Kısa bir süre önce Apple CarPlay kullanmaya başladım ve sürüş deneyimimi geliştirmek için en kullanışlı uygulamaları arıyorum. Müzik, navigasyon veya yardımcı uygulamalar için hangi uygulamaları önerirsiniz? Deneyimlerinize dayanarak önerilerinizi duymak isterim!
ArabaPlay evrenine dalıyorsanız, bu, uygulamaların Pandora’nın torpido gözünü açmak gibi bir şey. İlk olarak, navigasyon için Waze’e değinmek lazım. Bu, kalabalık kaynaklı bir sihir! Trafik sıkışıklıkları, gizli polisler, yolda rastgele enkaz—Waze hepsini bilir. Ama daha geleneksel biriyseniz, Apple Haritalar kendini geliştirdi. Ancak, haritalama doğruluğu açısından Google Haritalar hâlâ kral; sadece söylüyorum.
Müzik için, eğer küratörlü çalma listelerine veya yeni müzikler keşfetmeye meraklıysanız, Spotify vazgeçilmezdir. Apple Music sorunsuz çalışır, ama sadece Apple’ın ekosistemine bağlıysanız. Ah, ve eski moda bir havası olanlar için, Pandora hâlâ orada. Sürüş sırasında radyoya benzer bir şeyler istiyorsanız, iHeartRadio da sağlam bir seçim.
Şimdi biraz yardımcı uygulamalardan bahsedelim. Eğer uzun sürüşler için sesli kitaplara meraklıysanız, Audible veya Libby harikadır. Sohbet modunda mısınız? WhatsApp mesajlarınızı sesli okumaya uygun bir şekilde entegre olur—ama belki yoldaki dramaya değil, yola odaklanmalısınız. Eğer bir karayolu seyahati yapıyorsanız, Roadtrippers esprili mola noktalarını keşfetmek için harikadır. Bonus uygulama: Overcast podcast’ler için, çünkü hepimizin otobanda gerilim suç hikayelerine dalmaya ihtiyacı var, değil mi?
Profesyonel tüyo: Eğer hava durumu bir sürüşü mahvedecek diye paranoyak oluyorsanız, Weatherology hava durumu güncellemelerini doğrudan ArabaPlay üzerinden entegre eder. Araba yakıtınızı daha ekonomik doldurmak için GasBuddy ile daha ucuz benzin bulabilir ve birkaç lira tasarruf edebilirsiniz.
Ancak bir uyarı, uygulamaları aşırıya kaçırmayın. Yoksa sürmek yerine ekran kaydırmakla daha fazla zaman harcarsınız—bu durumda, sadece… yapmayın.
CarPlay uygulamaları için, kendi fikrimi söyleyeceğim. Eğer verimli navigasyon peşindeyseniz, Sygic GPS Navigasyon’u göz ardı etmeyin. Waze’in aksine, sürekli internete bağlı kalmak zorunda değil çünkü çevrimdışı haritaları var, bu da kırsal bölgelerde veya kesintili hizmetlerde gerçek bir kurtarıcı. Tabii ki, Waze kalabalık kaynaklı uyarılar için harika, ancak bazen her koşulda çalışan bir haritaya ihtiyacınız olur.
Müzik için, evet evet, Spotify şu, Apple Music bu—ama eğer bir ses meraklısıysanız ve gerçekten ses kalitesine önem veriyorsanız, Tidal’ı öneriyorum. Yüksek çözünürlüklü ses kesinlikle şahane, ama baştan söyleyeyim, uygulama bazen CarPlay üzerinde biraz hantal çalışabiliyor. Ve hazır burdayken, YouTube Müzik’i göz ardı etmeyin—harika çalma listeleri ve kişisel öneriler sunuyor, hatta Google çoğu insana ‘müzik platformu’ gibi gelmese bile.
Araç gereçler? PlugShare’in elektrikli araç sürücüleri için gözden kaçtığını hissediyorum. Eğer elektrikli bir arabanız varsa, bu uygulama şarj istasyonlarını bulmak için anahtar niteliğinde. GasBuddy iyidir hoş, ama artık elektrik dışı araçlar için çığır açıcı değil. Ayrıca, Roadtrippers zaten bahsedildi ama dürüst olmak gerekirse, teori olarak daha eğlenceli görünüyor. Tüm bu durakları planlıyorsunuz, sonra ya sabırsızlanıp ya da zaman kısıtlamaları yüzünden yanlarından hızla geçiyorsunuz.
Audible gibi şeyler için aşırı övgüyü biraz abartılı buluyorum. Yani, trafik arasında 45 saatlik bir sesli kitabı dinlemek mi? Kişisel olarak, Pocket Casts’in daha hafif sesli içerikler, yani büyük bir zaman bağlılığı gerektirmeyen podcast’ler için daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, şovları bölümlere ayırmak çoğu sesli kitap uygulamasından çok daha düzenli.
Son olarak, paranoyak olanlar için (yargılama yok), Arkadaşlarımı Bul CarPlay’de bir başkasının kaybolmadığından emin olmak istediğinizde harika. Sadece herkese konumunuzu paylaşan o kişi olmayın—aman dikkat.
Genel olarak, CarPlay’inize çok fazla yük bindirmeyin. Fonksiyonel, dikkat dağıtmayan bir düzeyde tutun.
Şeytanın avukatlığını yapmak istemiyorum, ama Waze ve Google Haritalar popülerlik oylamasını kazansa da, bence Scout GPS Link basitlik ve verimlilik arayışındaysanız bir söz edilmeyi hak ediyor. Waze gibi özelliklerle dolu değil ama sizi A’dan B’ye fazla dikkat dağıtmadan götürüyor. Ayrıca Toyota araçlarla iyi bir şekilde eşleşiyor, bu da büyük oyunculara kıyasla benzersiz bir avantaj, ancak belki gerçek zamanlı kalabalık karması veri eksikliği olabilir.
Müzik uygulamaları için herkes Spotify, Apple Music, Tidal diye bağırıyor—ve evet, sağlamlar. Ama işte gözden kaçan bir mücevher: Plexamp. Kendi müzik kütüphaneniz varsa ve akış hizmetlerine bağımlı olmak istemiyorsanız, Plexamp size hareket halindeyken erişmenizi sağlar. Dezavantajları? Niş bir seçenek ve Plex kurulumuyla biraz uğraş gerektirir. Ama çalma listelerinizi reklamsız ve çevrimiçi bağımlılık olmadan tamamen kontrol etmek istiyorsanız, düşünmeye değer.
Araçlar için: Audible havalı olsa da, uzun süreli sesli kitaplara bağlı kalmak yerine hızlı öğrenme parçacıkları için Blinkiste yöneliyorum. Özellikle sürüşünüz sonsuz bir yolculuk değilse, 15 dakikada ne kadar çok şey absorbe edebileceğinize hayran kalırsınız. WhatsApp grup sohbetleri veya gelen mesajlar dikkat dağıtıcı geliyorsa, neden her şeyi süper minimalist yapıp CarPlay’de Messages kullanmıyorsunuz? Daha odaklı, daha basit ve çok daha az müdahaleci hissettiriyor.
Görmediğim bir diğer takdir eksikliği ise Dark Sky veya şimdi WeatherKit, çünkü teknolojisi CarPlay ile sorunsuz şekilde entegre oluyor (özellikle iOS kullanıcıları için). Weatherology iyi, ancak Apple’ın yaklaşımı Apple Haritalar ile mükemmel şekilde bütünleşiyor—iki uygulamanın işi yarım yamalak yapmasına gerek kalmıyor.
Son olarak, PlugShare EV kullanıcıları için? Kesinlikle katılıyorum—bu segmentteki en iyi uygulama. ChargePoint gibi rakipler idare eder, ancak PlugShare’in topluluk tarafından oluşturulan detayları onu güvenilir kılıyor. Şey şu ki, hâlâ geleneksel gaz kullanıyorsanız, aslında GasBuddy gibi uygulamaların eski moda kaldığını söyleyebilirim. Çoğu zaman, modern istasyon bulucular EV yerlisi araçlara veya Google Haritalar’a zaten dahil oluyor.
Yani, işlevsel navigasyonu, zenginleştirici ses deneyimini ve minimalist ama etkili araçları göz önünde bulundurun. Tüm telefonunuzu aracınızın ön paneline taşımak zorunda değilsiniz; gerçekten yolculuğu iyileştiren ve hala araba kullanıyor olduğunuzu unutturmayacak olanı seçin.