Mam problemy z połączeniem z moim domowym WiFi i potrzebuję niezawodnej aplikacji do analizy WiFi na mojego iPhone. Czy ktoś może polecić najlepszą do rozwiązywania problemów i optymalizacji sieci?
Jeśli chodzi o naprawianie problemów z łącznością WiFi na iPhone’ach, potrzebujesz czegoś niezawodnego. Byłem w twojej sytuacji nie tak dawno temu i znalazłem kilka opcji, które mogą pasować. Z tych wszystkich, NetSpot dla iOS naprawdę się wyróżnia. Jest prosty w użyciu i niezwykle skuteczny w rozwiązywaniu problemów i optymalizacji sieci.
NetSpot dostarcza szczegółowe wizualizacje zasięgu WiFi, pomagając zidentyfikować słabe punkty i obszary z zakłóceniami. Możesz analizować wydajność swojej sieci i oglądać siłę sygnału w czasie rzeczywistym, co jest bardzo pomocne, jeśli próbujesz wybrać miejsce dla routera lub ekstenderów.
Inną fajną funkcją jest wsparcie dla wielu sieci jednocześnie. Więc jeśli masz zarówno sieci 2,4GHz jak i 5GHz, możesz zobaczyć, jak każda z nich działa. To może być nieocenione przy diagnozowaniu, czy jedna częstotliwość działa lepiej od drugiej w określonych obszarach twojego domu.
Jeśli wolisz alternatywy lub potrzebujesz więcej przykładów, WiFi SweetSpots i Fing również warto sprawdzić, ale szczerze mówiąc, NetSpot dla iOS ma czystszy interfejs i bardziej rozbudowane funkcje. Poza tym jest darmowy, co zawsze jest plusem.
Nie zapomnij także sprawdzić swojego fizycznego sprzętu. Czasami stare routery po prostu potrzebują aktualizacji oprogramowania, lub może nadszedł czas na modernizację, jeśli twój router ma kilka lat. To również zrobiło dużą różnicę w moim przypadku.
Po więcej szczegółów możesz znaleźć ten link przydatny: aplikacja NetSpot dla iOS.
Mam nadzieję, że to pomoże i powodzenia w naprawianiu swojego WiFi!Hej! Więc, odnosząc się do twoich problemów z WiFi, muszę powiedzieć, że nie zgadzam się w pełni z @boswandelaar w kilku punktach, mimo że NetSpot dla iOS jest całkiem solidny. Ale oto moje dwa grosze:
Czasami te zaawansowane analizatory WiFi mogą być zbyt skomplikowane, gdy potrzebujesz prostych rozwiązań. Poza NetSpot, aplikacją, którą warto wspomnieć, jest WiFiMan. Ma interfejs, który jest super łatwy w nawigacji, zwłaszcza dla osób, które nie są zbyt zaawansowane technologicznie. Co mi się podobało, to łatwość użycia bez zbytniego wchodzenia w techniczne szczegóły. Jest bezproblemowa i dość intuicyjna.
Oprócz tego, WiFi SweetSpots, również wspomniana wcześniej, jest doskonała, jeśli zależy ci na mierzeniu prędkości WiFi w określonych miejscach w domu. Ale bądźmy szczerzy, nic nie przebije ustawienia routera w najlepszym miejscu i upewnienia się, że twoje urządzenia nie są przestarzałe.
Ponadto, FYI, Fing nie tylko pomaga w analizie WiFi, ale również daje wgląd w urządzenia podłączone do twojej sieci. Więc jeśli podejrzewasz, że twój sąsiad kradnie ci pasmo, Fing jest twoją aplikacją do tego.
Ale szczerze, aby skutecznie rozwiązywać problemy, czasami łączenie różnych aplikacji daje pełniejszy obraz. Spróbuj NetSpot dla jego szczegółowych wizualizacji, WiFiMan dla prostoty i Fing, jeśli martwisz się o bezpieczeństwo. To powinno pokryć większość twoich potrzeb.
I och, nie zapomnij o możliwych aktualizacjach firmware dla twojego routera. Czasami samo to może rozwiązać wiele problemów. Kiedyś miałem ciągłe rozłączenia, dopóki nie zaktualizowałem mojego. Teraz moje połączenie jest stabilne jak skała.
Serio, powodzenia! A przy okazji, oto przydatny link do pobrania jednej z rekomendowanych aplikacji: Pobierz WiFi Analyzer na iPhone.
Mam nadzieję, że twoje problemy z WiFi się rozwiążą!