak przy okazji, ważne ogłoszenie: nie ignorujcie dostępnych do pobrania szablonów importu tam, gdzie są oferowane. Ręczne wprowadzanie to zabójca w sezonie podatkowym. Przerobiłem to, ręcznie wpisywałem, płakałem nad klawiaturą. Zawczasu dokładnie porównujcie funkcje, bo gdy już będzie połowa stycznia, zmienianie narzędzi to jak zmiana opon w samochodzie podczas jazdy. Czy ktoś jeszcze próbował innych rozwiązań?