Czy można odzyskać usunięte zdjęcia z aparatu Nikon po naciśnięciu Usuń?

Przypadkowo nacisnąłem przycisk usuwania w moim aparacie Nikon i usunąłem zdjęcia, których naprawdę potrzebuję, zanim zrobiłem ich kopię zapasową. Szukam pomocy w odzyskaniu usuniętych zdjęć z aparatu Nikon z karty pamięci i chcę wiedzieć, jakie są najbezpieczniejsze kroki, aby nie pogorszyć sytuacji.

Zrobiłem to jakiś czas temu z kartą Nikona i zdjęcia nie zniknęły od razu.

Gdy naciśniesz Delete w większości aparatów, karta zwykle tylko oznacza to miejsce jako wolne. Dane zdjęcia często tam zostają, dopóki nowe ujęcia ich nie nadpiszą. Więc pierwszy krok jest prosty. Przestań teraz używać aparatu. Nie testuj go jeszcze jednym zdjęciem. Raz popełniłem ten błąd na innej karcie i straciłem część serii.

Wyjmij kartę SD. Użyj czytnika kart i w ten sposób podłącz kartę do komputera. Pominąłbym podłączanie Nikona przez USB, jeśli masz inną opcję. Wiele korpusów Nikona pojawia się przez MTP/PTP, a narzędzia do odzyskiwania zwykle działają lepiej, gdy widzą kartę bardziej bezpośrednio.

Jeśli nie masz już tych plików skopiowanych gdzie indziej, następną rzeczą, której bym spróbował, jest oprogramowanie do odzyskiwania danych. Z tego, czego używałem, Disk Drill wydawał się najmniej irytujący. Odczytuje pliki Nikon NEF i JPEG i nie musiałem przeklikiwać menu przez dziesięć minut, żeby znaleźć opcję skanowania.

To zrobiłem:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD.
  2. Włóż kartę SD z Nikona przez czytnik kart.
  3. Wybierz kartę w aplikacji.
  4. Uruchom Universal Scan.
  5. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy, a potem podejrzyj, co znalazło.
  6. Odzyskaj pliki na komputer lub inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Krok podglądu ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli zdjęcie otwiera się w podglądzie, zwykle uznaję to za dobry znak, że sam plik nadal nadaje się do użytku.

Mała rzecz, którą warto wiedzieć: w Windows jest darmowy limit odzyskiwania 100 MB. To za mało na ogromną sesję, ale wystarczy, żeby sprawdzić, czy karta nadal ma czytelne zdjęcia, zanim wydasz pieniądze.

Jeśli problem dotyczy też wideo, jest również tryb Advanced Camera Recovery. Zostawiłbym go na później. Universal Scan to szybsze pierwsze podejście i w moim przypadku znalazł brakujące zdjęcia bez dodatkowego grzebania. Przy większych plikach wideo ten drugi tryb też warto wypróbować.

Nie przejmuj się brzydkimi odzyskanymi nazwami typu file000123.nef. Widuję ludzi, którzy panikują z tego powodu. Nazwa i struktura folderów często znikają podczas odzyskiwania, zwłaszcza gdy program wyciąga pliki po sygnaturze zamiast ze starej tablicy plików. Samo zdjęcie nadal może być w porządku.

To samo dotyczy plików NEF, które na początku wydają się uszkodzone. Windows kiepsko otwiera niektóre formaty RAW, jeśli nie ma zainstalowanego odpowiedniego kodeka albo programu. Zdarzało mi się, że pliki NEF wyglądały na martwe w Eksploratorze plików, a minutę później otwierały się bez problemu w programie do RAW.

Zanim spędzisz godzinę na skanowaniu, sprawdź też te nudne miejsca:

1. Zwykły folder importu na komputerze.
  2. SnapBridge, jeśli go używasz.
  3. Każdą usługę synchronizacji z chmurą powiązaną z telefonem lub komputerem.
  4. Stare dyski zewnętrzne, o których zapomniałeś, że były podłączone w zeszłym miesiącu.

Jeśli karta została szybko sformatowana, odzyskiwanie nadal często działa. To samo przy zwykłym usunięciu. Najważniejsze jest to, co stało się po utracie. Jeśli dalej robiłeś zdjęcia na tej samej karcie, szanse na odzyskanie szybko spadają, bo nowe dane zaczynają zastępować stare bloki.

Jednym przypadkiem, z którym bym nie kombinował, jest uszkodzenie fizyczne. Jeśli karta SD jest pęknięta, działa niestabilnie albo komputer w ogóle jej nie wykrywa, na tym bym poprzestał. Tu większy sens ma laboratorium odzyskiwania danych. Powtarzane domowe próby na uszkodzonej karcie czasem dobijają ją całkiem.

Czyli krótka wersja:

1. Przestań używać karty.
  2. Wyjmij ją z aparatu.
  3. Najpierw poszukaj kopii zapasowych.
  4. Przeskanuj ją przez czytnik kart i program do odzyskiwania.
  5. Zapisz odzyskane pliki gdzie indziej.

Delete nie zawsze oznacza, że coś zniknęło. Jeśli karta leżała w większości nietknięta po tym, jak to się stało, nadal masz całkiem sporą szansę na odzyskanie większości zdjęć.

Tak, usunięte zdjęcia z Nikona często da się odzyskać, jeśli przestaniesz robić zdjęcia wkrótce potem. Usunięcie w Nikonie zwykle usuwa wpis pliku, a nie od razu same dane zdjęcia. Ryzyko szybko rośnie, jeśli dalej robiłeś zdjęcia lub nagrywałeś wideo na tej samej karcie.

Zgadzam się z większością tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale najpierw dodałbym jedną rzecz. Jeśli zdjęcia są bardzo ważne, wykonaj pełny obraz karty SD przed jej skanowaniem. Pomagają w tym narzędzia takie jak USB Image Tool, Win32 Disk Imager lub ddrescue. Następnie uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na samej karcie. To trwa dłużej, ale zmniejsza ryzyko, jeśli karta zacznie dziwnie się zachowywać w trakcie skanowania. Ludzie pomijają ten krok, a potem tego żałują.

Kilka rzeczy specyficznych dla Nikona, które warto sprawdzić:

1. Jeśli aparat ma dwa sloty, upewnij się, że Slot 2 nie zapisał kopii zapasowych.
  2. Sprawdź, czy RAW nie był zapisywany na jednej karcie, a JPEG na drugiej.
  3. Jeśli używałeś SnapBridge, sprawdź w telefonie pomniejszone transfery.
  4. Korpusy Nikona czasem chronią pliki przed usunięciem w aparacie, ale tylko jeśli wcześniej zostały oznaczone. Jeśli nie, to tu nie pomoże.

Jeśli karta montuje się prawidłowo, oprogramowanie do odzyskiwania nadal jest praktycznym rozwiązaniem. Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania plików Nikon NEF i JPG. Najpierw posortowałbym wyniki skanowania według typu pliku i daty, ponieważ nazwy odzyskanych folderów często są chaotyczne. Jeśli jeden tryb skanowania nie znajdzie plików NEF, spróbuj głębszego skanowania. Niektóre pliki Nikon RAW pojawiają się bez podglądu, a i tak później otwierają się w Lightroomie lub Capture NX, więc nie odrzucaj ich zbyt szybko.

Jeśli po włożeniu karty do komputera pojawi się prośba o sformatowanie, zatrzymaj się. Nie klikaj formatuj. Najpierw wykonaj obraz albo oddaj kartę do laboratorium, jeśli pliki są nie do zastąpienia.

Dla osób szukających więcej wskazówek dotyczących odzyskiwania zdjęć z karty SD Nikona, ten wątek na forum o odzyskiwaniu zdjęć Nikona jest przydatny:
odzyskiwanie usuniętych zdjęć z karty SD, sposoby i narzędzia

Krótka wersja. Przestań używać karty. Sprawdź ukryte kopie zapasowe. Wykonaj obraz karty, jeśli zdjęcia są bardzo ważne. Następnie przeskanuj ją Disk Drill i odzyskaj pliki na komputer, a nie z powrotem na kartę Nikona. Jeśli karta działa niestabilnie, nie męcz jej dalej.

Tak, zazwyczaj. Naciśnięcie Delete w aparacie Nikon nie powoduje natychmiastowego zniszczenia danych zdjęcia. Najczęściej usuwa tylko wpis indeksu karty, więc odzyskanie jest często możliwe, dopóki nowe dane go nie nadpiszą.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @waldgeist, ale jestem trochę mniej przekonany, że zawsze trzeba od razu przechodzić do pełnego obrazowania karty. Jeśli karta SD jest sprawna i można ją odczytać, może to być przesadą przy zwykłym przypadkowym usunięciu. W przypadku niezastąpionych zdjęć ślubnych lub dla klienta — jasne, zrób obraz. Przy zwykłej pomyłce? Często można po prostu odzyskać pliki bezpośrednio i na tym skończyć.

Kilka dodatkowych rzeczy, które bym sprawdził, a których oni tak naprawdę nie omówili:

• Sprawdź w menu odtwarzania aparatu Retouch lub wyniki wewnętrznego przetwarzania RAW. Czasem ludzie myślą, że oryginał zniknął, ale przekonwertowany JPEG nadal istnieje.
  • Jeśli fotografowałeś w RAW + JPEG, jedna wersja mogła zostać usunięta, podczas gdy druga przetrwała, w zależności od przepływu pracy i ustawień slotów.
  • Sprawdź podfoldery DCIM ręcznie. Niektóre Nikony przechodzą do dziwnych numerów folderów i importy je pomijają.
  • Jeśli komputer widzi kartę, ale pokazuje błędy, nie uruchamiaj najpierw narzędzi naprawczych. „Naprawianie” systemu plików przez Windows może utrudnić odzyskiwanie.

Jeśli potrzebujesz oprogramowania, Disk Drill to rozsądna opcja do odzyskiwania zdjęć z Nikona, ponieważ obsługuje pliki NEF, JPG i typowe przypadki usunięcia danych z kart SD bez mnóstwa kombinowania. Sprawdziłbym też odzyskane pliki NEF w oprogramowaniu Nikon lub Lightroomie, zanim wpadniesz w panikę z powodu dziwnych miniaturek.

Dla osób, które trafią tu później, to w zasadzie proces odzyskiwania usuniętych plików z karty SD aparatu cyfrowego.

Moja wersja najbezpieczniejszej kolejności jest taka:

1. Przestań używać karty.
  2. Zablokuj kartę SD, jeśli ma przełącznik ochrony przed zapisem.
  3. Sprawdź kopie zapasowe i alternatywne kopie.
  4. Skanuj z czytnika kart.
  5. Odzyskaj dane na inny dysk.

Jeśli karta jest fizycznie uszkodzona lub losowo się rozłącza, odpuść działania DIY, zanim pogorszysz sytuację. Ta część bardzo szybko robi się kosztowna.