Odzyskiwanie usuniętych zdjęć z aparatu Canon, czy to nadal możliwe?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z mojego aparatu Canon, zanim wykonałem ich kopię zapasową, i próbuję się dowiedzieć, czy odzyskanie jest jeszcze możliwe. Te zdjęcia są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z aparatu Canon bez pogorszenia sytuacji.

Zrobiłem to kiedyś na karcie Canona po niefortunnym naciśnięciu przycisku i pierwszy krok jest prosty. Przestań teraz używać aparatu. Nie rób już ani jednego zdjęcia. Nie nagrywaj wideo. Wyjmij kartę SD. Jeśli karta ma przełącznik blokady, przesuń go do pozycji tylko do odczytu.

Powód jest nudny, ale ważny. W większości aparatów Canon usunięcie i szybkie formatowanie nie czyszczą od razu danych zdjęć. Aparat oznacza miejsce jako wolne. Twoje pliki często nadal znajdują się na karcie, dopóki nowe zdjęcia ich nie nadpiszą. Canon nie daje w aparacie folderu kosza, więc gdy nowe dane nadpiszą stare bloki, po wszystkim. Trzymaj kartę poza aparatem, dopóki odzyskiwanie się nie zakończy.

Zanim cokolwiek zainstalujesz, sprawdź najprostsze rzeczy.

Jeśli używałeś image.canon w telefonie, najpierw zajrzyj tam. Widziałem, jak ludzie zapominali, że usługa przechowywała kopie w chmurze nawet do 30 dni. Jeśli pliki zostały usunięte na komputerze po imporcie, sprawdź Kosz w Windows lub Kosz w macOS. Brzmi głupio, ale oszczędza czas.

Jeśli nie ma kopii zapasowej, użyj programu do odzyskiwania danych na komputerze z czytnikiem kart SD. Nie podłączałbym do tego aparatu przez USB. W wielu przypadkach aparat udostępnia kartę w trybie transferu, którego programy do odzyskiwania nie skanują dobrze. Bezpośredni czytnik kart działa lepiej.

Spośród narzędzi, których próbowałem, Disk Drill sprawiał mi najmniej problemów przy kartach z aparatu. Odczytuje formaty Canon RAW, takie jak CR2 i CR3, a także JPEG i wideo, a podgląd uratował mnie przed przywracaniem niepotrzebnych śmieciowych plików. W Windows dostajesz też niewielki darmowy limit odzyskiwania, co pomaga, jeśli chcesz mieć dowód przed zapłaceniem.

Jeśli twój budżet wynosi zero, PhotoRec jest od lat polecane na forach nie bez powodu. Jest darmowy, open source i dobrze radzi sobie z wyciąganiem danych obrazów z uszkodzonych lub sformatowanych kart. Haczyk to interfejs. Działa w oknie tekstowym i zapisuje odzyskane pliki do zbiorczych folderów ze zmienionymi nazwami, więc późniejsze sortowanie to bałagan. Recuva jest wygodniejsza wizualnie w Windows, ale kiedy testowałem ją na kartach pełnych plików RAW, pomijała rzeczy, które moim zdaniem powinna była znaleźć.

Kroki odzyskiwania są w większości takie same bez względu na to, którą aplikację wybierzesz.

1. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na komputerze, nie na karcie SD.
  2. Włóż kartę SD do czytnika, wybierz kartę w aplikacji, a następnie uruchom głębokie skanowanie. Duże karty wymagają czasu.
  3. Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.

Jeśli skan pokazuje podglądy twoich zdjęć, to dobry znak. Najpierw odzyskałbym najważniejsze pliki, a resztę uporządkował później.

Gdy odzyskasz swoje zdjęcia, zrób ich kopię zapasową w innym miejscu, zanim znowu dotkniesz karty. Przy kolejnych sesjach formatowałbym kartę w aparacie po skopiowaniu z niej wszystkiego, zamiast usuwać obrazy pojedynczo. Moje karty działały lepiej, odkąd zacząłem tak robić. Oby ci się poszczęściło, mnie się udało.

3 Likes

Tak, odzyskanie nadal jest możliwe, jeśli karta nie została nadpisana. Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej zasady: przestań używać karty. Nieco nie zgadzam się jednak w jednej kwestii. Nie traciłbym dużo czasu na sprawdzanie synchronizacji z chmurą na początku, jeśli te zdjęcia są pilne. Każda minuta lepiej spożytkowana jest na wykonanie pełnego obrazu karty SD na komputerze, aby pracować na kopii, a nie na oryginale. To daje jedną bezpieczniejszą szansę na odzyskanie danych.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Wyjmij kartę SD.
  2. Włóż ją do czytnika kart.
  3. Najpierw utwórz obraz karty bajt po bajcie.
  4. Skanuj obraz, a nie kartę, za pomocą oprogramowania do odzyskiwania.

Dlaczego najpierw obraz? Jeśli karta ulega awarii, powtarzane skanowania pogarszają sytuację. Obraz karty utrzymuje surowe dane w niezmienionym stanie. W systemie Linux lub macOS sprawdzi się dd albo ddrescue. W systemie Windows dobrze działa USB Image Tool lub podobne narzędzie. Brzmi to technicznie, ale chroni ludzi przed pogorszeniem i tak złej sytuacji.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ dobrze obsługuje CR2, CR3, JPEG i wiele formatów wideo Canon, a podgląd pomaga uniknąć przywracania niepotrzebnych plików. Jeśli Disk Drill znajdzie nazwy plików i strukturę folderów, odzyskaj je w pierwszej kolejności. Jeśli znajdzie pliki tylko po sygnaturze, zdjęcia nadal da się uratować, ale późniejsze sortowanie będzie irytujące.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą ludzie często pomijają. Jeśli karta została sformatowana w aparacie, szanse na odzyskanie często nadal są całkiem dobre po szybkim formatowaniu. Jeśli wykonano formatowanie niskiego poziomu, szanse mocno spadają.

Jeśli chcesz krótką instrukcję, to pomoże:
jak odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD

Jeśli w oprogramowaniu nic się nie pojawia, następnym krokiem jest profesjonalne laboratorium. Zatrzymaj się na tym etapie i nie skanuj karty ponownie 10 razy.

Tak, nadal jest to możliwe, ale dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @himmelsjager: sprawdź, czy zdjęcia faktycznie zostały usunięte z karty, czy tylko ukryte przez aplikację katalogującą/importującą. Widziałem, jak użytkownicy Canona myśleli, że pliki zniknęły, podczas gdy prawdziwym problemem był Lightroom, EOS Utility albo nawet wadliwy czytnik kart. Włóż kartę do innego czytnika i sprawdź foldery DCIM, zanim założysz całkowitą katastrofę.

Poza tym, jeśli były to pliki RAW+JPEG, aplikacje do odzyskiwania czasem na początku pokazują tylko jeden zestaw, chyba że przefiltrujesz według typu pliku. Ludzie to przeoczają i myślą, że połowa sesji zniknęła.

W większości zgadzam się, że najlepiej najpierw wykonać obraz karty, ale jeśli ktoś nie czuje się z tym pewnie, to nieporadne używanie poleceń dd może samo w sobie skończyć się katastrofą lol. Dla większości zwykłych użytkowników praktycznym rozwiązaniem będzie solidna aplikacja, taka jak Disk Drill na komputerze. Zwykle dobrze znajduje pliki Canon CR2/CR3, JPEG i wideo, a podgląd bardzo pomaga.

Jeszcze jedna rzecz: jeśli karta zacznie prosić o sformatowanie, zatrzymaj się. Nie klikaj tak. Właśnie wtedy ludzie zamieniają zły dzień w jeszcze gorszy.

Powiązany przykład tutaj, jeśli chcesz zobaczyć przypadek z życia: Historia skutecznego odzyskania zdjęć z Canona po problemie z kartą pamięci

Jeśli oprogramowanie do odzyskiwania nic nie znajdzie, wtedy przerwałbym samodzielne próby, ponieważ wielokrotne majstrowanie może obniżyć twoje szanse.