Fotoğrafları, uygulamaları ve eski mesajları sildikten sonra bile iPhone depolama alanım dolmaya devam ediyor. Sistem verileri ve diğer depolama alanı yeniden büyüyor gibi görünüyor ve artık güncellemeleri yükleyemiyor ya da yeni fotoğraflar çekemiyorum. iPhone depolama alanımı neyin kullandığını anlamak ve kalıcı olarak yer açmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Bunu birkaç iPhone’da yaşadım; biri benimkiydi, diğeri de bir aile üyesinindi. Depolama bir gecede patlamış gibi görünüyordu ama daha yakından baktığımda genelde eski bir kategori sınırı aşıyor ve iOS sonunda düşük depolama uyarısını veriyordu. Telefonda olan şey ani hissettiriyordu. Depolama artışı ise genelde ani değildi.
Buradan başlayın: Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı. Listenin yüklenmesini bekleyin, sonra en üstte ne olduğuna bakın. Benim gördüğüm tipik yer kaplayanlar Fotoğraflar, uygulamalar, mesaj ekleri, İndirilenler ve Sistem Verileri oldu.
Fotoğraflar yüksekse, önce onunla ilgilenirdim. Bu beni ilk seferde yanılttı çünkü çok fazla birebir aynı kopyam yoktu. Şişkinlik başka şeylerden geliyordu:
- seri çekimlerden birbirine çok benzeyen kareler
- aynı fotoğrafın düzenlenmiş kopyaları
- varlığını unuttuğunuz ekran görüntüleri
- eski videolar, özellikle uzun olanlar
- Canlı Fotoğraflar
En iyi sonucu aldığım kısım burasıydı. iPhone’daki Yinelenenler albümü yalnızca birebir aynı kopyaları yakalıyor. Birçok kişi için bu, neredeyse hiçbir şeyin işaretlenmemesi anlamına geliyor. Telefonumda yer kaplayan şey, Apple’ın hiçbir zaman birlikte gruplamadığı benzer fotoğraflardan oluşan bir yığındı.
Ben Clever Cleaner ile başlardım. Bunu kullandım çünkü kontrol ettiğim telefonlarda asıl sorun Fotoğraflar’dı. Benzer görselleri sıralıyor, ekran görüntülerini topluyor, en büyük dosyaları öne çıkarıyor ve daha az depolama kaplamaları için Canlı Fotoğrafları sabit görsellere dönüştürmenize izin veriyor. Gördüğüm kullanıcı yorumlarında bazı kişiler yaklaşık 10 GB temizlemişti. Diğerleri benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Canlı Fotoğrafları budadıktan sonra 30 GB’a daha çok yaklaşmıştı. Benimki ortalardaydı; mucize değil ama fark yaratacak kadardı.
Önce kontrol edeceğim bölümler şunlar olurdu:
- Benzerler, neredeyse aynı çekim grupları için
- Büyükler, en büyük video ve fotoğraflar için
- Ekran Görüntüleri, kolay toplu silme için
- Canlılar, Canlı Fotoğrafları normal olanlara küçültmek için
Hoşuma giden bir şey de, kaldırmadan önce yine de her şeyi gözden geçirmeniz. Hiçbir şey körlemesine silinmiyor. İlk başta biraz şüpheliydim, okuduğum diğer insanlar gibi, ama tek tek kontrol ettiğimde önerilen seçimler beklediğimden daha iyiydi.
Fotoğraflardan sonra uygulamalara bakardım. Sosyal uygulamalar, video uygulamaları ve tarayıcılar önbellek dosyalarını sessizce biriktirme eğilimindedir. Şişmiş tek bir uygulamayı silip yeniden yüklemenin, bir sürü fotoğraf temizlemekten daha fazla alan açtığı durumlar yaşadım. Uygulamaların içindeki indirilen medyalara, çevrimdışı dosyalara ve Safari web sitesi verilerine de bakın.
Sayı hâlâ tırmanmaya devam ediyorsa ve bunu açıklayan bariz bir şey yoksa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin. iOS burada kötü iş çıkarıyor. Bunun için temizle düğmesi yok. Çoğu zaman kendi kendine normale dönüyor ama gerçek anlamda fark yaratan tek çözümün yedek alma, tam sıfırlama ve geri yükleme olduğu durumlar da gördüm.
Yani iPhone depolamanız durduk yere dolmuş gibi görünüyorsa, şüpheli listesinin en üstüne Fotoğraflar’ı, ardından uygulama önbelleğini ve ondan sonra da Sistem Verileri’ni koyardım. Clever Cleaner içinde bir temizlik turu yapar, ardından uygulama uygulama gidip indirmeleri kontrol ederdim. Bu sorunun peşine her düştüğümde, eksik alan genelde bu noktalardan birinde çıkıyordu.
İnsanların atladığı bir şeye bakardım. Eşitleme döngüleri.
Depolamanız azalıyor, sonra tekrar doluyorsa, iCloud Fotoğraflar, iCloud’daki Mesajlar, Mail veya bir yayın uygulaması çoğu zaman bir şeyleri yeniden indiriyordur. Telefon onları geri çekiyorsa yerel dosyaları silmek işe yaramaz. Fotoğraflar uygulamasının alt kısmından Fotoğraflar eşitleme durumunu kontrol edin. Mesajlar ayarlarını da kontrol edin. Büyük ekler orada sonsuza kadar kalır.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Sistem Verileri her zaman ana suçlu değildir. Birçok telefonda asıl büyük sorun, belirsiz şekilde işaretlenmiş uygulama verileridir, sonra iOS bunları Daha Fazla kısmına atar. Aynı karmaşa, farklı etiket.
Benim yapacağım şeyler:
- Gereksiz uygulamalar için Arka Planda Uygulama Yenileme özelliğini kapatın.
- Netflix, Spotify, YouTube, Podcastler içindeki çevrimdışı indirmeleri kaldırın.
- Safari’de Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
- Mail’de yerel önbellek çok büyükse şişmiş hesapları silip yeniden ekleyin.
- Temizlikten sonra yeniden başlatın. iOS bazen yeniden başlatılana kadar depolamayı yanlış gösterir.
Sorun Fotoğraflar ise, Clever Cleaner benzer fotoğraflar ve büyük dosyalar için göz atmaya değer. Bu Clever Cleaner ile iPhone depolamasının nasıl temizleneceğini görün videosu, akışı Apple menülerinden daha iyi gösteriyor.
Son adım, depolama hâlâ durmadan artıyorsa, bir bilgisayara şifreli yedekleme yapın, telefonu silin, geri yükleyin. Sinir bozucu, ama inatçı önbellek şişmesinin büyük kısmını düzeltir.
@mikeappsreviewer ve @shizuka’nın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: depolama grafiğine gerçek zamanlı olarak fazla güvenmeyin. iPhone depolama sayıları gecikmeli güncellenebilir ve bazen sildiğiniz şeyler, iOS dizinlemeyi, eşzamanlamayı veya temizlemeyi bitirene kadar geçici bir durumda kalır. Yani 8 GB silip sadece 1 GB geri kazanılmış görünüyorsa, bu her zaman işlemin başarısız olduğu anlamına gelmez.
Onların pek değinmediği birkaç şeye ben bakardım:
-
Files uygulaması
Files > iPhone’umda > Downloads yolunu açın. İnsanlar bunun varlığını unutuyor ve burada dev zip dosyaları, videolar, PDF’ler ve Safari’den gelen rastgele gereksiz dosyalar durabiliyor. -
Voice Memos
Özellikle uzun toplantılar veya dersler kaydettiyseniz bunlar şaşırtıcı derecede büyük olabilir. -
Podcasts
Sadece indirilen bölümler değil. Bazen uygulama eski kaydedilmiş bölümleri ve oynatılmamış indirmeleri sonsuza kadar tutuyor. Apple Podcasts bu konuda biraz sinsi. -
GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom vb.
Yaratıcı uygulamalar, işinizin bittiğini sansanız bile proje dosyalarını geride bırakır. Bunlar çok hızlı şekilde gigabaytlarca yer yiyebilir. -
Her yerde Son Silinenler
Fotoğraflar, Dosyalar, Not ekleri. Silmek her zaman gerçekten silmek değildir. Tam Apple’lık hareket, lol.
Açıkçası depolama gerçekten bozuk değilse sadece sıfırlayın yaklaşımına biraz katılmıyorum. Tam geri yükleme elbette yardımcı olur ama biraz nükleer seçenek gibi ve uğraştırıcı. Ben bunu ancak önce gizli yerel dosyaları ve uygulamaya özel indirmeleri kontrol ettikten sonra yapardım.
Asıl sorun Fotoğraflar ise, evet, Clever Cleaner mantıklı çünkü benzer çekimleri, ekran görüntülerini, Live Photos öğelerini ve büyük dosyaları elle kurcalamaktan daha hızlı buluyor. Ayrıca şu başlık da faydalıydı: Reddit kullanıcılarından en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulaması önerileri.
Benim kabaca sıralamam şöyle olurdu: Files uygulaması, çevrimdışı indirmeler, yaratıcı uygulamalar, ardından fotoğraf temizliği, ondan sonra da ancak System Data için endişelenmek. Zamanın yarısında System Data denilen şey aslında iOS’in öğeleri etiketlemede kötü davranmasından ibaret, dürüst olmak gerekirse.
Gerçekten hiçbirinin yeterince üzerinde durmadığı bir şeyi kontrol ederdim: posta ekleri ve mesaj arama dizinleme. @shizuka senkronizasyon döngüleri konusunda haklı, @vrijheidsvogel ise “Sistem Verileri”nin çoğu zaman sadece yanlış etiketlenmiş gereksiz veriler olduğu konusunda haklı, ama @mikeappsreviewer’ın Fotoğraflar’ı varsayılan olarak en üste koymasına biraz katılmıyorum. Birçok telefonda asıl sinsi büyüme, önbelleğe alınmış verileri asla tamamen bırakmayan uygulamalardan gelir.
Benim farklı yapacağım şeyler:
- Ayarlar > Siri ve Arama bölümüne gidin ve neredeyse hiç kullanmadığınız uygulamalar için aramayı kapatın. Çok sayıda silme işleminden sonra dizinleme şişebilir.
- Ayarlar > Mesajlar > Mesajları Sakla bölümüne gidin ve çok eski konuşmalara ihtiyacınız yoksa Sonsuza Dek seçeneğinden değiştirin.
- Notlar uygulaması büyük taramaları, PDF’leri ve ekleri gizliyor olabilir.
- Kitaplar uygulaması insanların unuttuğu indirilmiş sesli kitapları ve PDF’leri sık sık tutar.
- WhatsApp/Telegram kullanıyorsanız, dahili depolama yöneticilerini kontrol edin. Bu uygulamalar, belirgin Fotoğraflar toplamının dışında medya biriktirebilir.
Ayrıca, Fotoğraflar için iPhone Saklama Alanını Optimize Et kullanıyorsanız, bunun yalnızca iCloud’da yer varsa ve senkronizasyon sağlıklıysa yardımcı olduğunu unutmayın. iCloud doluysa, telefon iyi şekilde optimize etmeyi durdurabilir.
Fotoğraf temizliği için, ana sorun kitaplığınızsa Clever Cleaner fena değildir.
Artıları
- benzer çekimleri, ekran görüntülerini, büyük dosyaları bulmada iyi
- Apple albümlerini elle karıştırmaktan daha kolay
- Live Photo dağınıklığını azaltmak için kullanışlı
Eksileri
- yine de sonuçları dikkatlice gözden geçirmeniz gerekir
- sorununuz uygulama önbellekleri, posta veya indirmelerse daha az yardımcı olur
- “benzer” her zaman silmenin güvenli olduğu anlamına gelmez
Benim sıralamam: mesaj ekleri, posta, sohbet uygulamaları, Notlar, Kitaplar, ardından Clever Cleaner ile Fotoğraflar ve ancak ondan sonra sıfırlama/geri yüklemeyi düşünmek. Bu genelde depolama grafiğinin peşinden koşmaktan daha hızlı şekilde sinsi şeyleri bulur.