Canon Kameradan Silinen Fotoğrafları Kurtarma, Hâlâ Mümkün mü?

Canon kameramdan önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum. Görüntüler gerçekten çok önemli ve durumu daha da kötüleştirmeden silinen Canon kamera fotoğraflarını kurtarmanın en iyi yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bunu bir keresinde yanlış bir tuşa basıldıktan sonra bir Canon kartında yaşadım ve ilk adım basit. Kamerayı şimdi kullanmayı bırakın. Bir kare daha çekmeyin. Video kaydetmeyin. SD kartı çıkarın. Kartta bir kilit sekmesi varsa, onu salt okunur konuma kaydırın.

Sebebi sıkıcı ama önemli. Çoğu Canon gövdede silme ve hızlı biçimlendirme fotoğraf verilerini hemen temizlemez. Kamera alanı boş olarak işaretler. Yeni çekimler onların üzerine yazana kadar dosyalarınız çoğu zaman hâlâ kartta durur. Canon kamerada size bir çöp kutusu klasörü vermez, bu yüzden yeni veriler eski blokların üzerine yazarsa işiniz biter. Kurtarma tamamlanana kadar kartı dışarıda tutun.

Bir şey yüklemeden önce kolay şeyleri kontrol edin.

Telefonunuzda image.canon kullandıysanız önce oraya bakın. İnsanların bulutta 30 güne kadar kopya tuttuğunu unuttuğunu gördüm. Dosyalar içe aktardıktan sonra bilgisayarınızdan kaldırıldıysa Windows'ta Geri Dönüşüm Kutusu'nu veya macOS'ta Çöp Sepeti'ni kontrol edin. Kulağa aptalca geliyor, zaman kazandırır.

Yedek yoksa SD kart okuyucusu olan bir bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanın. Bunun için kamerayı USB ile bağlamazdım. Pek çok durumda kamera kartı kurtarma uygulamalarının iyi taramadığı bir aktarım modu üzerinden gösterir. Doğrudan kart okuyucu daha iyi çalışır.

Denediğim araçlar arasında Disk Drill bana kamera kartlarında en az sorun çıkaranı oldu. Canon RAW biçimlerini CR2 ve CR3 dahil okur, ayrıca JPEG ve videoyu da destekler ve önizleme özelliği ihtiyacım olmayan gereksiz dosyaları geri yüklemekten beni kurtardı. Windows'ta ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da alırsınız, bu da ödeme yapmadan önce kanıt istiyorsanız işe yarar.

Bütçeniz sıfırsa PhotoRec eski forum cevabı olmayı boşuna sürdürmüyor. Ücretsizdir, açık kaynaklıdır ve hasarlı ya da biçimlendirilmiş kartlardan görüntü verisi çekmede iyidir. Sorun arayüzünde. Metin penceresinde çalışır ve kurtarılan dosyaları yeniden adlandırılmış dosyalarla toplu klasörlere atar, bu yüzden sonrasında ayıklamak karmaşa olur. Recuva Windows'ta bakması daha kolaydır ama RAW ağırlıklı kartlarda denediğimde bulmasını beklediğim şeyleri kaçırdı.

Hangi uygulamayı seçerseniz seçin kurtarma adımları çoğunlukla aynıdır.

1. Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. SD kartı bir okuyucuyla takın, uygulamada kartı seçin, ardından derin tarama çalıştırın. Büyük kartlar zaman alır.
  3. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.

Tarama fotoğraflarınızın önizlemelerini gösteriyorsa bu iyiye işarettir. Önce en önemli dosyaları kurtarır, kalanları sonra ayıklardım.

Çekimlerinizi geri aldıktan sonra karta tekrar dokunmadan önce onları başka bir yerde yedekleyin. Gelecekteki çekimler için her şeyi kopyaladıktan sonra görüntüleri tek tek silmek yerine kartı kamerada biçimlendirirdim. Bunu yapmaya başladıktan sonra kartlarım daha sorunsuz davrandı. Umarım şansınız yaver gider, benim gitmişti.

Evet, kartın üzerine henüz yazılmadıysa kurtarma hâlâ mümkün. Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, kartı kullanmayı bırakın. Ancak bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Bu fotoğraflar acilse, önce bulut eşitlemesini kontrol etmek için fazla zaman harcamazdım. Her dakikayı, bilgisayarınızda SD kartın tam bir imajını oluşturmaya ayırmak daha iyidir; böylece orijinal üzerinde değil, bir kopya üzerinde çalışırsınız. Bu size kurtarma için daha güvenli bir şans verir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. SD kartı çıkarın.
  2. Bir kart okuyucuya takın.
  3. Önce kartın birebir byte kopyası olan bir imajını oluşturun.
  4. Kurtarma yazılımıyla kartı değil, imajı tarayın.

Neden önce imaj? Kart arızalanıyorsa, tekrar tekrar taramak durumu daha da kötüleştirir. Kart imajı ham veriyi sabit tutar. Linux veya macOS’ta dd ya da ddrescue işe yarar. Windows’ta USB Image Tool veya benzeri gayet iyi çalışır. Kulağa teknik gelebilir, ama insanların kötü bir durumu daha da kötüleştirmesini önler.

Yazılım olarak Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü CR2, CR3, JPEG ve birçok Canon video formatını iyi işler, ayrıca önizlemeler gereksiz dosyaları geri yüklemekten kaçınmanıza yardımcı olur. Disk Drill dosya adlarını ve klasör yapısını bulursa, önce onları kurtarın. Yalnızca imzaya göre dosya bulursa, fotoğraflarınız hâlâ kurtarılabilir, ancak sonrasında sıralama can sıkıcı olacaktır.

İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Kart kamerada formatlandıysa, hızlı format sonrasında kurtarma ihtimali çoğu zaman hâlâ fena değildir. Düşük seviyeli format attıysanız, ihtimal ciddi şekilde düşer.

Kısa bir adım adım rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur:
SD karttan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır

Yazılımda hiçbir şey görünmüyorsa, sıradaki adım profesyonel bir laboratuvardır. Orada durun ve 10 kez daha yeniden taramaya devam etmeyin.

1 Like

Evet, hâlâ mümkün, ama @mikeappsreviewer ve @himmelsjager’in söylediklerine bir şey daha eklerdim: fotoğrafların gerçekten karttan silinip silinmediğini, yoksa sadece bir kataloglama/içe aktarma uygulaması tarafından gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Canon kullanıcılarının dosyaların kaybolduğunu düşündüğünü, ama asıl sorunun Lightroom, EOS Utility ya da sorunlu bir kart okuyucu olduğunu gördüm. Tam bir felaket varsaymadan önce kartı farklı bir okuyucuya takın ve DCIM klasörlerine bakın.

Ayrıca, bunlar RAW+JPEG ise, bazen kurtarma uygulamaları dosya türüne göre filtreleme yapmadığınız sürece ilk başta yalnızca bir grubu gösterir. İnsanlar bunu kaçırıp çekimin yarısının kaybolduğunu sanıyor.

Genel olarak önce kartın bir imajını almayı tavsiye ederim, ama biri bunu yaparken rahat değilse, dd komutlarıyla uğraşmak başlı başına bir felaket olabilir lol. Çoğu normal kullanıcı için, bilgisayarda Disk Drill gibi sağlam bir uygulama pratik yoldur. Genelde Canon CR2/CR3, JPEG ve videoları oldukça iyi bulur, ayrıca önizleme çok yardımcı olur.

Bir şey daha: kart biçimlendirilmek istendiğini söylemeye başlarsa, durun. Evet’e tıklamayın. İnsanlar günü daha kötü hâle tam da burada getiriyor.

Gerçek bir vaka görmek isterseniz, burada ilgili bir örnek var: Bellek kartı aksiliğinden sonra Canon fotoğraf kurtarma başarı hikâyesi

Kurtarma yazılımı hiçbir şey bulamazsa, o zaman kendin yap denemelerini bırakırdım çünkü tekrar tekrar kurcalamak şansınızı azaltabilir.