Tüm Bir Klasörü Sildikten Sonra APFS Veri Kurtarma

Mac’imdeki APFS sürücüsünde yanlışlıkla tüm bir klasörü sildim ve içinde hâlâ ihtiyaç duyduğum önemli dosyalar olduğunu fark ettim. Verilerin üzerine yazmadan veya APFS veri kurtarmayı daha da zorlaştırmadan silinen klasörü kurtarmanın en güvenli yolunu bulmaya çalışıyorum. İlk olarak ne yapmalıyım?

APFS sürücüsünü hemen kullanmayı bırakırdım. İnsanların genelde hata yaptığı kısım bu. Dosya kaydetmeye, uygulama yüklemeye ya da macOS’i normal şekilde kullanmaya devam ederseniz, silinen verilerin üzerine yazılabilir ve şansınız hızla azalır.

Burada sürücünün türü çok önemlidir.

Eğer bu bir harici HDD ise veya APFS biçimlendirilmiş sabit diske sahip eski bir Mac ise, silinen verilerin üzerine henüz yazılmadıysa kurtarma genelde daha gerçekçidir.

Eğer bu bir SSD ise, TRIM nedeniyle durum daha az affedicidir. TRIM, temel olarak SSD’ye hangi silinmiş blokları temizleyebileceğini bildirir. Bu bloklar gerçekten silindikten sonra, kurtarma yazılımı onları geri getiremez. Bu yüzden dosyalar bir APFS SSD’den silindiyse, Mac’i kullanmaya devam edip hiçbir şey olmayacağını ummayın. Kullanımda kaldığı süre uzadıkça, TRIM’in veya normal sistem etkinliğinin kurtarmaya çalıştığınız verileri silme olasılığı artar. Daha yeni macOS kurulumlarında, dahili SSD için TRIM’i devre dışı bırakmak genelde pek mümkün değildir, bu yüzden hızlı hareket etmek yapabileceğiniz tek şeydir.

Kurtarma yazılımı için ödeme yapmadan veya onu çalıştırmadan önce, önce basit şeyleri kontrol edin:

1. Time Machine yedekleri.
  2. Mevcut tüm APFS anlık görüntüleri.
  3. FileVault şifrelemesi. Sürücü şifreliyse, kurtarma araçlarının onu düzgün şekilde tarayabilmesi için genelde önce kilidinin açılması veya şifresinin çözülmesi gerekir.

Asıl kurtarma denemesi için, Disk Drill benim için en iyi sonucu verdi. Yalnızca ham imza taraması yapmak yerine APFS’yi anlayabiliyor, bu yüzden dosya sistemi meta verileri hâlâ duruyorsa, rastgele dosya yığınları yerine klasör yapısını ve orijinal dosya adlarını geri alabilirsiniz.

Daha güvenli iş akışı şöyle bir şeydir:

1. Disk Drill’i kurtarma yaptığınız sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurun.
  2. Etkilenen APFS sürücüsünü bağlayın.
  3. Tam tarama çalıştırın.
  4. Herhangi bir şeyi kurtarmadan önce önizlemeyi kullanın, böylece dosyaların sağlam görünüp görünmediğini anlayabilirsiniz.
  5. Başka bir diske kurtarın. Kurtarılan dosyaları asla tekrar orijinal sürücüye kaydetmeyin.

Önizleme adımı yapılmaya değerdir. Gereksiz dosyaları kopyalayarak daha fazla zaman kaybetmeden önce, dosyaların gerçekten kullanılabilir olup olmadığı konusunda size iyi bir fikir verir.

Eğer sürücü bağlanmıyorsa, bağlantı sürekli kopuyorsa veya garip sesler çıkarıyorsa, henüz onarım araçlarını çalıştırmaya başlamazdım. Önemli dosyalar güvenli bir yere kopyalanana kadar First Aid’i veya diske değişiklik yazabilecek başka herhangi bir şeyi çalıştırmayın. Önce kurtarma, sonra onarım.

Eğer bu sadece yanlışlıkla silme veya bir dosya sistemi bozulmasıysa, şansınız genelde sürücünün kendisinin arızalanıyor olmasına kıyasla çok daha yüksektir.

Eğer bu, Mac’in dahili SSD’sinden silindiyse ve Çöp Kutusu boşaltıldıysa, saatlerce tarama yapmaya başlamadan önce beklentilerinizi düşük tutun. APFS ile SSD TRIM birlikte, silinenin oldukça hızlı şekilde “fiziksel olarak kurtarılamaz” hale gelmesine yol açabilir; özellikle de sonrasında aynı macOS kurulumunu kullanmaya devam ettiyseniz.

Bence insanların yeterince vurgulamadığı daha güvenli hareket, orijinal disk üzerinde denemeler yapmaktan kaçınmaktır. Sürücü hariciyse ve hâlâ okunabiliyorsa, yeterli boş alanı olan başka bir diskiniz varsa önce onun bir imajını alın, sonra imajı tarayın. Bir kurtarma taraması genellikle salt okunurdur, ama hatalar olur ve disk bozulmaya başlıyorsa, tekrarlanan tam taramalar durumu daha da kötüleştirebilir. Eğer bu dahili önyükleme diskse, tekrar giriş yapıp etrafta gezinmek yerine onu kapatın ve başka bir Mac, kurtarma ortamı veya harici bir önyükleme diski üzerinden çalışın.

Kullanıcı dostu ve APFS farkındalığı olan bir tarama istiyorsanız Disk Drill denemek için uygundur, ama kurtarmayı yalnızca klasör adına bakarak değerlendirmeyin. Kurtarmadan önce özellikle fotoğrafları, videoları, arşivleri ve belgeleri gerçekten önizleyin. Bir araç, bazı meta veriler korunduğu için eski klasör ağacını gösterebilir; oysa dosya içerikleri çoktan sıfırlanmış veya bozulmuş olabilir. Ve eğer Time Machine, iCloud Drive, Dropbox, OneDrive veya yerel bir APFS anlık görüntünüz varsa, önce bunları kontrol edin; çünkü yedekten geri yüklemek, dosyaları silinmiş alandan oyarak çıkarmaktan daha temizdir.

Veri birimini tarayın, mühürlü “Macintosh HD” sistem birimini değil. Daha yeni macOS kurulumlarında dosyalarınız “Macintosh HD - Data” üzerinde bulunur ve düz “Macintosh HD” birimi çoğunlukla salt okunur işletim sistemidir; bu yüzden yanlış hedefi seçmek çok zaman kaybettirebilir ve sonuçların olduğundan daha kötü görünmesine neden olabilir. Disk Drill size tüm APFS kapsayıcısını veya fiziksel diski tarama seçeneği verirse, bu genellikle daha iyi seçimdir; yalnızca birimleri gösteriyorsa Data olanı seçin. Ve sadece uygun olduğu için klasörü tekrar Desktop üzerine “kurtarmayın”, çünkü bu, rahatsız etmemeye çalıştığınız aynı APFS birimine tekrar yazma yapar.