Harici sabit diskim hata göstermeye başladı ve bazen bağlanmıyor, ama yine de dönmeye başlıyor. Sürücüyü daha da kötüleştirme riskine girmeden önce, insanların gerçekten başarıyla kullandığı güvenilir sabit disk onarım yazılımı veya disk kurtarma araçları arıyorum.
Asıl önemli olan, düzeltmeye çalışmaya başlamadan önce dosyalarınızı sürücüden almaktır. Disk zaten kararsız durumdaysa, birçok onarım aracı kötü bir durumu daha da kötüleştirebilir.
Bu nedenle, muhtemelen Disk Drill ile başlardım. Bu sihirli bir onarım aracı değil ve bunda bir sorun yok. Asıl değeri kurtarmadır. Disk Drill bozuk, RAW, biçimlendirilmiş ve önyüklenemeyen sürücülerden veri çekebilir; ayrıca donanımın kendisinin arızalanmaya başlayıp başlamadığını görebilmeniz için S.M.A.R.T. izleme özelliğine de sahiptir. Disk imajı özelliği özellikle kullanışlıdır. Sürücü sorunluysa, önce imajını alın, sonra orijinal sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine imajdan kurtarma yapın.
Ayrıca, gerçekte neyin yanlış olduğuna bağlı olarak birkaç başka aracı da hazırda tutardım:
- TestDisk, sorun eksik bir bölüm, bozuk bölüm tablosu veya hasarlı önyükleme sektörü olduğunda harikadır. Ücretsizdir ve oldukça yeteneklidir, ancak metin tabanlıdır ve yeni başlayanlar için pek uygun değildir. Bölümlerle uğraşma konusunda rahat değilseniz, onu ilk durak yapmazdım.
- Hard Disk Sentinel, kurtarmadan çok izleme içindir. S.M.A.R.T. verilerini okur, sürücü sıcaklığını izler ve bir disk arızalanmaya başladığında sizi uyarabilir. Windows şikayet etmeye başlamadan önce sorunları yakalamak istiyorsanız kullanışlıdır.
Yalnızca yazılımın fiziksel olarak ölmekte olan bir sürücüyü düzelteceğini beklemeyin. Bazı uyarı işaretleri oldukça açıktır:
- Tıklama, sürtünme, vızıldama veya diğer garip mekanik sesler.
- Sürücü Windows'tan rastgele kaybolur.
- Okuma işlemleri can sıkıcı derecede yavaştır ya da sistem sürekli donar.
- Kötü sektör sayıları artmaya devam eder ya da S.M.A.R.T. uyarıları görünür.
- Windows sürekli diski onarmayı ister ya da G/Ç hataları verir.
Bu tür davranışlar görüyorsanız, onarım denemelerini tekrar tekrar çalıştırmayı bırakın. Önemli olan her şeyi kurtarın veya yedekleyin, ardından sürücüyü değiştirmeyi planlayın. Donanım güvenilmez davranmaya başladığında, genellikle daha iyiye gitmez.
Sürücü hiç algılanmıyorsa, yüksek mekanik sesler çıkarıyorsa veya gerçekten kaybedemeyeceğiniz veriler varsa, işte bu noktada kendin yap yaklaşımı riskli hale gelir. Profesyonel bir veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir. Elektronik aksam üzerinde çalışabilir, hasarlı parçaları değiştirebilir veya temiz oda ortamında plakalardan veri okuyabilirler. Yine de pahalı olabilir. Temel mantıksal kurtarmalar genellikle $300–$700 civarında olur ve ciddi mekanik arızalar $1,000–$2,500+ aralığına çıkabilir.
Benim sıralamam oldukça basit olurdu:
- Önce önemli dosyaları kurtarın. Benim ilk tercihim Disk Drill olurdu.
- Sürücünün sağlığını kontrol edin.
- Yalnızca sürücü stabil görünüyorsa onarım deneyin.
- Donanım arızası belirtileri varsa onu değiştirin.
- Diskte fiziksel hasar varsa veya hiç görünmüyorsa bir kurtarma hizmeti kullanın.
Bağlantı yolu burada önemlidir: kötü bir USB kablosu, gevşek bir port veya arızalanan bir muhafaza, tıpkı ölmekte olan bir sürücü gibi görünebilir. Diski suçlamadan önce farklı bir kablo, farklı bir USB portu deneyin ve eğer bu 3.5’lik bir harici sürücüyse, güç adaptörünün sağlam olduğundan emin olun. Eğer USB muhafazasında çıplak bir SATA sürücüsü ise, bunu başka bir muhafazada veya doğrudan SATA üzerinden test etmek tüm teşhisi değiştirebilir.
İlk önce kurtar, sonra onar tavsiyesine katılıyorum, ancak CHKDSK veya First Aid’i hemen çalıştırmama konusunda daha da inatçı olurdum. Bu araçlar, dosya sistemi dağınık ama sürücü sağlıklı olduğunda iyidir. Bağlantısı kopan veya zaman aşımına uğrayan bir sürücüde, donanım daha da kötüleşirken saatlerce değişiklik yazabilirler. Dosyalar önemliyse, önce bir imaj veya klon oluşturun, ardından kurtarma yazılımının o kopya üzerinde çalışmasına izin verin. Disk Drill bunun daha kullanıcı dostu tarafı için uygundur, özellikle de bir GUI istiyorsanız ve komut satırı araçlarıyla uğraşmak istemiyorsanız.
Daha çirkin görünen ama bozuk okumalar arasında ilerlemede çok iyi bir şeyle rahat ediyorsanız, insanların sıkça gözden kaçırdığı araç GNU ddrescue’dur. Sürücüyü onarmaz. Sorunlu alanları atlayıp daha sonra onlara geri dönerek mümkün olduğunca çok veriyi kopyalamaya çalışır. Bu genellikle bir onar düğmesinden daha kullanışlıdır. Bundan sonra klon üzerinde Disk Drill, R-Studio, DMDE, TestDisk veya tercih ettiğiniz başka bir kurtarma aracını kullanın. Orijinal sürücü arızalı davranmaya başladığında mümkün olduğunca dokunulmadan bırakılmalıdır.
Windows sundu diye “başlat”, “biçimlendir” veya “onar” seçeneğine tıklamayın.
Sürücü dönmeye başlıyor ama bağlanmıyorsa, daha fazlasını öğrenene kadar ona salt okunur bir kaynak gibi davranın. Birçok kişi, diskten herhangi bir şeyi kopyalamadan önce onu yeniden kullanılabilir hale getirmeye çalıştığı için kurtarılabilir verileri kaybediyor. Disk Drill, R-Studio, DMDE vb. kullanıyorsanız, kurtarılan dosyaların arızalı harici diske geri değil, farklı bir sürücüye kaydedildiğinden emin olun. Kulağa bariz geliyor, ama kurtarma yazılımı genelde bir hedef seçmenize izin verir ve hasta sürücüyü seçmek kötü sonuçlanır.
Benim biraz farklı görüşüm şu: USB üzerinden S.M.A.R.T. verisine fazla güvenmeyin. Bazı kutular bunu düzgün şekilde iletir, bazıları kısmi veri gösterir, bazılarıysa hiçbir işe yarar şey göstermez. Sağlık ekranı sıkıcı görünse bile bir sürücü hâlâ arızalanıyor olabilir. Disk taramalar sırasında bağlantıyı koparmaya devam ediyorsa, GUI kurtarma araçlarını doğrudan onun üzerinde kullanmayı bırakır ve @sterrenkijker’ın dediği gibi önce klonunu/imajını alırdım. Bu sıkıcı cevap, ama seçeneklerinizi koruyan cevap bu.
Gerçek yazılım önerisi olarak, Disk Drill daha kolay kullanılabilir bir şey istiyorsanız ve sürücü yeterince uzun süre bağlı kalıyorsa iyidir. DMDE daha ucuz ve çok yetenekli, ama arayüzü normal insanları korkutup kaçırmak için tasarlanmış gibi hissettiriyor. TestDisk bölüm tablosu sorunları için harika, ama neyi değiştirdiğinizi zaten bilmiyorsanız onu kararsız bir sürücü üzerinde kullanmazdım. Bunların hiçbiri insanların umduğu anlamda gerçekten “onarım” araçları değil. Asıl kazanç dosyalarınızı kurtarmak, sürücüyü silip/değiştirmek ve o harici diske bir daha güvenmemektir.