Najlepszy sposób na odzyskanie usuniętego filmu GoPro po przypadkowym usunięciu?

Przypadkowo usunąłem ważne filmy z GoPro z mojej karty SD, zanim wykonałem ich kopię zapasową, i naprawdę potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu ich odzyskania. Nagranie zawiera momenty, których nie mogę nagrać ponownie, więc szukam bezpiecznych wskazówek dotyczących odzyskiwania filmów z GoPro, zaufanego oprogramowania lub kroków, które mogą przywrócić usunięte pliki bez powodowania dalszej utraty danych.

Raz miałem taki przypadek z kartą GoPro i tak, to potrafi stać się naprawdę szybko.

Pierwsza rzecz: natychmiast przestań używać tej karty SD. Nie nagrywaj kolejnych klipów, nie formatuj jej i na razie nie uruchamiaj na niej narzędzi naprawczych. Gdy pliki GoPro zostają usunięte, dane często nadal znajdują się na karcie, dopóki nowe nagrania ich nie nadpiszą. Każde dodatkowe nagranie zmniejsza twoje szanse.

Zanim uruchomisz oprogramowanie do odzyskiwania, sprawdziłbym najprostsze rzeczy:

1. Jeśli płacisz za subskrypcję GoPro, zaloguj się i przejrzyj Bibliotekę multimediów oraz folder Kosz. Widziałem już, jak usunięte klipy z chmury zostawały tam dłużej, niż się spodziewałem.
  2. Otwórz kartę i poszukaj plików LRV. To kopie podglądowe w niskiej rozdzielczości. Wyglądają kiepsko, jasne, ale kiepskie wideo jest lepsze niż brak wideo, jeśli główny plik zniknął.
  3. Jeśli kamera wyłączyła się w trakcie nagrywania, włóż kartę z powrotem do GoPro i włącz urządzenie. Czasami wykrywa uszkodzony klip i sama proponuje próbę naprawy.

Jeśli głównych plików brakuje na karcie, wybrałbym Disk Drill. Używałem go już wcześniej do materiałów z GoPro i poradził sobie lepiej niż kilka innych narzędzi, które testowałem. Odzyskiwanie plików z GoPro bywa kłopotliwe, ponieważ kamera często zapisuje wideo w rozproszonych fragmentach na całej karcie. Wiele aplikacji znajdzie części pliku, a potem zwróci uszkodzony materiał, którego nie da się otworzyć. Disk Drill lepiej radził sobie u mnie z plikami z kamer, a narzędzie podglądu bardzo pomaga, bo możesz sprawdzić, czy odzyskany klip da się odtworzyć, zanim go zapiszesz.

Kilka rzeczy, które zrobiłbym podczas odzyskiwania:

1. Zapisuj odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD.
  2. Podczas skanowania użyj trybu Advanced Camera Recovery.
  3. Jeśli karta zgłasza błędy albo losowo się rozłącza, najpierw utwórz pełny obraz bajt po bajcie i pracuj na nim zamiast na samej karcie.
  4. W systemie Windows Disk Drill odzyskuje za darmo do 100 MB, więc możesz zrobić szybki test, zanim za cokolwiek zapłacisz.

Jeśli od zniknięcia nagrań nie zarejestrowałeś wielu nowych rzeczy, twoje szanse nadal są całkiem niezłe. Bez gwarancji, jasne. Ale jeszcze bym tego nie skreślał.

Jeśli klipy zostały usunięte, a karta nadal montuje się prawidłowo, najpierw zrobiłbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer nie podkreślił wystarczająco mocno. Sklonuj kartę SD przed jakimkolwiek skanowaniem. Użyj obrazu bit po bicie, a potem uruchom odzyskiwanie na obrazie, nie na oryginalnej karcie. Jeśli karta ma słabe sektory, powtarzane skanowania szybko pogarszają sytuację.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Zabezpiecz kartę SD przed zapisem albo ją wyjmij i zostaw w spokoju.
  2. Utwórz obraz całej karty.
  3. Przeskanuj obraz za pomocą Disk Drill.
  4. Posortuj wyniki według typu pliku i rozmiaru. Klipy GoPro to często MP4 lub HEVC, a rozmiar pliku pomaga wyłapać te prawdziwe.
  5. Najpierw przetestuj odzyskane pliki w VLC. VLC otwiera uszkodzone pliki MP4 lepiej niż domyślny odtwarzacz.

Jedna mała różnica zdań z @mikeappsreviewer. Nie wkładałbym karty z powrotem do GoPro, chyba że nagranie zostało przerwane podczas zapisu i wiesz, że kamera nadal bez problemu odczytuje kartę. Niektóre kamery zapisują dane tymczasowe podczas uruchamiania, a ja nie lubię narażać karty na dodatkową aktywność.

Jeśli Disk Drill znajdzie plik, ale nie będzie się on odtwarzał, spróbuj naprawić nagłówek za pomocą narzędzia do naprawy wideo, używając innego klipu GoPro z tej samej kamery i tych samych ustawień jako próbki. To naprawia wiele nagrań odzyskanych, ale uszkodzonych.

To też pomaga, jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku:
Instrukcja odzyskiwania wideo z GoPro i karty SD na YouTube

Jeśli po usunięciu na tej samej karcie pojawiły się nowe nagrania, szanse na odzyskanie mocno spadają. Jeśli nie doszło do nowego nagrywania, szanse są nadal całkiem przyzwoite.

2 Likes

Dodałbym jedną rzecz, na którą ani @mikeappsreviewer, ani @cazadordeestrellas nie zwrócili dość uwagi: sprawdź, czy pliki zostały faktycznie usunięte, czy tylko uszkodziła się struktura katalogów. Na kartach SD, zwłaszcza exFAT z kamer GoPro, czasami dane wideo nadal tam są, ale tablica plików została uszkodzona. W takim przypadku aplikacja do odzyskiwania, która obsługuje zarówno odzyskiwanie usuniętych plików, jak i odzyskiwanie sygnaturowe, jest znacznie bardziej przydatna niż podstawowe narzędzie do przywracania usuniętych plików.

Dlatego Disk Drill nadal jest tu solidnym wyborem. Nie dlatego, że jest magiczny, ale dlatego, że nagrania z GoPro potrafią być dziwnie pofragmentowane i warto mieć coś, co znajdzie zarówno normalnie usunięte wpisy, jak i surowe pozostałości wideo. Zwróciłbym też uwagę na znaczniki czasu plików i informacje o kodeku po odzyskaniu, a nie tylko na nazwę pliku. Dzielenie klipów w GoPro i pliki HEVC o wysokim bitrate mogą wrócić z ogólnymi nazwami, co wprowadza ludzi w błąd i sprawia, że myślą, iż odzyskano niewłaściwe klipy.

Jest jedna rzecz, z którą lekko nie zgadzam się w powyższych poradach: nie skupiaj się przesadnie tylko na MP4. Niektóre metadane nagrań z GoPro mogą wrócić w nieuporządkowanej formie, więc nawet jeśli rozszerzenie odzyskanego pliku wygląda dziwnie, i tak przetestuj go w VLC lub MediaInfo, zanim go odrzucisz.

Poza tym, jeśli odzyskanie danych jest naprawdę ważne, użyj porządnego czytnika kart USB. Tanie czytniki często działają niestabilnie i powodują błędy odczytu, które wyglądają jak uszkodzenie karty. Brzmi głupio, ale ma znaczenie.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii od osób zajmujących się odzyskiwaniem danych z kart aparatów, warto przejrzeć ten wątek:
Dyskusja na Reddicie o odzyskiwaniu plików wideo z karty SD GoPro

Krótka wersja: przestań używać tej karty, odzyskuj dane z obrazu, jeśli to możliwe, i wypróbuj Disk Drill, zanim zrobisz cokolwiek naprawczego. Narzędzia naprawcze mogą bardzo szybko narobić bałaganu.

Jeden dodatkowy kierunek, który sprawdziłbym przed użyciem oprogramowania do odzyskiwania: aplikacja GoPro Quik na komputer/telefon oraz pamięć podręczna importu w telefonie. Widziałem już „usunięte” klipy, które nadal siedziały w pamięci aplikacji po tym, jak transfer się nie udał albo został przerwany. To nie jest częste, ale warto poświęcić na to 2 minuty.

Nieco też nie zgadzam się z pomysłem, żeby zbyt wcześnie próbować naprawy po stronie kamery. Jeśli było to zwykłe usunięcie, a nie przerwane nagrywanie, unikałbym ponownego pozwalania GoPro na jakikolwiek kontakt z kartą.

O Disk Drill:

Zalety

• dobrze radzi sobie zarówno z odzyskiwaniem usuniętych wpisów, jak i z odzyskiwaniem surowych danych
  • podglądy pomagają odsiać śmieciowe wyniki
  • lepiej obsługuje karty z kamer niż wiele podstawowych narzędzi do przywracania usuniętych plików
  • przyzwoity interfejs, jeśli nie siedzisz głęboko w narzędziach do odzyskiwania danych

Wady

• darmowy limit odzyskiwania w Windows jest bardzo mały jak na nagrania z GoPro
  • odzyskane filmy z surowych danych mogą wrócić bez nazw i folderów
  • jeśli plik jest mocno pofragmentowany, odzyskanie nadal może być tylko częściowe
  • to nie jest najtańsza opcja, jeśli potrzebujesz tylko jednego ratunku

W porównaniu z tym, co omówili @cazadordeestrellas, @voyageurdubois i @mikeappsreviewer, moja uwaga jest taka: po odzyskaniu uruchom MediaInfo na uratowanych plikach. Pomaga wychwycić prawdziwe klipy z GoPro po kodeku, długości, bitrate i czasie utworzenia, nawet gdy nazwy plików są bez sensu. To oszczędza sporo zgadywania. Jeśli Disk Drill znajdzie wiele podobnych plików, zachowaj wszystkie wersje, dopóki ich nie zweryfikujesz. Czasem „ten mniejszy dziwny” jest odtwarzalną kopią.