Yanlışlıkla Silindikten Sonra Silinen GoPro Videosunu Kurtarmanın En İyi Yolu?

Önemli GoPro videolarını yedeklemeden önce yanlışlıkla SD kartımdan sildim ve onları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Görüntüler, yeniden çekemeyeceğim anları içeriyor, bu yüzden daha fazla veri kaybına neden olmadan silinen dosyaları geri getirebilecek güvenli GoPro video kurtarma ipuçları, güvenilir yazılımlar veya adımlar arıyorum.

Bunu bir keresinde bir GoPro kartıyla yaşadım ve evet, insanı çok hızlı kötü hissettiriyor.

İlk olarak, SD kartı hemen kullanmayı bırakın. Daha fazla klip çekmeyin, biçimlendirmeyin ve henüz onarım araçları çalıştırmayın. GoPro dosyaları silindiğinde, veriler çoğu zaman kartın üzerinde kalır ve ancak üzerine yeni görüntüler yazıldığında kaybolur. Her ekstra kayıt şansınızı biraz daha azaltır.

Kurtarma yazılımına geçmeden önce, ben önce kolay şeyleri kontrol ederdim:

1. GoPro aboneliğiniz varsa giriş yapın ve Medya Kitaplığınızı ve Çöp Kutusu klasörünü kontrol edin. Silinmiş bulut kliplerinin beklediğimden daha uzun süre orada kaldığını gördüm.
  2. Kartı açın ve LRV dosyalarını arayın. Bunlar düşük çözünürlüklü önizleme kopyalarıdır. Evet, kaliteleri düşüktür ama ana dosya gittiyse kötü bir video bile videosuz kalmaktan iyidir.
  3. Kamera kayıt sırasında aniden kapandıysa, kartı tekrar GoPro'ya takın ve cihazı açın. Bazen bozuk klibi fark eder ve kendi kendine bir onarım işlemi sunar.

Ana dosyalar kartta yoksa, ben Disk Drill kullanırdım. Daha önce GoPro görüntülerinde kullandım ve denediğim birkaç başka araçtan daha iyi sonuç verdi. GoPro kurtarma işi karışık olabilir çünkü kamera videoyu çoğu zaman karta dağınık parçalar halinde yazar. Birçok uygulama dosyanın parçalarını bulur ama sonra açamayacağınız bozuk bir çıktı verir. Disk Drill kamera medyalarında benim için daha iyi iş çıkardı ve önizleme aracı da çok yardımcı oluyor çünkü kaydetmeden önce kurtarılan klibin oynatılıp oynatılmadığını kontrol edebiliyorsunuz.

Kurtarma sırasında yapacağım birkaç şey:

1. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı SD karta geri kaydetmeyin.
  2. Tarama yaparken Gelişmiş Kamera Kurtarma modunu kullanın.
  3. Kart hata veriyorsa veya rastgele bağlantıyı kesiyorsa, önce tam bir bire bir imaj oluşturun ve işlemi imaj üzerinden yapın.
  4. Windows'ta Disk Drill ücretsiz olarak 100 MB'a kadar kurtarma yapar, bu yüzden herhangi bir ödeme yapmadan önce hızlı bir test yapabilirsiniz.

Görüntüler kaybolduğundan beri çok fazla yeni kayıt yapmadıysanız, şansınız hâlâ fena değil. Garanti değil, hayır. Ama ben henüz umudu kesmezdim.

1 Like

Klipler silindiyse ve kart hâlâ sorunsuz takılıyorsa, önce @mikeappsreviewer’ın yeterince vurgulamadığı bir şeyi yapardım. Herhangi bir tarama yapmadan önce SD kartı klonlayın. Bire bir disk imajı oluşturun, sonra kurtarmayı orijinal kartta değil imaj üzerinde çalıştırın. Kartta zayıf sektörler varsa, tekrarlanan taramalar durumu hızla daha kötü hale getirir.

Benim sıralamam şu olurdu:

1. SD kartı yazmaya karşı korumaya alın ya da çıkarıp olduğu gibi bırakın.
  2. Kartın tamamının bir imajını oluşturun.
  3. İmajı Disk Drill ile tarayın.
  4. Sonuçları dosya türüne ve boyuta göre sıralayın. GoPro klipleri çoğunlukla MP4 veya HEVC olur ve dosya boyutu gerçek olanları ayırt etmeye yardımcı olur.
  5. Kurtarılan dosyaları önce VLC ile test edin. VLC, hasarlı MP4 dosyalarını varsayılan oynatıcıdan daha iyi açar.

@mikeappsreviewer ile küçük bir görüş ayrılığım var. Kayıt sırasında klip yarıda kesilmediyse ve kameranın kartı hâlâ sorunsuz okuduğunu bilmiyorsanız, kartı tekrar GoPro’ya takmazdım. Bazı kameralar açılışta geçici veri yazar ve karta ekstra işlem yaptırmayı sevmiyorum.

Disk Drill bir dosya bulursa ama oynatılmazsa, başlığı onarmak için bir video onarım aracı deneyin ve örnek olarak aynı kamera ve ayarlardan alınmış başka bir GoPro klibini kullanın. Bu, kurtarılmış ama bozuk görünen birçok görüntüyü düzeltir.

Görsel bir anlatım istiyorsanız şu da yardımcı olur:
YouTube’da GoPro ve SD kart video kurtarma anlatımı

Silmeden sonra aynı karta yeni görüntüler kaydedildiyse, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Yeni bir kayıt yapılmadıysa, ihtimal hâlâ oldukça iyi.

Şuna bir şey eklerdim; ne @mikeappsreviewer ne de @cazadordeestrellas buna yeterince değinmiş: dosyaların gerçekten silinip silinmediğini yoksa sadece dizin yapısının mı bozulduğunu kontrol edin. SD kartlarda, özellikle GoPro’lardan çıkan exFAT olanlarda, bazen video verisi hâlâ orada olur ama dosya tablosu bozulmuştur. Bu durumda, hem silinmiş dosya kurtarmayı hem de imza tabanlı taramayı destekleyen bir kurtarma uygulaması, temel bir silme geri alma aracından çok daha kullanışlıdır.

Bu yüzden Disk Drill burada hâlâ sağlam bir tercih. Sihirli olduğu için değil, GoPro görüntüleri garip şekilde parçalanmış olabildiği için ve normal silinmiş girdileri artı ham video kalıntılarını bulabilecek bir şeye ihtiyaç duyduğunuz için. Kurtarma sonrası yalnızca dosya adına değil, dosya zaman damgalarına ve codec bilgilerine de dikkat ederdim. GoPro’nun bölümlenmiş klipleri ve yüksek bit hızlı HEVC dosyaları genel adlarla geri gelebilir; bu da insanların yanlış kliplerin kurtarıldığını düşünmesine neden olur.

Yukarıdaki tavsiyeye bir noktada biraz katılmıyorum: yalnızca MP4’e fazla takılmayın. Bazı GoPro görüntü metaverileri dağınık şekilde geri gelebilir, bu yüzden kurtarılan dosya uzantısı yanlış gibi görünse bile, atmadan önce yine de VLC veya MediaInfo’da test edin.

Ayrıca, kurtarma sizin için çok önemliyse, düzgün bir USB kart okuyucu kullanın. Ucuz okuyucular sorun çıkarır ve kart hasarı gibi görünen okuma hatalarına neden olur. Kulağa saçma geliyor ama önemli.

Kamera kartı kurtarma ile uğraşan insanlardan daha fazla görüş istiyorsanız, şu başlığa göz atmaya değer:
Bir GoPro SD kartından video dosyalarını kurtarma hakkında Reddit tartışması

Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, mümkünse bir imajdan kurtarma yapın ve herhangi bir onarım benzeri işlem yapmadan önce Disk Drill’i deneyin. Onarım araçları çok hızlı şekilde ortalığı karıştırabilir.

Kurtarma yazılımından önce kontrol edeceğim bir ek açı daha var: GoPro Quik masaüstü/mobil uygulaması ve herhangi bir telefon içe aktarma önbelleği. Bir aktarım başarısız olduğunda veya yarıda kesildiğinde, silinmiş görünen kliplerin hâlâ uygulama depolamasında durduğunu gördüm. Yaygın değil ama 2 dakikaya değer.

Ayrıca kamera tarafında onarımı çok erken deneme fikrine de biraz katılmıyorum. Bu durum yarıda kesilmiş bir kayıt değil de düz bir silmeyse, GoPro’nun karta yeniden hiç dokunmasına izin vermemeyi tercih ederdim.

Disk Drill hakkında:

Artıları

• hem silinmiş giriş kurtarmada hem de ham veri taramada iyi
  • önizlemeler gereksiz sonuçları elemede yardımcı olur
  • kamera kartlarını birçok temel silme geri alma aracından daha iyi işler
  • veri kurtarma araçlarına çok hâkim değilseniz arayüzü yeterince iyi

Eksileri

• Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı GoPro görüntüleri için çok düşük
  • taranarak bulunan videolar isimler/klasörler olmadan geri gelebilir
  • dosya çok fazla parçalanmışsa kurtarma yine de kısmi olabilir
  • yalnızca tek bir kurtarma ihtiyacınız varsa en ucuz seçenek değil

@cazadordeestrellas ve @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer’ın anlattıklarına kıyasla benim ekleyeceğim şu: kurtarmadan sonra, çıkarılan dosyalarda MediaInfo çalıştırın. Dosya adları anlamsız olsa bile codec, süre, bitrate ve oluşturulma zamanına göre gerçek GoPro kliplerini ayırt etmeye yardımcı olur. Bu, çok fazla tahmini ortadan kaldırır. Disk Drill birden fazla benzer dosya bulursa, doğrulayana kadar tüm varyantları saklayın. Bazen daha küçük garip olan oynatılabilir kopyadır.