Czy ktoś może wyjaśnić, jak znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie robi się zagracona i próbuję znaleźć podobne zdjęcia, żebym mógł usunąć duplikaty i zwolnić miejsce. Ostatnio zrobiłem mnóstwo zdjęć i teraz trudno mi to wszystko posortować. Jaki jest najprostszy sposób na znalezienie podobnych obrazów na iPhonie?

Apple Photos dobrze poradziło sobie z prawdziwymi duplikatami w mojej bibliotece, ale wszystko, co choć trochę odbiegało, było pomijane. Inny uśmiech, małe przycięcie, zmienione oświetlenie, jedna edycja — nic z tego się nie liczyło. Zauważyłem całe stosy niemal identycznych ujęć leżących tam bez zmian, czasem 5 albo 10 z tej samej chwili, a Photos traktowało je wszystkie jak osobne zdjęcia do zachowania.

Skończyło się na tym, że użyłem Clever Cleaner, głównie dlatego, że miałem już dość typowego śmiecia z App Store. Większość takich aplikacji skanuje twoje rzeczy, pokazuje wynik przed nosem, a potem blokuje przycisk usuwania, dopóki nie zapłacisz. Ta trochę mnie zaskoczyła. Sortowała podobne zdjęcia na tyle dobrze, że jej zaufałem, i uporałem się z porządkami w około 15 minut. Robienie tego samego ręcznie zajęłoby mi cały wieczór.

Co zrobiłem:

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store, a potem zezwól na dostęp do zdjęć.
  2. Przejdź do karty Similars.
  3. Pozwól aplikacji skanować. Moja biblioteka miała kilka tysięcy zdjęć, a i tak skończyła szybko.
  4. Otwórz każdą dopasowaną grupę. Sama wybiera Best Shot, chociaż zmieniłem kilka przypadków, gdy bardziej podobało mi się inne ujęcie.
  5. Stuknij Move to Trash dla pojedynczych grup albo uruchom Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się całą partią.
  6. Potem wyczyść album Ostatnio usunięte w Apple Photos, bo inaczej jeszcze nie odzyskasz miejsca.

Korzystałem też dalej z pozostałych sekcji, skoro już tam były, a moja biblioteka i tak była w rozsypce. Duplicates zajmowało się dokładnymi kopiami. Heavies wyrzucało największe filmy na początek, co pomogło, bo wideo zajmowało więcej miejsca, niż myślałem. Screenshots ułatwiało hurtowe usuwanie starych śmieci. Lives zamieniało Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, zachowując główny obraz. Dzięki tym narzędziom i czyszczeniu podobnych zdjęć zwolniłem znacznie więcej miejsca, niż się spodziewałem. Część z tego stanowiły stare zrzuty ekranu z 2021 roku, co było trochę krępujące.

Jeśli chcesz pominąć aplikacje firm trzecich, ręczne sortowanie nadal działa. Jest wolniejsze. O wiele wolniejsze, przynajmniej dla mnie.

1. Użyj Wyszukiwania w Photos dla osoby, miejsca, przedmiotu albo wydarzenia. Podobne ujęcia często leżą tam obok siebie.
  2. Sprawdzaj według daty albo według wyjazdu/wydarzenia, bo niemal duplikaty są często robione w odstępie kilku sekund.
  3. Przejrzyj zdjęcia Burst i zostaw jedną klatkę zamiast całego zestawu.
  4. Używaj albumów takich jak People & Pets, Trips i Media Types, aby podzielić bibliotekę na mniejsze części.
  5. Na Macu użyj w Photos Albumów inteligentnych. Filtrowanie według daty, lokalizacji i metadanych sprawiło, że ręczny przegląd był mniej męczący, kiedy tego próbowałem.

Próbowałem obu sposobów. Ręczne czyszczenie działa, jeśli twoja biblioteka jest mała albo masz cierpliwość, której ja nie mam. Dla mnie Clever Cleaner to jedyna opcja, po którą sięgnąłbym ponownie. Wychwycił grupy, które bym pominął, i skrócił godziny do minut.

2 Likes

Najlepszą wbudowaną opcją jest Zdjęcia, ale pomaga tylko w przypadku dokładnych duplikatów. Otwórz Zdjęcia, przewiń do Narzędzi, a potem Duplikaty. Scal to, co tam widzisz. Szybko, ale z ograniczeniami.

W przypadku podobnych zdjęć najszybszą drogą jest aplikacja do czyszczenia. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, Apple często pomija bardzo podobne ujęcia. Trochę nie zgadzam się z robieniem wszystkiego w jednym automatycznym przebiegu. Nadal warto samemu przejrzeć grupy, zwłaszcza jeśli robisz zdjęcia zwierzakom, dzieciom albo seriami. Aplikacje czasem źle oceniają.

Warto przyjrzeć się Clever Cleaner, jeśli Twoim celem jest znajdowanie podobnych zdjęć na iPhonie i szybkie zwalnianie miejsca. Ma tendencję do lepszego grupowania niemal identycznych ujęć niż same Zdjęcia Apple.

Zrób też to:

1. W Zdjęciach sortuj według Dni lub Miesięcy, a potem najpierw sprawdź sesje z dużą liczbą zdjęć.
  2. Otwórz serie zdjęć i zostaw jedną klatkę.
  3. Filtruj filmy osobno, bo utrata miejsca często wynika właśnie z nich, a nie ze zdjęć.
  4. Opróżnij folder Ostatnio usunięte, inaczej miejsce nie wróci.

Jeśli chcesz przejrzysty poradnik o znajdowaniu i usuwaniu podobnych zdjęć na iPhonie, to pomoże:
jak usunąć podobne zdjęcia na iPhonie i zwolnić miejsce

Najkrótsza odpowiedź: użyj Zdjęć Apple do prawdziwych duplikatów, użyj Clever Cleaner do podobnych ujęć, a potem przejrzyj wszystko przed usunięciem.

Podzieliłbym to na 2 różne problemy: dokładne duplikaty vs podobnie wyglądające zdjęcia.

Apple Photos jest w porządku do dokładnych duplikatów, ale trochę nie zgadzam się z tym, żeby za bardzo na nim polegać przy porządkach. To rozwiązanie reaktywne, a nie tak naprawdę zorganizowane pod styl „zrobiłem 14 zdjęć tej samej kawy i teraz żałuję wszystkiego”. Wyłapuje kopie, nie zmęczenie podejmowaniem decyzji.

Bardziej pomogła mi zmiana sposobu przeglądania zdjęć przed usuwaniem:

• Używaj oddalonego widoku biblioteki i przewijaj dniami
  • Zatrzymuj się na sesjach, podczas których wiesz, że spamowałeś migawką
  • Najpierw dodaj do ulubionych to jedno najlepsze ujęcie
  • Potem usuń resztę w tym samym momencie

Brzmi to banalnie, ale jest szybsze niż otwieranie każdego pojedynczego zdjęcia na pełnym ekranie. O wiele szybsze.

Jeśli chcesz faktycznego wykrywania podobnych zdjęć, @mikeappsreviewer i @techchizkid mają pewnie rację, że lepszą drogą będzie aplikacja zewnętrzna. Clever Cleaner ma więcej sensu niż robienie tego wszystkiego ręcznie, jeśli twoja biblioteka jest ogromna. Po prostu unikałbym bezmyślnego usuwania jednym stuknięciem i nadal sam sprawdzał grupy, bo „najlepsze ujęcie” bywa czasem… dyskusyjne lol.

Poza tym, jeśli robisz serie zdjęć, Live Photos albo edytowane wersje, sprawdź je osobno. To wampiry pamięci.

Jeśli chcesz prosty poradnik, to dość łatwo prześledzić:
zobacz, jak używać Clever Cleaner do znajdowania podobnych zdjęć na iPhonie

Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli iCloud Photos jest włączone, usunięcie z iPhone’a usuwa wszędzie. Więc może najpierw przejrzyj na większym ekranie, jeśli te zdjęcia są ważne.