iPhone’umda Live Photo açıkken yanlışlıkla bir sürü fotoğraf çektim ve şimdi bunu birden fazla fotoğraf için aynı anda kapatmam gerekiyor. Depolama alanından tasarruf etmeye çalışıyorum ve her görseli tek tek düzenlemekten kaçınmak istiyorum. Yerleşik bir toplu seçenek var mı ya da Live Photo özelliğini birkaç fotoğraftan hızlıca kaldırmanın kolay bir yolu var mı?
Zor değil, en azından benim için değildi.
Live Photo’ları tamamen kaldırmak istiyorsanız ve sabit kareleri kaydetmek umrunuzda değilse, ben bunu doğrudan Fotoğraflar uygulamasından yaptım. Fotoğraflar’ı açın, Medya Türleri > Live Photos bölümüne gidin, kaldırmak istediklerinizi seçin, silin, ardından Son Silinenler bölümünü de temizleyin. O son kısmı atlarsanız, depolama alanınız 30 güne kadar hâlâ dolu kalır. Ben bir kez unuttum. Alan hemen geri gelmedi ve sinir bozucuydu.
Resmi tutmak ama yalnızca hareketli kısmı kaldırmak istiyorsanız, farklı bir yol izlemeniz gerekir. Yerleşik yöntem işe yarıyor, ama çok çabuk yorucu oluyor. Her bir Live Photo’yu Fotoğraflar içinde sabit bir görüntü olarak çoğaltıyorsunuz. Beş fotoğraf için tamam. 300 için kötü.
Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. Tüm Live Photo’larımı uygulamanın Lives bölümünde buldum; bu da sonsuza kadar kaydırmaktan kurtardı. Ben önce boyuta, sonra tarihe göre sıraladım, istediklerimi seçtim ve Sıkıştır seçeneğini kullandım. Etiket biraz tuhaf, çünkü benim durumumda yaptığı şey Live Photo’ları normal sabit görüntülere dönüştürmek, sonra da orijinal Live sürümleriyle ne yapmak istediğimi sormaktı.
Neden kullanmaya devam ettim:
- Tek tek fotoğraf yerine toplu işlemleri destekliyordu
- Bir şeyi onaylamadan önce ne kadar depolama alanı tasarrufu sağlanacağını gösteriyordu
- Dönüştürmeden sonra orijinal Live Photo’ları tutma ya da kaldırma seçeneği veriyordu
- Apple Fotoğraflar’da çoğaltmaları manuel yapmaktan çok daha az zaman aldı
- Zaten alan temizliği yapıyorken diğer gereksiz şeylerde de yardımcı oldu
Diğer bazı bölümleri de kullandım. Similars, yinelenen ve neredeyse aynı olan fotoğrafları grupladı. Heavies, büyük videoları ortaya çıkardı ve onları küçültmem için bir yol sundu. Screenshots, rastgele ekran görüntüsü karmaşamın tamamını tek bir yerde topladı. Swipe ise daha çok hızlı bir inceleme aracıydı, sola ya da sağa tarzında, bu da albümler arasında dokunarak dolaşmaktan daha az sıkıcı hissettirdi.
Bunu basitçe söylemem gerekirse:
- Tamamen kurtulmak istiyorsanız, Live Photo’ları silin ve Son Silinenler bölümünü boşaltın
- Görüntüyü tutmak istiyorsanız, önce her Live Photo’yu sabit bir sürüme dönüştürün, sonra orijinal Live olanı kaldırın
- Arşiviniz bunlarla doluysa, bunu elle yapmak çok yorucudur ve Clever Cleaner benim için daha kolay çözümdü
Kısa cevap, hayır. iPhone, mevcut Live Photo’ları tek seferde normal fotoğraflara dönüştürmek için size gerçek bir yerleşik toplu anahtar sunmaz.
3 gerçekçi seçeneğiniz var.
-
Gelecekteki Live Photo’ları durdurun
Kamera’yı açın, Live simgesine dokunun, kapatın. Ardından Ayarlar, Kamera, Ayarları Koru bölümüne gidin ve Live Photo kapalı ayarını koruyun. Bu, sorunun tekrar olmasını engeller. -
Fotoğrafları saklayın, Live özelliğini tek tek kaldırın
Fotoğraflar, bir Live Photo’yu düzenleyip Live efektini kapatmanıza izin verir, ancak bu yalnızca tek bir fotoğraf için geçerlidir. 10 fotoğraf için idare eder. 200 fotoğraf için berbat. -
Bir toplu işlem aracı kullanın
İşte burada @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Tüm Live Photo’ları silmek, yalnızca fotoğrafları hiç istemiyorsanız faydalıdır. Amacınız görüntüyü korurken depolama alanından tasarruf etmekse, toplu dönüştürme daha mantıklıdır.
Clever Cleaner bunun için daha kolay seçeneklerden biridir. iPhone için toplu bir Live Photo’dan durağan fotoğrafa dönüştürücü gibi çalışır; böylece ana görüntüyü korur ve hareketli kısmı toplu olarak kaldırırsınız. Temizlik için daha iyidir, daha az dokun dokun dokun. İnsanların bu tür bir temizleme akışını nasıl kullandığına hızlıca göz atmak isterseniz, şuna bakın: iPhone’da Live Photo’ları toplu nasıl temizleyeceğinizi görün.
Depolama ana sorunsa, önce arşivinize bakın. Bir Live Photo genellikle normal bir durağan fotoğraftan yaklaşık 2 kat daha fazla yer kaplar, bazen daha da fazla. 500 fotoğrafta bu hızla birikir.
Hayır. Apple hâlâ mevcut birçok fotoğraftan Live kısmını tek seferde kaldırmak için gerçek bir toplu açma/kapama seçeneği sunmuyor. Açıkçası biraz tuhaf.
Aslında burada @mikeappsreviewer ve @nachtschatten’e biraz itiraz ederdim. Live Photo’ları silmeyi veya toplu araçlar kullanmayı anlatmışlar, ama önemli olan bir ek açı daha var: iPhone depolamanız iCloud Fotoğraflar ile senkronizeyse, alan tasarrufu biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bir şeyleri silmek veya dönüştürmek yardımcı olur, ama “iPhone Saklama Alanını Optimize Et” açıksa, hemen büyük bir yerel alan artışı görmeyebilirsiniz. İnsanlar kısmen işe yaradığı hâlde “çalışmadı” sanıyor.
Yani pratik cevap şu:
- Gelecekte çekeceğiniz fotoğraflar için, Kamera’da Live’ı kapatın ve bu ayarı koruyun
- Eski fotoğraflar için, Fotoğraflar uygulaması bunları toplu olarak durağan fotoğraflara dönüştürmez
- Görüntüyü koruyup çok sayıda dosyadaki hareketi kaldırmak istiyorsanız, toplu bir geçici çözüm gerekir
İşte bu noktada, Fotoğraflar uygulamasıyla tek tek uğraşmaktansa Clever Cleaner daha mantıklı geliyor. Live Photo’ları bir arada göstererek onları daha hızlı incelemenize ve bitmek bilmeyen dokun-düzenle-kaydet rutinini yapmak yerine toplu şekilde temizlemenize yardımcı olabilir. Daha iyi bir rehber isterseniz, Clever Cleaner’ın Live Photo’ları kaldırmaya ve iPhone depolama alanını boşaltmaya nasıl yardımcı olduğunu anlatan bu yazı oldukça iyi.
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: temizlemeden sonra Son Silinenler’i kontrol edin. O klasör sahte boş alanın kralıdır lol.
Ana noktada çoğunlukla @nachtschatten, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: iPhone’un kendisinde hâlâ gerçek bir toplu “Live efektini kaldır ama fotoğrafı koru” seçeneği yok.
Biraz farklı düşündüğüm nokta depolama beklentisi. Live Photo’ları durağan fotoğraflara dönüştürmek yardımcı olabilir, ancak arşiviniz iCloud ile yoğun biçimde senkronize ediliyorsa, kazanım cihazda hemen hissedilmeyebilir. Bazen telefon o alanı daha sonra yeniden tahsis eder, bu yüzden insanlar anında büyük bir kazanç bekler ve bunu göremez.
Pek vurgulanmayan ama eklemeye değer birkaç şey:
- Bu fotoğraflar önemliyse, toplu temizlikten önce önce yedekleyin
- Seçili Live Photo’ları bir Mac’e aktarmak, iPhone’da uğraşmaktan bazen toplu işlem için daha hızlı olabilir
- Amacınız sadece ortalığı toplamaksa, Live Photo’lara göre filtreleyip yalnızca en çok yer kaplayanları gözden geçirmek çoğu zaman her şeyi dönüştürmekten daha akıllıcadır
Özellikle Clever Cleaner hakkında:
Artıları
- tek tek düzenlemeler yerine toplu Live Photo temizliği yapar
- çok sayıda Live Photo’yu birlikte incelemeyi kolaylaştırır
- karar vermeden önce depolama etkisini tahmin etmeye yardımcı olabilir
- sadece bu iş için değil, başka açılardan da kullanışlıdır
Eksileri
- hâlâ üçüncü taraf bir uygulama, bu da bazı kişilerin gizlilik nedeniyle kaçındığı bir şey
- dönüştürme iş akışları Apple Photos kadar doğal hissettirmeyebilir
- kurulumunuza bağlı olarak depolama geri kazanımı anında görünmeyebilir
- orijinalleri silmeden önce sonuçları iki kez kontrol etmelisiniz
Özetle: iPhone’da yerleşik toplu kaldırma yok, geçici çözümler var ve durağan görüntüleri korumak istiyorsanız büyük bir arşiv için Clever Cleaner muhtemelen daha pratik yol. Sadece birkaç taneyse, dürüst olmak gerekirse, bir şey yüklemektense manuel düzenlemeler daha az uğraştırabilir.