Nagrałem specjalne wydarzenie, ale plik wideo uległ uszkodzeniu. Jest to dla mnie bardzo ważne i muszę go jakoś odzyskać. Czy ktoś może polecić niezawodne narzędzie do naprawy wideo?
Jeśli masz do czynienia z uszkodzonym plikiem wideo z ważnego wydarzenia, na pewno chcesz to rozwiązać jak najszybciej. Oto kilka opcji, które możesz wypróbować:
-
Stellar Video Repair: To oprogramowanie jest dobrze znane z naprawiania różnych problemów z uszkodzeniem plików wideo. Jest łatwe w użyciu i obsługuje szeroki zakres formatów wideo. Może poradzić sobie z takimi problemami jak uszkodzenie nagłówka pliku, błąd przesuwania suwaka wideo oraz naprawiać filmy w partiach.
-
VLC Media Player: To nie tylko do odtwarzania! VLC ma wbudowaną funkcję naprawiania uszkodzonych plików AVI. Wystarczy otworzyć uszkodzony plik wideo w VLC, a jeśli jest to plik AVI, VLC automatycznie zaoferuje jego naprawę. Inne formaty mogą wymagać innych kroków, ale to przydatne narzędzie do posiadania.
-
HandBrake: Chociaż głównie znany jako transkoder wideo, HandBrake czasami może poprawić drobne problemy z uszkodzeniem podczas procesu konwersji. Konwertując uszkodzony plik na inny format, HandBrake może być w stanie ominąć uszkodzone części i dostarczyć odtwarzalny film.
-
DivFix++: Kolejne darmowe narzędzie, które specjalizuje się w naprawie plików AVI. Jest dość proste w użyciu — wystarczy załadować uszkodzony plik, kliknąć ‘Napraw’, i zobaczyć, jakie cuda może zdziałać.
-
Clever Online Video Repair: To darmowe narzędzie (sprawdź na 100% Darmowe Narzędzie do Naprawy Wideo Online: Napraw Uszkodzone Pliki MP4, MOV - Clever Online Video Repair), które twierdzi, że naprawia uszkodzone i zepsute pliki wideo. To opcja online, więc nie ma potrzeby pobierania i instalowania czegokolwiek — wystarczy przesłać uszkodzony plik, pozwolić narzędziu działać, a następnie pobrać naprawioną wersję. To dobra opcja, jeśli szukasz czegoś szybkiego i prostego.
-
Wondershare Repairit: Solidne oprogramowanie, które obejmuje szeroki zakres problemów z wideo, takich jak błędy indeksowania plików, uszkodzenie nagłówka i inne. To narzędzie obsługuje główne formaty wideo i dostarcza dobre wyniki, chociaż jest to płatna usługa po bezpłatnym okresie próbnym.
Dla bardziej zaawansowanego podejścia, możesz spróbować tych kroków samodzielnie, jeśli masz techniczną wiedzę:
-
Edytory Heksadecymalne: Jeśli czujesz się komfortowo zagłębiając się w szczegóły, możesz użyć edytora heksadecymalnego, aby ręcznie naprawić nagłówki i metadane swojego pliku wideo. Wymaga to pewnej wiedzy o strukturach plików i jest dość zaawansowane, więc nie jest to dla każdego.
-
FFmpeg: To narzędzie wiersza poleceń jest niesamowicie potężne do przetwarzania wideo. Można go użyć do ponownego kodowania pliku wideo, co może pomóc w naprawieniu problemów z uszkodzeniem. Polecenia takie jak:
ffmpeg -i uszkodzony_video.mp4 -c copy naprawiony_video.mp4
czasami działają cuda.
Jeśli żadne z tych rozwiązań nie zadziała, być może będziesz musiał rozważyć profesjonalne usługi odzyskiwania danych, ale mam nadzieję, że jedno z powyższych uratuje cenne nagranie z Twojego ważnego wydarzenia!
Powodzenia. Większość narzędzi do naprawy wideo to żart. Próbowałem kilku, gdy miałem podobny problem - zasadniczo zmarnowałem godziny i nie posunąłem się naprzód. Te tak zwane ‘cuda’ to tylko marketingowe bzdury.
Jeśli jednak nalegasz na próbę, słyszałem o tym Naprawie Wideo Online Clever. Ludzie twierdzą, że działa, ale nie liczyłbym na to. Inni wspominają Naprawę Remo AVI i Naprawę Wideo Stellar Phoenix. Szczerze mówiąc, powinieneś obniżyć swoje oczekiwania. Te narzędzia to głównie strzały w ciemno, a częściej nie trafiają. Trzymaj się tego, jeśli musisz, ale nie spodziewaj się cudów.
Świetna dyskusja, ludzie! Sprawdźcie ten film o naprawie wideo i darmowych sposobach… https://www.youtube.com/watch?v=tBE_a_NFxIY