Bilgisayarım beklenmedik şekilde çöktü ve şimdi sabit disk bölümlerimden biri NTFS yerine RAW olarak görünüyor, bu yüzden onu açamıyor veya dosyalarıma erişemiyorum. Bir çökmeden sonra RAW bir bölümü güvenli şekilde onarma ya da durumu daha da kötüleştirmeden verileri kurtarma konusunda yardım arıyorum.
Bir RAW bölüm bir kez benim başıma geldi ve evet, ilk bakışta kötü görünüyordu. Windows, sürücü boş alana dönüşmüş gibi davrandı. Bunun genelde anlamı, göründüğünden daha basittir. Dosya sistemi, Windows’un onu tanımayı bırakacağı kadar bozulmuştur. Dosyalarınız hâlâ orada duruyor olabilir.
Bunu bir bilgisayarda sert bir kapanıştan sonra gördüm. Başka bir sefer de çok hızlı çektiğim harici bir sürücüde oldu. Güç kaybı, kötü amaçlı yazılım, bozuk sektörler, bölüm tablosu hasarı, güvenli olmayan çıkarma, bunların hepsi aynı çirkin şekilde ortaya çıkar.
Ben olsam sırasıyla şunu yapardım:
- Sürücüye hiçbir şey yazmayı durdurun.
- Önce dosyalarınızı çıkarın.
- Bölümü onarın ya da silip yeniden oluşturun.
- Kurtarılan verileri daha sonra geri koyun.
Önce dosyaları çıkarın
Veriler sizin için önemliyse, buradan başlayın. Önce biçimlendirmeyin. Rastgele onarım komutlarını da önce denemeyin.
Ben en iyi sonucu Disk Drill ile aldım. Benim durumumda yardımcı olan şey, yalnızca bozuk dosya sistemine bağlı kalmamasıydı. Sürücünün kendisini taradı ve Windows’un yokmuş gibi davrandığı şeyleri buldu.
Ben şöyle yapardım:
- Disk Drill’i farklı bir diske kurun. RAW olana değil.
- Açın ve hasarlı sürücüyü veya RAW bölümü seçin.
- Search for Lost Data düğmesine tıklayın.
- Harici bir sürücüde tarama türü sorarsa, çoğu zaman Universal Scan seçin.
- Kaynak bir kamera kartıysa veya drone görüntüleriyse, bunun yerine Advanced Camera Recovery kullanın. Ben videolarda bu şekilde daha temiz sonuçlar aldım.
- Taramanın bitmesine izin verin. Sürücü tamamen dağılmıyorsa erken kesmeyin.
- Review found items bölümünü açın.
- Birkaç dosyayı önizleyin. Ben büyük bir toplu kurtarma yapmadan önce her zaman fotoğrafları, belgeleri veya videoları kontrol ederim.
- Önemli olanları seçin.
- Başka bir sürücüye kurtarın. Asla RAW bölümün üzerine geri kaydetmeyin.
Orijinal adımlardaki bir yazım hatası gözüme çarptı, o yüzden bunu net söyleyeyim. Programı başka bir sürücüye kurun. Sorunlu olana değil.
Disk kararsız davranıyorsa, yavaş okuyorsa, rastgele bağlantı kesiyorsa, garip duraklamalar yapıyorsa, önce bir imaj alın ve orijinal donanım yerine imajı tarayın. Bunu eski bir dizüstü HDD’sinde zor yoldan öğrendim. Her ek tarama işi daha da kötüleştirdi.
Sonra bölümle ilgilenin
Dosyalar güvendeyse, ondan sonra onarımla uğraşırdım.
Sıfırdan yeniden oluşturmaktansa bölüm yapısını geri yüklemeyi denemek istiyorsanız, TestDisk genelde başvurulan seçenektir.
Temel akış:
- TestDisk’i indirin ve çıkarın.
- testdisk_win’i çalıştırın.
- Create seçin.
- Etkilenen diski seçin.
- Doğru görünüyorsa algılanan bölüm tablosu türünü olduğu gibi bırakın.
- Analyse bölümüne gidin.
- Quick Search çalıştırın.
- Bölümü bulamazsa, Deeper Search çalıştırın.
- Kayıp bölüm doğru şekilde görünürse, onu seçin ve Write seçin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın.
Bazen bu temiz şekilde çalışır. Bazen hiçbir şey yapmaz. İkisini de yaşadım.
Onarım başarısız olursa, yeniden oluşturun
Eski bölüm düzenini korumayı önemsemiyorsanız veya TestDisk hiçbir sonuç vermiyorsa, ben uğraşmayı bırakır ve bölümü yeniden oluştururdum.
Adımlar:
- Disk Yönetimini açın.
- Windows izin veriyorsa ve verileriniz zaten kurtarıldıysa RAW bölümü silin.
- Yeni Basit Birim oluşturun.
- NTFS ile veya ihtiyacınız olan başka bir dosya sistemiyle biçimlendirin.
- Dosyalarınızı geri kopyalayın.
Bu yol sıkıcıdır ama sürücüyü yeniden kullanılabilir hâle getirmek istediğinizde sıkıcı iyidir.
Ben neyi atlarım
RAW bir bölümde CHKDSK ile başlamazdım.
Çoğu zaman Windows zaten bunu RAW üzerinde çalıştırmaz. Üstelik onarım araçları dosya sistemine değişiklik yazar. Veriler önemliyse, kurtarmadan önce yazma işlemi yapmak bana ters geliyor. Hasarlı bir diske fazladan iş vermeyi sevmiyorum.
Ne zaman durmalı ve hemen durmalı
Birkaç işaret, yazılım tabanlı kurtarmanın artık akıllıca olmadığını gösterir:
- tıklama sesleri
- sürücü kaybolup geri geliyor
- algılama tutarsız
- Disk Yönetiminde görünmüyor
- okumalar aşırı yavaş veya donuyor
O noktada fişini çeker ve olduğu gibi bırakırdım. Tekrarlanan güç döngüleri ve yeniden taramalar işleri daha kötüleştirebilir. Dosyalar önemliyse, aile fotoğrafları, iş belgeleri, yerine koyamayacağınız şeyler, üzerine daha fazla araç yüklemek yerine bir veri kurtarma laboratuvarına verirdim.
Bir çökmeden sonra RAW görünmesi genellikle dosya sistemi meta verilerinin bozulduğu anlamına gelir, her zaman dosyaların değil. @mikeappsreviewer ile önemli bir konuda aynı fikirdeyim, önce bölümü kullanmayı bırakın.
Bir sonraki adım konusunda benim yaklaşımım biraz farklı. Herhangi bir onarım denemesinden önce sürücünün sağlığını kontrol edin. SMART kötü işaretler gösteriyorsa, bölümle saatlerce uğraşmayın.
Önce bunu yapın.
- CrystalDiskInfo veya başka bir SMART aracını açın.
- Yeniden Eşlenen Sektörler, Bekleyen Sektörler ve Düzeltilemeyen Hataları kontrol edin.
- Durum Dikkat veya Kötü ise, önce diski klonlayın. Sektör sektör bir imaj, arızalı bir sürücüyü tekrar tekrar taramaktan daha güvenlidir.
Donanım kararlı görünüyorsa, değişiklik yazmadan bölümü inceleyin:
- Disk Yönetimini açın.
- Bölüm boyutunun hâlâ doğru görünüp görünmediğini doğrulayın.
- DiskPart açın, list disk ve list volume komutlarını çalıştırın, Windows hâlâ aynı ofseti ve boyutu bildiriyor mu bakın.
- Boyut birden yanlış görünüyorsa, yalnızca NTFS hasarı değil, bölüm tablosu hasarı da olabilir.
Bir konuda biraz katılmıyorum, TestDisk güçlüdür ama önce bir klondan verileri bağlamadan veya kopyalamadan bulunan bir bölümü diske geri yazmazdım. İnsanların zarar gördüğü yer, çok erken yazma işlemi yapmalarıdır.
Amacınız önce veriyse, özellikle Explorer hiçbir şey göstermiyorsa, RAW bir bölümü taramak için Disk Drill uygundur. Amacınız güvenli bir onarım yoluysa, önce klonlayın, sonra klon üzerinde test edin.
Sistem çökmesinden sonra kaybolan veya hasar gören bir bölümün nasıl onarılacağını arayanlar için bu video fena değil:
bir çökmeden sonra kaybolan bir NTFS bölümünün nasıl onarılacağını izleyin
Bir şey daha. Event Viewer disk hataları olarak 7, 51 veya 55 gösteriyorsa, dikkat edin. 55 hatası dosya sistemi bozulmasına işaret eder. 7 hatası ise çoğu zaman bozuk bloklara işaret eder. Farklı sorun, farklı çözüm.
Veriler bölümden daha önemliyse, önce kurtarın. Sürücü sağlığı kötüyse, durun ve klonlayın. Sürücü sağlığı temizse, kurtarmadan sonra klon üzerinde onarım deneyin veya bölümü yeniden oluşturun. Bu daha güvenli sıralamadır.
Hem @mikeappsreviewer hem de @suenodelbosque’nin sadece hafifçe değindiği bir şey eklerdim: bölümün yalnızca önyükleme sektörünü mü kaybettiğini, yoksa tüm NTFS meta veri zincirinin mi bozulduğunu kontrol edin. Bunlar çok farklı sorunlardır.
Sürücü doğru kapasiteyle görünüyorsa, bazen çözüm tüm bölümü yeniden oluşturmak değildir. Yönetici olarak açılmış Komut İstemi’nde şunu deneyebilirsiniz:
fsutil fsinfo ntfsinfo X:
Windows hâlâ bazı NTFS yapılarını okuyabiliyorsa, bu size çok şey söyler. Tamamen çöküyorsa, bu daha derin bir bozulmaya işaret eder.
Ayrıca, herhangi bir yazma işlemi yapmadan önce, bölümü bir hex görüntüleyici veya adli bilişim aracıyla inceleyin ve NTFS önyükleme imzasının hâlâ orada olup olmadığına bakın. Bölümün 0. sektörü NTFS başlığını göstermiyorsa ama yedek önyükleme sektörü gösteriyorsa, bu çoğu zaman onarılabilir. TestDisk burada yardımcı olabilir, ancak @suenodelbosque’ye katılıyorum; değişiklikleri çok erken yazmak risklidir.
Önce ne olursa olsun kurtarma yaklaşımına dair küçük bir itirazım var: çökme yalnızca önyükleme meta verilerine zarar verdiyse ve disk sağlamsa, klon üzerinde dikkatli bir meta veri onarımı birimi anında geri yükleyebilir ve dosya adlarını/klasörleri ham veri çıkarmadan daha iyi koruyabilir.
Sadece pratik yolu istiyorsanız, özellikle bölüm Windows’ta RAW olarak bağlanıyorsa, önce dosyaları tarayıp başka bir sürücüye aktarmak için Disk Drill kullanın. Sonra onarmaya mı yoksa sadece yeniden biçimlendirmeye mi karar verin.
Kontrol etmeye değer diğer şeyler:
- SATA/USB kablosu ve bağlantı noktası
- Olay Görüntüleyicisi içinde NTFS veya disk hataları
- BIOS/UEFI’nin sürücüyü hâlâ doğru görüp görmediği
Daha fazla vaka örneği istiyorsanız, şu başlık oldukça ilgili: Reddit’ten RAW harici sabit disk kurtarma tavsiyesi
Sürücü tıklamaya başlarsa, çevrimdışı olursa veya saçma derecede yavaş okursa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte DIY’nin veri kaybına dönüştüğü nokta.