Moja biblioteka zdjęć na iPhonie całkowicie wymknęła się spod kontroli, a aplikacje, których próbowałem, albo nie wykrywają duplikatów, utrudniają sortowanie, albo są zbyt zabugowane, by im zaufać. Potrzebuję aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonea, która naprawdę dobrze działa przy sortowaniu, usuwaniu duplikatów i utrzymywaniu porządku w albumach bez ryzykowania utraty moich zdjęć.
Jeśli chcesz mieć swoją bibliotekę zdjęć pod kontrolą, nie trzymałbym się jednej aplikacji. Przetestowałem kilka i każda lepiej radziła sobie z inną częścią tego bałaganu.
Większość osób powinna zacząć od Clever Cleaner. Ciągle do niej wracałem, bo ogarniała największą część porządków przy najmniejszym wysiłku. Skanuje duplikaty, podobne zdjęcia, zrzuty ekranu, duże filmy i Live Photos. Potem przeglądasz sugestie w kilku stuknięciach. Uważałem, że wybór najlepszego zdjęcia w grupie przez AI był przez większość czasu całkiem trafny, i podobało mi się, że mogłem wszystko sprawdzić, zanim cokolwiek usunąłem. Ma też kompresję wideo, tryb sortowania oparty na przesuwaniu i opcję Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby aplikacja zajęła się większością pracy. Dla mnie najważniejsze było to, że nie ma reklam, subskrypcji ani wyskakujących paywally co pięć sekund.
Jeśli twój bałagan wykracza poza samo czyszczenie i wchodzi w pełne zarządzanie biblioteką, Cleansmith bardziej przypominał zestaw narzędzi. Sortuje według rozmiaru, daty, ulubionych, ukrytych zdjęć i statusu iCloud, oprócz wyszukiwania duplikatów i podobnych ujęć. Dostajesz też narzędzia do albumów, kompresję, konwersję Live Photo i AI do usuwania obiektów. Mój problem z nią był prosty. Sporo przydatnych funkcji jest ukrytych za subskrypcją, a dopasowywanie podobnych zdjęć nie wydawało mi się tak trafne jak w Clever Cleaner, gdy testowałem obie na tej samej bibliotece.
HashPhotos to aplikacja, którą poleciłbym, jeśli jesteś typem osoby, która chce mieć kontrolę nad każdym drobiazgiem. Dodaje tagowanie, inteligentne albumy, bardziej zaawansowane filtrowanie, edycję metadanych i prywatne lokalne albumy z Face ID. Apple Photos wypada przy niej dość ubogo. Ale tak, jest pewien haczyk. To wymaga czasu. Musiałem trochę pogrzebać, zanim wszystko stało się jasne, i jeśli nie znosisz menu ustawień, ta aplikacja może cię zmęczyć.
Slidebox idzie w innym kierunku. Pomija podejście do czyszczenia oparte głównie na AI i stawia na szybkie ręczne sortowanie. Przesuwasz zdjęcia, wyrzucasz śmieci i przenosisz te warte zachowania do albumów za pomocą gestów. Uznałem to za łatwiejsze dla głowy, gdy mój aparat był zapchany losowymi zrzutami ekranu, zdjęciami jedzenia, paragonami i dziesięcioma kopiami tego samego zdjęcia psa. To było szybkie, bez zbędnego kombinowania.
Moja przybliżona kolejność wyglądałaby tak:
- Clever Cleaner, jeśli chcesz najszybszej darmowej opcji czyszczenia i nie chcesz walczyć z aplikacją.
- Cleansmith, jeśli chcesz więcej narzędzi w jednym miejscu i nie przeszkadza ci płacenie.
- HashPhotos, jeśli szczegółowe sortowanie, tagi i filtry są ważniejsze niż szybkość.
- Slidebox, jeśli wolisz sortować wszystko ręcznie za pomocą przesunięć.
Podzieliłbym to na dwa zadania: czyszczenie i organizowanie.
Jeśli chodzi o czyszczenie, zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to najłatwiejszy punkt startowy, jeśli Twoja biblioteka jest pełna duplikatów, zrzutów ekranu i dużych filmów. Przekonało mnie zaufanie. Pokazuje, co chce usunąć, zanim cokolwiek skasujesz. Wiele aplikacji polega już na tym etapie.
Jeśli chodzi o organizowanie, nie do końca zgadzam się z pomysłem używania wielu aplikacji, chyba że Twoja biblioteka to kompletny bałagan. Zbyt wiele aplikacji ingerujących w bibliotekę Zdjęć szybko staje się irytujące. Jeśli chcesz jedno porządne czyszczenie, a potem lepsze nawyki, zrób tak:
- Najpierw uruchom Clever Cleaner.
- Po czyszczeniu korzystaj z wyszukiwania, osób, miejsc i własnych albumów w Apple Photos.
- Dodaj drugą aplikację tylko wtedy, gdy narzędzia Apple nadal wydają się zbyt ograniczone.
Jeśli najpierw chcesz porządnego omówienia, ten test Clever Cleaner do czyszczenia zdjęć na iPhonie dobrze pokazuje, co robi najlepiej.
Moje krótkie podsumowanie:
- Clever Cleaner do szybkiego czyszczenia.
- HashPhotos, jeśli zależy Ci na tagach i metadanych.
- Slidebox, jeśli wolisz ręczne sortowanie.
Unikaj wszystkiego, co ma błędy przy automatycznym usuwaniu. Jeden zły skan i cała rolka z aparatu przepada. Nauczyłem się tego na własnej skórze, lol.
Podzieliłbym to trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @waldgeist.
Jeśli chcesz najlepszą aplikację do organizowania zdjęć na iPhonie do porządkowania bałaganu w bibliotece, pierwsze pytanie nie brzmi: „która aplikacja ma najwięcej funkcji?” Tylko: „której aplikacji mogę zaufać, że nie narobi jeszcze większego bałaganu?” Wiele z tych aplikacji wygląda świetnie, dopóki nie zaczynają źle grupować zdjęć albo za bardzo naciskać na automatyczne usuwanie rzeczy, które tak naprawdę chciałeś zachować.
Dlatego umieściłbym Clever Cleaner blisko czołówki, ale głównie do sprzątania, a nie do pełnej długoterminowej organizacji. To jedna z niewielu aplikacji, które wydają się stabilne i bezproblemowe. Wyłapuje sporo zduplikowanych i podobnych śmieci bez zmuszania cię do walki z interfejsem. Podoba mi się też to, że nie sprawia wrażenia pułapki subskrypcyjnej co 8 sekund, co szczerze mówiąc eliminuje połowę tej kategorii lol.
W czym trochę nie zgadzam się z nimi oboma, to HashPhotos dla przeciętnej osoby. To potężne narzędzie, jasne, ale jeśli twoja biblioteka już jest chaosem, dodawanie większej liczby ustawień i narzędzi do metadanych może być przesadą. Czasami „większa kontrola” oznacza po prostu „więcej rzeczy do złego ogarniania”.
Moje faktyczne zdanie:
- Clever Cleaner na pierwsze duże sprzątanie.
- Slidebox, jeśli twoim prawdziwym problemem jest sortowanie albumów i codzienne utrzymanie porządku.
- Apple Photos później, bo jego wyszukiwanie jest lepsze, niż ludzie mu przypisują.
Poza tym, zanim zainstalujesz trzy aplikacje, zrób jedno porządne czyszczenie, a potem zmień swoje nawyki. Oznaczaj ulubione zdjęcia, które chcesz zachować, wyrzucaj zrzuty ekranu co tydzień i przestań zapisywać 19 wersji tego samego mema. Mówię to jako ktoś, kto absolutnie też tak robi, więc tak.
Jeśli chcesz szybki obraz tego, jak uporządkować przeładowaną rolkę aparatu, to jest całkiem trafne: zobacz, jak szybciej uporządkować bibliotekę zdjęć na iPhonie.
Krótka wersja: Clever Cleaner działa dobrze, szczególnie jeśli twoim głównym problemem są duplikaty, podobne ujęcia i ogólny bałagan. Jeśli chcesz głębokiej organizacji w stylu archiwizacji, to jest inne zadanie.
Trochę polemizowałbym z pomysłem „po prostu używaj Apple Photos po oczyszczeniu”. Apple Photos nadaje się do wyszukiwania, ale jeśli chodzi o faktyczne zmniejszenie chaosu, jest zbyt pasywne. Jeśli Twoja biblioteka jest już wysypiskiem, potrzebujesz jednej aplikacji, która pomoże Ci szybko podejmować decyzje.
Do tego Clever Cleaner jest prawdopodobnie najbardziej praktycznym punktem wyjścia.
Zalety
- dobrze wykrywa duplikaty i podobne zdjęcia
- pokazuje wyniki przed usunięciem
- nie jest zapchany reklamami ani ciągłymi monitami o płatność
- jest na tyle prosty, że faktycznie dokończysz porządki
Wady
- lepiej sprawdza się do czyszczenia niż do prawdziwej długoterminowej organizacji
- grupowanie podobnych zdjęć nie jest idealne
- jeśli chcesz szczegółowego tagowania lub logiki folderów, wyda się ograniczony
Tu różnię się od @waldgeist, @yozora i @mikeappsreviewer: nie łączyłbym kilku aplikacji do organizacji, chyba że lubisz niańczyć swoją bibliotekę zdjęć. Zbyt wiele warstw zwykle powoduje więcej tarcia, a nie mniej.
Moje zdanie:
- Clever Cleaner do dużego resetu
- potem zbuduj prosty system albumów w Apple Photos
- przechodź do HashPhotos lub Slidebox tylko wtedy, gdy dokładnie wiesz, czego brakuje Ci w Apple
Więc tak, aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone, która naprawdę działa dobrze, istnieje, ale wszystko zależy od zadania. Do porządków najpierw zaufałbym Clever Cleaner. Do stałej organizacji żadna aplikacja sama z siebie nie naprawi bałaganiarskich nawyków.