Potrzebujesz pomocy w odzyskiwaniu usuniętych filmów z karty SD w systemie Windows

Przypadkowo usunąłem ważne filmy z karty SD podczas przenoszenia plików na komputer z systemem Windows i teraz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Te nagrania są naprawdę ważne i potrzebuję porady, jak najlepiej odzyskać usunięte filmy z karty SD w systemie Windows, nie pogarszając sytuacji.

Wiem, jakie to uczucie, gdy nagranie nagle znika z karty SD. Sam przez to przechodziłem, i to nie raz. Pierwszy krok: stop. Nie nagrywaj dalej, nie kopiuj nic na kartę i nie pozwól, by urządzenie dotykało jej bardziej, niż to konieczne.

Usunięte pliki wideo często jeszcze przez jakiś czas nadal tam są. Zwykle karta po prostu oznacza to miejsce jako wolne. Nagranie pozostaje na miejscu, dopóki nowe dane go nie nadpiszą. Jeśli nadal używasz karty, Twoje szanse szybko maleją.

Ja zrobiłbym tak:

1. Wyjmij kartę i zostaw ją w spokoju

To ważniejsze niż cokolwiek innego.

Żadnych nowych klipów. Żadnych zdjęć. Żadnego formatowania. Żadnego Zaraz sprawdzę jedno krótkie nagranie. Raz popełniłem ten błąd i kosztowało mnie to połowę sesji. Wyjmij kartę i odłóż ją na bok, dopóki nie będziesz przy komputerze i gotowy do odzyskiwania plików.

2. Sprawdź, czy komputer widzi kartę

Zanim uruchomisz narzędzia do odzyskiwania, upewnij się, że karta nadal się wyświetla.

1. Wypróbuj inny czytnik kart.
  2. Wypróbuj inny port USB.
  3. Podłącz ją do innego komputera, jeśli masz taką możliwość.
  4. W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, czy karta tam się pojawia.

Jeśli Windows mówi, że karta ma format RAW albo prosi o jej sformatowanie, jeszcze tego nie rób. Zdarzało mi się, że oprogramowanie do odzyskiwania nadal potrafiło odczytać karty w takim stanie. Jeśli karta nigdzie się nie pojawia, możesz mieć do czynienia z uszkodzoną kartą albo czytnikiem, a nie ze zwykłym usunięciem pliku.

3. Przeskanuj ją programem do odzyskiwania

Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Obsługuje mnóstwo typów plików, a jego tryb odzyskiwania ukierunkowany na kamery pomaga przy plikach wideo podzielonych na fragmenty, co często zdarza się w kamerkach sportowych, dronach i niektórych bezlusterkowcach.

Widziałem, że dobrze radzi sobie z nagraniami z GoPro, DJI, Sony i podobnego sprzętu. W systemie Windows dostajesz do 100 MB darmowego odzyskiwania. Jeśli Twój klip jest większy, nadal możesz przeskanować kartę, sprawdzić, co zostało znalezione, i zobaczyć, czy brakujący plik tam jest, zanim wydasz pieniądze.

Jeśli chcesz całkowicie darmowej opcji, PhotoRec jest warte wypróbowania. Jest mniej wygodne w użyciu i z tego, co widziałem, często traci oryginalne nazwy oraz układ folderów, ale zaskakująco często udaje mu się odzyskać pliki.

4. Odzyskuj na inny dysk, nie na kartę SD

Kroki są dość proste:

1. Podłącz kartę SD przez czytnik.
  2. Uruchom pełne skanowanie albo głębokie skanowanie.
  3. Przefiltruj wyniki, aby pokazać pliki wideo.
  4. Podejrzyj to, co wygląda właściwie.
  5. Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu, na przykład na SSD albo dysku zewnętrznym.

Nie przywracaj niczego na tę samą kartę SD. Jeśli to zrobisz, ryzykujesz nadpisanie fragmentów innych usuniętych plików, których jeszcze nie udało Ci się odzyskać. Brzmi oczywiście, ale ludzie nadal to robią, kiedy są zestresowani. Sam też prawie to zrobiłem, hehe.

5. Jeśli odzyskane wideo się nie odtwarza

Tu wiele osób się potyka. Samo odzyskanie pliku nie zawsze oznacza, że otworzy się bez problemu.

Najpierw spróbuj VLC Media Player. Zdarzało mi się, że VLC otwierał uszkodzone z pozoru klipy, których inne odtwarzacze nie chciały ruszyć. Jeśli VLC zawiedzie, może pomóc narzędzie do naprawy wideo. Niektóre z tych narzędzi odbudowują uszkodzone nagranie na podstawie poprawnego klipu wzorcowego z tej samej kamery i z tymi samymi ustawieniami. Dziwnie konkretne, ale czasem działa.

Poza tym, jeśli system ciągle namawia Cię do sformatowania karty, na razie to zignoruj. Najpierw odzyskiwanie. Porządki później.

Dwie najważniejsze rzeczy to szybkość działania i niezapisywanie niczego nowego na karcie. Jeśli od razu przestaniesz jej używać i szybko zaczniesz odzyskiwanie, Twoje szanse są dużo większe. Jeśli będziesz czekać za długo i dalej nagrywać, karta zacznie zjadać własną historię. To jest brutalne.

3 Likes

Jeśli przeniosłeś pliki, najpierw sprawdź komputer, zanim uznasz to za całkowite usunięcie.

Wiele osób pomija ten krok. Zadania przenoszenia w Eksploratorze Windows potrafią zawodzić w głupi sposób. Filmy mogą być:

1. W Koszu na komputerze.
  2. W folderze docelowym z dziwnymi nazwami albo jako kopie o zerowym rozmiarze obok prawidłowych plików.
  3. W ścieżce tymczasowej, takiej jak C:\Users\YourName\AppData\Local\Temp.
  4. Nadal na karcie SD, ale ukryte przez błędy systemu plików.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby przestać używać karty. Trochę nie zgadzam się z tym, żeby od razu zaczynać od głębokiego skanowania. W przypadku kart SD najpierw zrobiłbym kopię obrazu, jeśli karta wykazuje jakiekolwiek problemy z odczytem. Użyj narzędzia takiego jak USB Image Tool albo Win32 Disk Imager i wykonaj pełny obraz karty bajt po bajcie. Potem skanuj obraz, a nie kartę. Bezpieczniej. Jeśli karta zacznie umierać w trakcie skanowania, stracisz mniej.

Uruchamiaj chkdsk tylko wtedy, gdy problem wygląda na uszkodzenie systemu plików i dopiero po sklonowaniu lub utworzeniu obrazu karty. Zbyt wczesne uruchomienie napraw czasami jeszcze bardziej komplikuje odzyskiwanie. Ludzie robią to cały czas i potem żałują.

Jeśli chcesz prostą opcję dla Windows, Disk Drill nadaje się do odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD. Skanuj, podejrzyj, odzyskaj na dysk komputera. Jeśli nazwy zniknęły, sortuj według typu pliku i rozmiaru. Duże pliki MP4 i MOV łatwiej zauważyć.

Jeśli potrzebujesz instrukcji krok po kroku, ten przewodnik odzyskiwania filmów z karty SD dla Windows krok po kroku jasno pokazuje cały proces.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli filmy pochodzą z GoPro, DJI albo wideorejestratora, sprawdź podzielone klipy. Niektóre kamery zapisują długie nagrania w częściach, więc Twój brakujący film może być rozłożony na kilka plików. To myli wiele osób.

Nie ignoruj wyszukiwarki Windows ani pamięci podręcznej importu w aplikacji Zdjęcia, zanim przejdziesz od razu do pełnego trybu odzyskiwania.

Skoro mówisz, że stało się to podczas przenoszenia plików, sprawdziłbym kilka irytujących, typowo windowsowych miejsc, które ludzie pomijają, nawet po zrobieniu tego, co sugerowali @mikeappsreviewer i @codecrafter:

• Wyszukaj na komputerze *.mp4, *.mov, *.mts, *.mxf
  • Sortuj według Daty modyfikacji
  • Sprawdź C:\Users\YourName\Videos
  • Sprawdź też Ten komputer > Obrazy, co dziwne
  • Zajrzyj do OneDrive, jeśli kopia zapasowa Pulpitu/Dokumentów/Wideo jest włączona
  • Otwórz Podgląd zdarzeń, jeśli transfer się wysypał. Czasem można przynajmniej potwierdzić moment rozłączenia

Mała niezgoda z podejściem wszystko od razu odpal w narzędziach: jeśli karta SD zachowuje się niestabilnie, ale nadal da się ją odczytać, unikałbym ciągłego męczenia jej wieloma aplikacjami. Jeden porządny przebieg jest lepszy niż pięć skanów może ten zadziała. Karty SD potrafią bardzo szybko przejść od czytelnej do całkiem martwej.

Poza tym, jeśli karta pochodziła z telefonu albo nowszego aparatu, sprawdź, czy filmy były zapisane jako HEVC/H.265. Widziałem już sytuacje, gdy ludzie myśleli, że odzyskiwanie się nie udało, choć plik był w porządku, tylko Windows nie miał kodeka do odtwarzania. VLC zwykle szybko to wyjaśnia.

Jeśli jednak potrzebujesz programu do odzyskiwania danych, Disk Drill to sensowny wybór na Windowsa, bo łatwo podejrzeć odzyskane pliki wideo przed ich przywróceniem. To ma duże znaczenie przy odzyskiwaniu wideo z dużych kart SD. Recuva też może się sprawdzić przy prostych usunięciach, ale przy nagraniach z aparatu często jest mniej użyteczna, gdy system plików zrobił się bałaganem.

W tym wątku są też solidne wskazówki dotyczące odzyskiwania wideo z karty SD po usuniętych nagraniach z aparatu w Windows, jeśli chcesz spojrzeć na to z innej strony.

Najważniejsze: odzyskuj na komputer lub dysk zewnętrzny, nie z powrotem na kartę SD. Wydaje się oczywiste, a jednak… ludzie to robią lol.