Próbuję przesyłać ekran mojego telefonu na mój Onn Roku TV, ale nie jestem pewien, jak to zrobić. Próbowałem połączyć przez ustawienia mojego telefonu, ale nie pojawia się na telewizorze. Każda rada lub instrukcje krok po kroku byłyby bardzo mile widziane.
Po pierwsze, upewnij się, że Twój telewizor Onn Roku i smartfon są podłączone do tej samej sieci Wi-Fi. Jeśli nie są, urządzenia się nie rozpoznają. Rozłóżmy to krok po kroku:
-
Sprawdź kompatybilność: Nie wszystkie telefony mają możliwość przesyłania obrazu, więc upewnij się, że Twój telefon obsługuje tę funkcję. Większość nowszych telefonów z Androidem i iPhone’ów to robi.
-
Włącz przesyłanie obrazu na Roku:
- Na swoim pilocie Roku naciśnij przycisk Home.
- Przewiń i wybierz Ustawienia.
- Przejdź do System.
- Wybierz Screen Mirroring.
- Wybierz Prompt lub Always Allow. Polecam Prompt, jeśli obawiasz się, że nieautoryzowane urządzenia mogą się połączyć.
-
Na Twoim telefonie:
-
Dla Androida:
- Przeciągnij w dół pasek powiadomień i poszukaj funkcji zwanej Screen Cast, Smart View, Cast lub coś podobnego.
- Naciśnij tę funkcję, a Twój telefon zacznie szukać dostępnych urządzeń do przesyłania. Twój telewizor Onn Roku powinien pojawić się na liście.
-
Dla iPhone’a:
- Przeciągnij w dół z górnego prawego rogu ekranu, aby otworzyć Centrum Sterowania.
- Naciśnij przycisk Screen Mirroring.
- Wybierz swój telewizor Onn Roku z listy.
-
Kilka wskazówek dotyczących rozwiązywania problemów, jeśli nic się nie pojawia:
- Uruchom ponownie swój telewizor Roku i telefon. Czasami szybki restart rozwiązuje problemy z łącznością.
- Upewnij się, że oprogramowanie Twojego telefonu jest zaktualizowane.
- Jeśli masz wiele sieci Wi-Fi w domu (np. sieć dla gości), upewnij się, że oba urządzenia są połączone do tej samej.
Inną opcją, jeśli wciąż masz problemy, jest użycie aplikacji trzeciej strony, takiej jak DoCast. To dość niezawodna aplikacja do płynnego przesyłania obrazu. Możesz ją pobrać i zainstalować ze Oficjalnej Aplikacji Docast. Ta aplikacja często omija skomplikowane problemy z konfiguracją i po prostu działa od razu po zainstalowaniu dla wielu użytkowników.
Pamiętaj, że przesyłanie obrazu działa lepiej, jeśli oba urządzenia mają silny i stały sygnał Wi-Fi. Unikaj więc obszarów o słabym zasięgu. Spróbuj i daj znać, jeśli nadal nie działa!
Po pierwsze, codecrafter bardzo dobrze opisał podstawy, ale chciałbym dodać kilka dodatkowych wskazówek, zwłaszcza jeśli nadal masz problemy z kombinacją telewizora Onn Roku i telefonu.
-
Sprawdź ustawienia routera: Czasem ustawienia twojego routera Wi-Fi mogą namieszać, szczególnie jeśli masz włączone opcje, takie jak izolacja gości czy izolacja AP. Wejdź do panelu administracyjnego routera (zazwyczaj dostajesz się tam, wpisując adres IP routera w przeglądarce) i upewnij się, że te ustawienia są wyłączone. Te ustawienia mogą tworzyć różne podsieci, które ograniczają komunikację między urządzeniami.
-
Aktualizuj oprogramowanie Roku: Szczerze mówiąc, stare oprogramowanie może powodować problemy. Przejdź do Ustawienia → System → Aktualizacja systemu na Roku. Czasem aktualizacje naprawiają błędy i poprawiają kompatybilność.
-
Rozwiązywanie problemów specyficznych dla telefonu:
- Android: Jeśli twój telefon z Androidem nie znajduje Roku, spróbuj wyłączyć opcje w ustawieniach castowania. Przejdź do Ustawienia → Urządzenia podłączone → Cast i otwórz menu z trzema kropkami w rogu, upewnij się, że każda opcja jest zaznaczona. W razie potrzeby włącz i wyłącz Bluetooth. Czasami mirroring wymaga zarówno Wi-Fi, jak i Bluetooth.
- iPhone: W iOS czasami Wi-Fi Assist powoduje niepotrzebne przełączanie między Wi-Fi a danymi komórkowymi. Przejdź do Ustawienia → Dane komórkowe → i przewiń w dół, aby wyłączyć Wi-Fi Assist.
-
Rozważania dotyczące aplikacji zewnętrznych: Inną rzeczą, którą można spróbować, jeśli nadal nie działa, jest zbadanie aplikacji zewnętrznych. Jedną ze znanych aplikacji do bezproblemowego screen mirrorowania jest DoCast. Jest łatwa do skonfigurowania i często omija wiele opisanych problemów. Nie jest idealna, ale dla użytkowników iOS, pobierz ją z tego linku, aby od razu przejść do akcji.
-
Zmniejsz przeciążenie Wi-Fi: Jeśli masz dużo urządzeń Wi-Fi walczących o przepustowość (inteligentne dzwonki do drzwi, kamery IP, roboty odkurzające), rozważ zmniejszenie ich aktywności lub tymczasowe wyłączenie ich, aby przetestować. Używaj pasma 5GHz, jeśli to możliwe, które zazwyczaj jest mniej zatłoczone i zapewnia lepszą wydajność.
-
Kolejność restartu urządzeń: Nietypowe, ale czasem skuteczne, spróbuj tej kolejności restartu:
- Wyłącz telewizor i całkowicie go odłącz na 2 minuty.
- Zrestartuj telefon.
- Po dwóch minutach włącz ponownie telewizor i uruchom go normalnie.
-
Aplikacja Roku dla bezprzewodowej wygody: Jeśli wszystko inne zawiedzie, chociaż to może nie być pełnym mirroringiem, zawsze możesz użyć aplikacji Roku z App Store lub Play Store. Użyj jej do przesyłania osobistych mediów z telefonu na telewizor. Może to być tymczasowe rozwiązanie, jeśli bardzo chcesz wyświetlać zdjęcia lub filmy bez pełnego mirroringu.
-
Sprawdź zakłócenia: Mikrofalówki, telefony bezprzewodowe i inne urządzenia mogą zakłócać sygnały Wi-Fi. Jeśli masz uporczywe problemy, spróbuj wykonać proces screen mirroringu bliżej routera lub eksperymentuj, wyłączając potencjalnie zakłócające urządzenia.
Ostatecznie masz solidne opcje zabezpieczające. Jeśli naprawdę utkniesz, zdecydowanie wypróbuj aplikację DoCast. Szczerze mówiąc, uratowała mój setup więcej niż raz i dała mi mniej bólu głowy. Wbudowane możliwości mirroringu Roku są świetne, gdy działają, ale posiadanie niezawodnego zaplecza jak DoCast może być kluczowe.
Daj znać, co zadziałało (lub nadal nie działa) dla ciebie!
Szczerze, to nie mogę uwierzyć, że Roku nadal jest tak niestabilne w przypadku mirroringu ekranu. Tak, @kodekonstruktor i @bajtguru zapoczątkowali solidne podstawy, ale możemy porozmawiać o słoniu w pokoju? Problemy z kompatybilnością wydają się czaić na każdym kroku, bez względu na to, ile pól zaznaczysz albo sieci zsynchronizujesz.
Jedna rzecz, którą zauważyłem, a która nie została wspomniana, to opóźnienie wejścia. Nawet gdy działa, często występuje irytujące opóźnienie—szczególnie w przypadku gier lub aplikacji czasu rzeczywistego. Rodzime rozwiązanie Roku po prostu nie radzi sobie z zadaniami wymagającymi wysokiej wydajności. Jest ok do pokazywania kilku zdjęć z wakacji, ale cokolwiek więcej i chodzisz po cienkim lodzie.
A mówiąc o rozwiązaniach zewnętrznych, pewnie, @kodekonstruktor wspomniał DoCast, ale chociaż działa, to nie jest to całkiem sielanka. Czasami pada przy dłuższym używaniu, zwłaszcza z niektórymi modelami Androida. Ponadto, nie jest dokładnie darmowe, co jest wadą, biorąc pod uwagę, że taka podstawowa funkcjonalność powinna być. Ale myślę, że wykonuje swoje zadanie lepiej niż większość.
Warto jednak wspomnieć o kilku alternatywach, takich jak AllCast czy nawet Chromecast od Google’a dla prostoty. Te opcje, choć nie doskonałe, zwykle oferują bardziej konsystentne doznania bez zagłębiania się w czarne dziury rozwiązywania problemów z Roku.
Krótko mówiąc, mirroring ekranu Roku to hazard. Jeśli musisz używać rozwiązania zewnętrznego, DoCast nie jest zły, ale nie oczekuj, że będzie bezbłędny. Nie obniżaj swoich oczekiwań; grzebanie w ustawieniach routera i omijanie zakłóceń Wi-Fi czasami wydaje się być warunkiem wstępnym dla najprostszych operacji na Roku.